Sla je foto's en video's veilig op met Lacie

Pie Aerts
3 jaar geleden

In een wereld waarin de technische ontwikkeling van camera’s en objectieven sneller gaat dan ooit van tevoren, is dataopslag misschien niet het eerste waar je als fotograaf graag geld in investeert. Maar als je eenmaal data bent kwijtgeraakt zul je snel veranderen van mening...

Aangezien een groot deel van mijn werk plaatsvindt in Afrika en Azië ben ik als documentair fotograaf gemiddeld zeven à acht maanden per jaar in het buitenland. Toen op 15 maart jongstleden onverwacht het coronavirus toesloeg en de wereld op slot ging, verloor ik dan ook bijna een volledig jaarinkomen en werd ik gedwongen na te denken over een andere opvulling van de tijd die vrijkwam. Ik heb besloten mijn volledige dataopslag onder handen te nemen en in dit blog vertel ik jullie graag iets meer over hoe ik een veilige opslag van mijn portfolio heb georganiseerd.

Wat gebruik ik?

Ik maak gebruik van twee verschillende systemen. Allereerst beschik ik over een home set-up van de LaCie RAID-familie, de LaCie 6big Thunderbolt 3 USB-C 48TB. Dit is een vast station dat bij mij thuis is geïnstalleerd en dient als centrale opslagunit. Ten tweede werk ik met een selectie van portable LaCie hard drives van de Rugged-serie, namelijk een tiental LaCie Rugged Thunderbolt 2TB USB-C externe harde schijven. Deze schijven, allen genummerd, zijn bestendig tegen water, valschade, regen en stof. Kortom: de ideale oplossing voor een veilige overdracht en back-up op reis of op de set. Na elke reis, bij terugkomst in Nederland, zorg ik dat de data van de Rugged schijven wordt overgezet op de centrale RAID-unit. Hier zal ik verderop wat meer over vertellen.

Eerst de vraag waarom ik voor het RAID-systeem van LaCie gekozen heb. Snelheid is verslavend. Met name in de digitale wereld anno 2020, is configuratiesnelheid en schrijf- en leessnelheid cruciaal als fotograaf of filmmaker. Voor mij persoonlijk zijn er dan ook een aantal facetten die doorslaggevend waren in mijn keuze, in volgorde van belangrijkheid: betrouwbaarheid, opslagcapaciteit, doorvoersnelheid, esthetiek. Ik wil ze graag alle vier kort bespreken.

De LaCie 6big is een RAID-systeem, oftewel een Redundant Array of Independent Disks. Een moeilijke naam die eigenlijk niet meer betekent dan dat jouw data verdeeld wordt over meerdere harde schijven. Oftewel: jouw data wordt niet op één harde schijf opgeslagen, wat gevaarlijk kan zijn als deze schijf sneuvelt, maar verdeeld over een serie aan schijven, ten behoeve van snelheidswinst en het voorkomen van gegevensverlies. Jouw computer zal deze serie aan meerdere schijven echter herkennen als één schijf maar op de achtergrond zal de belastbaarheid verdeeld worden en back-uppen de schijven elkaar onderling, mocht er een keer een schijf stuk gaan. Snap je het nog?

Laten we even uitgaan van mijn eigen setup. Een 6big systeem van 48TB, oftewel een toren van zes individuele schijven, waarvan elke schijf een opslagcapaciteit heeft van 8TB (immers 6 x 8 = 48TB). Nu zijn er zes verschillende RAID-levels, oftewel installatie methodes: RAID0, RAID1, RAID5, RAID6, RAID10 en RAID50. Ik zal niet te diep in detail treden maar een poging wagen de verschillen uit te leggen in normale mensen taal.

Betrouwbaarheid en opslagcapaciteit

Bij RAID0 worden de gegevens over twee of meer harde schijven verspreid. Het grote voordeel is dus dat er twee keer zo snel gewerkt kan worden omdat beide schijven de helft van de werkzaamheden verrichten. Maar, als een van de twee schijven stuk gaat, dan is de data op de andere schijf dus ook niet meer bruikbaar.

Bij RAID1 worden de gegevens op de twee (of meer) schijven gedupliceerd in plaats van verspreid. Het grote voordeel is dat als er een schijf stuk gaat, de andere schijf nog draait. De kapotte schijf is dan makkelijk te vervangen en de data is behouden. Bijkomend nadeel is dat je slechts kunt beschikken over de helft van de totale opslagcapaciteit, makes sense?

Dan is er RAID10, een combinatie van de vorige twee oplossingen. Er ontstaat extra snelheid en extra veiligheid, maar je hebt dan wel minimaal vier schijven nodig in plaats van minimaal twee. In mijn geval beschik ik over zes schijven in één toren en is RAID10 mogelijk, maar er is een nog beter alternatief. RAID5 is eigenlijk een soort tussenweg tussen RAID0 en RAID1 middels een pariteitsysteem. Als er in mijn geval één van de zes schijven sneuvelt, dan kan het systeem de gegevens op de andere schijven terughalen door berekeningen te maken, maar deze berekeningen kosten tijd en dus ook snelheid. RAID5 zal nooit zo snel zijn als RAID0 of RAID1. In mijn geval, met een totale opslag van 48TB over zes schijven, zal er 8TB gereserveerd worden voor back-up en is er 40TB beschikbaar voor opslag.

