Het Beeldrecept van Marcel van Kammen: schuilende veldmuizen

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept ontdek je meer over hoe een bijzondere foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. Winnaar van de Groene Camera fotowedstrijd Marcel van Kammen vertelt in dit Beeldrecept over hoe hij deze mooie foto van drie veldmuizen heeft gemaakt en daarmee de Groene Camera 22 won!

Welke voorbereidingen tref je?

Het maken van deze foto is een jarenlang proces geweest van elk najaar, tijdens de noordwester storm en springvloed, naar het Waddengebied gaan. Om daar dieren vast te leggen die tijdens de springvloed uit hun leefgebied werden gejaagd door het opkomende water. Dat betekent dat ik continu de weersvoorspellingen en de hoog- en laagwaterstanden in de gaten moest houden en dat ik moest zorgen dat ik twee uur voor het hoogste punt bereikt werd op de juiste locatie was.

Welke apparatuur heeft Marcel gebruikt?

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

De instellingen van deze foto zijn: een diafragma van f/5.6, een ISO-waarde van 800, en een sluitertijd van 1/1250 seconde.

Vanwege de stormachtige windkracht 9 was het erg lastig om, liggend op de grond, de lens helemaal stil te kunnen houden. Hierdoor heb ik gekozen voor een iets hogere ISO-waarde, zodat ik voldoende snelle sluitertijd overhield om scherpte in de foto te krijgen. Daarnaast heb ik gekozen voor een laag diafragma getal, zodat er weinig scherptediepte ontstond en de focus volledig op de muizen lag en de achtergrond diffuus werd.

Heb je ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Uiteraard heb ik tijdens het fotograferen gekozen voor een zo laag mogelijk standpunt zodat de achtergrond zo onscherp mogelijk kon worden. Daarnaast speelde de compositie een belangrijke rol: de ene muis heb ik in het midden vanaf de voorkant vastgelegd en de twee andere vanaf veldmuizen de achterkant. Als ik de foto vanaf de andere kant had gemaakt gaf dit een veel minder zeggingskracht van de foto.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Met het programma Photoshop heb ik een lichte uitsnede gemaakt en de foto iets lichter gemaakt. Daarnaast heb ik de foto in de nabewerking ook een klein beetje extra verscherping gegeven.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Het mooiste aan deze foto vind ik dat je aan de oogjes van de middelste veldmuis kunt zien dat hij zich echt tussen zijn twee soortgenoten heeft gewurmd om warm te blijven. De opwaaiende haartjes op de kont van de rechter muis laten ook mooi zien dat er een stevige wind stond, waarmee het duidelijker wordt waarom de muizen zo tegen elkaar aangekropen zijn.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Mijn tip zou vooral zijn om niet altijd te veel bezig te zijn met techniek en trucjes. Deze prijswinnende foto is technisch gezien eigenlijk een heel simpele foto om te maken. Het belangrijkste is dat je goed kijkt, je goed inleest in je onderwerp en probeert om met je foto duidelijk een verhaal te laten zien of een emotie op te roepen. Dit hoeft niet altijd met ingewikkelde technische trucjes, lange sluitertijden, filters of dubbele belichtingen. De foto moet boeiend zijn om naar te kijken en de aandacht van de kijker langer vasthouden en daarbij zijn bijvoorbeeld de compositie of de emotie die het oproept een stuk belangrijker dan technisch hoogstaande perfectie.

Over Marcel

Marcel van Kammen is een 39-jarige beroeps- en hobbyfotograaf uit Friesland. Hij is namelijk fotojournalist voor de Leeuwarder Courant, maar het fotograferen van de natuur ziet hij als zijn hobby.

Hij vindt het heerlijk om zijn creativiteit kwijt te kunnen tijdens het fotograferen, maar ook omdat Marcel in de natuur helemaal tot rust kan komen. Hij is al van kinds af aan bezig met vogels kijken en sinds een jaar of tien is hij ook bezig met het fotograferen van diezelfde vogels. Het kijken, gedrag observeren en dan die perfecte foto kunnen maken maakt zijn dag goed.

Dat is volgens Marcel ook onmisbaar voor een fotograaf. Je moet geduld hebben en oog voor compositie. Dat soort dingen zijn volgens hem niet echt aan te leren: je ziet het of je ziet het niet.

Wil je meer van Marcel zijn werk zien? Neem dan een kijkje op zijn Instagram account!

Handig voor wildlifefotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.