Review: DJI RS 2 stabilizer

Michael Jessurun
3 jaar geleden

Als professioneel filmmaker kun je haast niet zonder een goede stabilizer. Hiermee maak je gestabiliseerde beelden, bestuur je de camera én kun je toffe effecten toepassen. Als groot fan van het merk DJI kon ik niet wachten totdat de DJI RS 2 stabilizer uit zou komen. Ik hoop vooral op grote veranderingen ten opzichte van zijn voorganger de DJI Ronin-S. Maar dat is nog de vraag... Is de DJI RS 2 dé stabilizer voor jou?

Bekijk de DJI RS 2

Mijn eerste indruk

De DJI RS 2 wordt geleverd met een lichtgewicht en spatwaterdichte draagkoffer. De koffer is compact en ideaal om de RS 2 in te vervoeren. Ook kun je alle onderdelen van de RS 2 kwijt in deze koffer door de speciale vakjes. Wat direct opvalt is het design van de stabilisator. In tegenstelling tot de Ronin-S die van metaal is, is de RS 2 gemaakt van carbonfiber. De stabilisator is niet alleen lichter maar de uitstraling is luxer. Het formaat van de RS 2 is flink kleiner dan zijn voorganger. Hierdoor is hij lichter van gewicht en ligt hij lekker in de hand. Een andere opvallende verandering is de toevoeging van een klein touchscreen dat dient als bedieningspaneel.

Review DJI RS 2 stabilizer - 1
Review DJI RS 2 stabilizer - 2

De stabilisator opbouwen

Eén van de grootste verbeteringen waar ik enorm blij mee ben, is het zogeheten lock systeem. Iedere as heeft een ‘lock’ waarmee je hem vast kunt zetten. Dit systeem zorgt ervoor dat je de RS 2 eenvoudig kunt stabiliseren. Bij de Ronin-S draaiden de assen continu door, wat de opbouw van de stabilisator vertraagde en lastig maakte.

Review DJI RS 2 stabilizer - 3

Om het tijdsverschil van het opbouwen aan te tonen, hebben we een test gedaan. En wat blijkt? Het opbouwen van de RS 2 gaat twee keer zo snel ten opzichte van de Ronin-S! Door de toevoeging van een bevestigingsschroef; de D-ring, heb je geen gereedschap meer nodig om de stabilisator op te bouwen. Daarnaast wordt er een snelkoppelingsplaat geleverd bij de DJI RS 2. Deze monteer je aan je camera waardoor de camera niet meer vast zit aan de stabilisator zelf.

Ik schiet veel ‘Run-and-Gun’, dit houdt in dat ik vaak maar één keer de kans krijg voor een goed shot. En naast het maken van video’s maak ik ook vaak foto’s. Daarom is de snelkoppelingsplaat voor mij een waardevolle toevoeging. Binnen no-time is je camera los van de stabilisator en het opnieuw bevestigen is zo gedaan. En niet geheel onbelangrijk: kalibreren hoeft niet opnieuw!

Review DJI RS 2 stabilizer - 4

Het touchscreen

Het touchscreen maakt de DJI RS 2 nog gebruiksvriendelijker. Op het kleine schermpje kun je alle functies bedienen die je nodig hebt. Waar je bij de Ronin-S een app nodig had om de functies te gebruiken, kun je bij de RS 2 de app achterwege laten. Via het touchscreen kun je onder andere verschillende standen aanzetten, de snelheid aanpassen en kalibreren. Voorheen kalibreerde je de stabilisator via de app.

Tijdens het opnemen zijn er veel verschillende opties die je kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de stabilisator alleen meebeweegt naar links en rechts terwijl hij verticaal stabiel blijft. Of dat langzaam iedere beweging wordt gevolgd. Andere opties zijn Roll 360 waarmee het beeld ronddraait en een portret functie. Al met al zijn er eindeloze mogelijkheden om je creativiteit de vrije loop te laten.