Kortom, een ontzettend betrouwbaar systeem. Nog een ander groot bijkomend voordeel is dat mocht er een schijf stuk gaan, dan niet de gehele behuizing vervangen hoeft te worden, maar slechts de betreffende schijf. De toren is zo gebouwd dat alle schijven in een handomdraai swappable zijn.

Snelheid

De LaCie 6big beschikt over een Thunderbolt 3 aansluiting en creëert daarmee snelheden tot wel 1400MB/s. Het verwerken en bewerken van foto's en video's gaat sneller dan ooit tevoren. Thunderbolt 3 heeft een overdrachtssnelheid van 40GB/s, dat is het dubbele van Thunderbolt 2 en vier keer zo snel als Thunderbolt en USB 3.1. Dit betekent dat data transfer van audio, video, data en stroom via een enkele kabel gaat. Op die manier kun je makkelijk twee 4K-monitoren in serie schakelen. En laten we eerlijk zijn, hoe minder kabels, hoe beter!

En snelheid is nu eenmaal verslavend, dus pas op, als je eenmaal met dit systeem gewerkt heb, is er niet echt een weg terug. Maar nu hoor ik je denken, mijn computer heeft geen Thunderbolt 3 aansluiting? Niet getreurd. Het apparaat is achterwaarts compatibel en heeft tevens een USB 3.1 aansluiting. Door de Apple Thunderbolt 3 (USB-C) naar Thunderbolt 2 adapter te kopen kun je dit systeem eenvoudig aansluiten op oudere MacBooks met dezelfde hoge prestaties.

Esthetiek

Als fervent Apple gebruiker, heb ik esthetiek altijd hoog in het vaandel gehad, zo ook in de keuze voor LaCie 6big. De aluminium constructie is waanzinnig. Simpel en een stuk kleiner dan je denkt. Hij is wel een stuk zwaarder dan je denkt met een gewicht van maar liefst negentien kilo voor de 48TB versie. Het is dan ook echt een desktop set-up en geen mobiele variant die je continu verplaatst of mee neemt. Een andere doorslaggevende reden om voor deze set-up te kiezen is de rustgevende stilte van het apparaat en de kenmerkende blauwe LaCie lampjes. Vergeleken met de concurrenten is dit apparaat verdacht stil, heerlijk voor iemand die veel tijd achter zijn bureau doorbrengt.

Mogelijkheden en prijzen

Zoals ik in het begin al zei, niemand investeert graag veel geld in veilige opslag. Maar die beslissing heb ik ditmaal wel gemaakt. De LaCie 6big komt in vele verschijningsvormen, van 24TB tot de gigantische 96TB. Voor de echte liefhebbers is er tevens een 12big toren, bestaande uit twaalf schijven in plaats van zes, maar je kunt je voorstellen dat die prijzen een stuk hoger liggen.

Ik begrijp heel goed dat de prijs een belemmering kan zijn voor veel fotografen, maar neem alsjeblieft van mij aan, dat mocht er ooit iets gebeuren met je data, je nog een keer aan me denkt. En een kleine prijs analyse in de markt laat zien dat LaCie eigenlijk nog niet eens zo heel gek geprijsd is. Alle systemen worden bovendien geleverd met een garantie van vijf jaar en een vijf jaar Rescue Data Recovery Service.

Dan is er nog het grote aanbod aan portable hard drives. Hier kies ik al ruim vijf jaar voor een en dezelfde schijf, die ik elke keer herhaaldelijk aanschaf, namelijk de LaCie Rugged Thunderbolt 2TB USB-C externe harde schijf. Inmiddels is er daar ook een SSD-serie van op de markt: nog betrouwbaarder, nog sneller, maar iets prijziger.

Waardevolle investering

Een aantal jaar geleden had waarschijnlijk niemand gedacht dat dit de toekomst zou zijn en dat een home set-up van 96TB bijna de benchmark zou worden. Maar met de opkomst van 4K video, dronebeelden en de snelle ontwikkeling van digitale sensors, blijft de berg aan data maar groeien. Kortom, het is een waardevolle investering die je de komende jaren rust, snelheid en vertrouwen zal bieden en die je workflow aanzienlijk zal professionaliseren waardoor er meer tijd ontstaat voor creatie en voor groei.

Bekijk de producten

Auteur

Pie Aerts

De foto’s van Aerts, een voor deze tijd uniek autodidact talent, ontketenen een innemend gevoel van verbinding en al snel ontwikkelt Pie Aerts zich tot één van de meest interessante documentaire fotografen van zijn generatie. Door zijn lens onderzoekt hij niet alleen de relatie tussen mens, dier en natuur maar probeert hij tevens een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat we steeds verder verwijderd lijken te raken van elkaar en van onszelf.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.