Het Beeldrecept van Michael Zomer: actiebeelden in het skatepark

Cameranu
6 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bepaald beeld gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, welke apparatuur en benodigde voorbereidingen. In dit Beeldrecept vertelt documentairemaker Michael Zomer, voor de Cameranu serie Terug naar Toen, hoe hij de skateboard beelden die hij vroeger van zijn broer maakte ging namaken.

Welk moment ging je herbeleven?

Ik heb verschillende momenten herbeleeft die ik ongeveer twintig jaar geleden heb vastgelegd met de videocamera van mijn vader tijdens het skateboarden. Mijn broertje en ik waren altijd op straat en reisden stad en land af om bepaalde skateplekken te verkennen. Ik had altijd een camera bij me om dit vast te leggen. Ik had mijn vader namelijk overtuigd om zijn camera uit te lenen, en ik nam deze mee tijdens het skateboarden. Op dat moment waren Jackass en Team Rocket Power onze grote idolen, en dit heeft ons geïnspireerd om vergelijkbare content te creëren.

Voor de serie Terug naar Toen zijn we naar verschillende plekken in en rondom Utrecht gereisd om dezelfde beelden opnieuw vast te leggen. Het was echt bijzonder om deze reis terug in de tijd te maken. Vooral omdat ik het weer samen met mijn broertje deed. We zijn nu beiden bezig met totaal verschillende dingen, maar het is des te leuker om deze oude jeugdherinneringen op te halen.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Eerst heb ik gecontroleerd of de skateplekken waar we vroeger skateboarden nog bestonden en of we er toegang toe konden krijgen. Dit bleek niet overal het geval te zijn, maar gelukkig zijn er nog een aantal plekken waar niets is veranderd. Vervolgens heb ik nagedacht over hoe ik deze beelden zo mooi mogelijk kon maken, en misschien zelfs nog beter kon maken dan voorheen.

De apparatuur die Michael heeft gebruikt

Vroeger had ik alleen een analoge handycam tot mijn beschikking. Voor deze nieuwe opname gebruikte ik de Canon EOS R5 C videocamera waarmee ik in 4k met 120 fps kan filmen. Wat betreft lenzen koos ik voornamelijk voor groothoeklenzen, zoals het Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM objectief en een Canon EF 8-15mm f/4.0L Fisheye USM objectief.

Een fisheye lens is essentieel bij het vastleggen van skateboarden omdat het die karakteristieke look en feel geeft. Daarnaast was het handig om een top handle op de camera te hebben, zodat ik zo laag mogelijk bij de grond kon filmen. Daardoor zagen alle trucs en obstakels er hoger uit.

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Ik heb voornamelijk gefilmd in 4K met 50 frames per seconde (fps), zodat we in de montage altijd de mogelijkheid hebben om het beeld te vertragen naar slow motion. Voor sommige actie clips heb ik echter gekozen voor 4K met 120fps om prachtige slow motion beelden te kunnen maken. Bovendien heb ik altijd een shutter angle van 180 graden gebruikt om de beweging van het beeld op dezelfde manier na te bootsen als het menselijk oog deze ervaart.

Waar heb je op gelet tijdens het filmen?

Bij het filmen van skateboarden is compositie van groot belang. Het is cruciaal om niet het hoofd of de benen van de skater af te snijden. Meestal wordt er gefilmd vanuit een totaalbeeld om de truc zo goed mogelijk te laten zien. Een lage camerahoek bij de grond in combinatie met een fisheye lens werkt hierbij vaak uitstekend. Bovendien kan een laagstaand zonnetje met een subtiele flaring het beeld helemaal afmaken.

Waarom vind je deze video mooi?

Ik vind deze video prachtig, omdat het licht hier precies door het raam van het skatepark valt en bijdraagt aan de cinematografische kwaliteit van de opname. Daarnaast springt Sean hoog en landt hij perfect, wat gewoon een mooie samenwerking tussen de atleet en de filmmaker laat zien.

Heb je nog handige tips voor andere videografen?

Probeer zoveel mogelijk te experimenteren en blijf leren. Besteed niet te veel tijd aan het nadenken over concepten, maar ga gewoon aan de slag. Je zult merken dat er tijdens het maken veel ideeën ontstaan waar je vooraf nooit aan had gedacht. Laat je inspireren, wees authentiek en werk met passie. Dan komt het allemaal wel goed.

Over Michael

Michael Zomer is een 33-jarige documentairemaker uit Utrecht, wiens doel is om unieke culturen en gedreven mensen een stem te geven, vaak in afgelegen delen van de wereld. Hij heeft wereldwijde erkenning gekregen voor zijn diepgaande documentaires, waaronder projecten met grote namen zoals Canon, Red Bull, de Volvo Ocean Race, KLM en Discovery Channel.

Hoewel hij begon met het vastleggen van extreme sporten voor internationale merken, ligt zijn huidige focus op het maken van documentaires voor niet-gouvernementele organisatie (NGO) en andere organisaties die belangrijk werk doen, met als doel de verhalen van bijzondere culturen en mensen te delen.

Michael deelt zijn avonturen en projecten op Instagram en heeft een website waar meer van zijn werk te vinden is. Videografie is niet alleen een hobby voor hem, maar zijn levenswerk.

Wanneer hem wordt gevraagd waarom hij filmt, antwoordt Michael dat hij gepassioneerd is over het vertellen van verhalen, het opwekken van emoties en discussies bij de kijkers, en het delen van zijn unieke kijk op de wereld. Hij gelooft sterk in de kracht van video om verhalen te vertellen en de wereld op een boeiende manier te verkennen.

Bekijk de Canon EOS R5 C

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.