Review DJI RS 2 stabilizer - 5

De accu

Eén van mijn grootste ergernissen aan de oudere Ronin-S is de manier van opladen. Dit kan alleen als het apparaat volledig is opgebouwd en gaat via het bovenstel. Ik ben daarom erg blij met de verandering die DJI bij de RS 2 heeft doorgevoerd. De USB-C ingang zit nu aan de onderkant van het handvat. Je kunt de stabilisator nu opladen zonder dat je hem eerst in elkaar hoeft te zetten. Een andere mooie upgrade is dat de stabilisator binnen 1.5 uur volledig is opgeladen en je hem vervolgens tot 12 uur lang kunt gebruiken! Bij de Ronin-S neemt het opladen meer dan 2 uur in beslag.

De DJI RS 2 in de praktijk

Tijd om de stabilisator écht te testen! Hoe stabiel is de DJI RS 2 met hoge snelheid? Om een rijdende motor te filmen hing ik bij hoge snelheid uit een rijdende auto. Zelfs met deze snelheid blijft het beeld heel stabiel. En het filmen van een skater op een skatebaan gaat ook zonder problemen! De nieuwe functie ‘SuperSmooth’ haalt zelfs de kleinere bewegingen uit het beeld. Tijdens het filmen heb ik een Sony FE 24-70mm f/2.8 GM objectief gebruikt en tijdens de opnames is er geen sprake van bewegingen. De stabiliteit is dus nog beter geworden.

De video heb ik gemaakt mijn mijn Sony Alpha A7R III, maar ook mijn Blackmagic Pocket Cinema 6K past prima op de DJI RS 2, zelfs met een zwaardere lens. Het draagvermogen van de nieuwe RS 2 is 4.5 kilo, in tegenstelling tot 3.6 kilo bij de Ronin-S. De stabilisator zelf is lichter, maar hij kan een stuk meer dragen!

Review DJI RS 2 stabilizer - 6

Tijdens het draaien bedien je de RS 2 eenvoudig met één hand. Via het touchscreen pas je de instellingen gemakkelijk aan. Een van de knoppen onder het scherm is de M-button, waarmee je drie verschillende profielen kunt instellen. Tijdens het draaien kun je met een druk op de knop schakelen tussen deze profielen. Met de joystick kun je de gimbal elke kant op laten draaien. Je kun hiermee alles zelf programmeren!

Review DJI RS 2 stabilizer - 7

Wat is mijn conclusie?

De DJI RS 2 heeft al mijn verwachtingen overtroffen! Het is niet alleen een mooi product, maar het doet ook precies wat het hoort te doen. De nieuwe en versnelde manier van opbouwen, het krachtige draagvermogen en de toegevoegde features. Het zijn goede en belangrijke verbeteringen! Uiteraard kunnen er nog meer verbeteringen plaatsvinden zoals een nog hoger draagvermogen en een compacter design. Maar het verschil is nu al zo groot, dat ik erg enthousiast ben over de RS 2. Zelden heb ik zo’n grote upgrade gezien in een product. Over alles is nagedacht. De DJI RS 2 is in zoveel aspecten aanzienlijk verbeterd dat ik op dit moment niets beters durf te dromen.

Voordelen

  • 12 uur gebruiksduur en binnen 1,5 uur opgeladen
  • Licht van gewicht (carbonfiber) en een compact design
  • Het nieuwe ‘lock’ systeem waarmee je de assen vast zet
  • Toevoeging van de D-ring en snelkoppelingsplaat: snel opbouwen en bevestigen
  • 1.4” touchscreen, de app is overbodig geworden
  • Ook stabiel met hoge snelheden
  • Groot draagvermogen (4,5 kilo)

Bekijk de DJI RS 2

Review DJI RS 2 stabilizer - 8

Dit gebruikt Michael

Auteur

Michael Jessurun

Michael Jessurun is een jonge film- en documentairemaker die de hele wereld over reist. Inmiddels heeft hij voor zijn werk meer dan 40 landen bezocht. Van vluchtelingenkampen in Oeganda, tot diep in de jungle van Cambodja. Door de tijd te nemen om mensen te leren kennen en zich op hun gemak te laten voelen, weet hij de verhalen uit de mensen te halen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.