Het Beeldrecept van Erica de Haas: een dubbelportret

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept vertelt een fotograaf hoe een bijzondere foto is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Erica de Haas, een van de winnaars van de Fotobond fotowedstrijd, vertelt in dit Beeldrecept hoe ze deze dubbele portretfoto heeft gemaakt.

Welke voorbereidingen tref je?

Het belangrijkste is het regelen van modellen. In dit geval waren het mede fotografen. Ik koos ervoor om de foto buiten te maken. Het tijdstip van de dag had ik van te voren bepaald, in verband met het zonlicht en de schaduw. Om het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken, koos ik voor een egale achtergrond, zodat ik de figuren makkelijk kon uitknippen.

Welke apparatuur heeft Erica gebruikt?

Welke instellingen heb je gebruikt?

De shoot was buiten, waardoor ik het mooie zonlicht kon gebruiken. Ik wilde de modellen scherp op beeld krijgen. Daarom heb ik de ISO-waarde ingesteld op 100, het diafragma op f/11 en de sluitertijd heb ik ingesteld op 1/640e van een seconde. Deze instellingen gaven onder de omstandigheden de juiste belichting van de foto, waardoor de modellen scherp op beeld staan.

Heb je nog ergens extra op gelet?

De poses zijn niet alledaags en ook zeker niet allemaal even comfortabel. De modellen moesten hun spieren aanspannen om voldoende spanning en diepte in hun lichamen te creëren. De modellen wilde ik daarnaast in een bepaalde hoek laten poseren om de juiste schaduw op beeld te krijgen.

Wat is er gedaan in de nabewerking in deze foto?

De modellen heb ik vrijstaand gemaakt om de compositie te krijgen die ik graag wilde. Daarnaast heb ik de schaduwen verzacht, de verzadiging verminderd en de kleuren richting monochroom gebracht. Ik was het langste bezig met het selecteren van de juiste foto’s om de mooiste compositie te maken. Ik was continu aan het schuiven met de stukjes om de foto’s vloeiend in elkaar over te laten lopen zonder dat deze elkaar echt raken. Daarna zocht ik naar een grotere compositie die op zich weer een verhaal vertelt.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Het is belangrijk dat je ongeveer weet wat je wilt qua poses, op welke locatie en op welk moment, nog voordat de modellen beschikbaar zijn. Ik werkte zelf met modellen die weinig tijd hadden. ‘s Ochtends, toen we nog niet bezig waren, heb ik met een ‘test’ model naar wat poses gekeken. Daardoor kon ik ‘s middags, toen de condities waren zoals ik wilde, meteen gaan fotograferen.

“Het is belangrijk om goed te blijven communiceren. Ik wist wat voor poses ik wilde en kan als enige zien hoe de schaduwen vallen. Het was aan mij om de modellen zo neer te zetten en aan te sturen zodat het eindresultaat er goed mogelijk uitkomt en op de manier zoals ik het in mijn hoofd had. Het is van belang om de modellen te laten weten wanneer ze goed bezig zijn, zodat ze niet aan hun lot worden overgelaten om maar wat te improviseren.”

Als laatste is het verstandig om niet te lang door te gaan met fotograferen. Wanneer het kan, zou je zelfs een tweede sessie kunnen plannen. Met een frisse blik erin. Dat geldt voor mij voor het fotograferen en het bewerken. Er kunnen dus zomaar een paar dagen overheen gaan voordat een foto helemaal klaar is.

Over Erica

Erica de Haas is een 49-jarige hobbyfotograaf uit Huissen. Tijdens haar studie is ze fotografiecursussen gaan volgen, waardoor ze nooit is gestopt met fotograferen. Haar hond is het voornaamste onderwerp in haar foto’s, maar ook landschappen en macro komen vaak terug. Het liefst creëert ze beelden die haar raken.

Voor Erica is het regelmatig volgen van workshops of cursussen onmisbaar voor een fotograaf. Het liefst kiest ze daarbij een onderwerp of thema dat ze uit zichzelf niet direct fotografeert, zodat ze nieuwe ideeën opdoet. Erica deelt haar werk via haar Instagram-pagina of via Facebook.

Handige accessoires:

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.