Zo maak je razendsnel toffe video’s met Adobe Rush

Arlene Londema
3 jaar geleden

Ken je Adobe Rush al? Met dit programma zet je razendsnel toffe video’s in elkaar op je smartphone, tablet of computer en je uploadt ze daarna eventueel direct naar je socialmediakanalen. Ik maak af en toe video’s en vind het leuk om ze te monteren, maar ik wil daar het liefst geen uren mee bezig zijn. Adobe Premiere Pro vind ik iets te ingewikkeld, dus ik ging op zoek naar meer eenvoudige software. Met Premiere Rush kan ik precies maken wat ik wil én het gaat snel. Dat motiveert mij om vaker en meer wat met video te doen. Lijkt dit jou ook wat? Lees dan verder!

App of desktop?

De Adobe Premiere Rush video editor is er voor iOS, Mac, Android en Windows. Dat betekent dat je enorm veel vrijheid hebt hoe, waar en wanneer je de video’s bewerkt. De bestanden zijn vanaf meerdere apparaten toegankelijk doordat ze automatisch via de cloud te synchroniseren zijn. En de laatste bewerkingen of wijzigingen aan een project worden door Rush onthouden.

De Rush app vond ik de eerste keer echt verrassend snel en soepel werken. Het is fijn om met je telefoon een nét wat meer gelikte video in elkaar te draaien voor bijvoorbeeld Instagram, zonder je laptop aan te hoeven zetten. Dat laatste zou ik alleen doen voor langere en meer uitgebreide video's zoals een vlog of de samenvatting van een leuk weekendje weg.

In dit blog leg ik je wat dingen uit aan de hand van screenshots die ik heb gemaakt in de desktop software, maar dezelfde functies en mogelijkheden zijn beschikbaar in de mobiele app. Super fijn!

Video's maken met Adobe Rush - 1

Deze functies kun je gebruiken

De meest belangrijke functies zitten er in - meer ook niet - en die eenvoud maakt Adobe Rush zo prettig. Voor het aanpassen van de kleurtemperatuur, schaduwen, het contrast, de belichting en de kleurverzadiging kun je kiezen uit wat presets of volledig handmatig de schuifjes van de instellingen aanpassen. Heb je de perfecte look gevonden? Dan kun je die opslaan als een eigen preset en later ‘hergebruiken’.

Videoclips kun je makkelijk bekijken, inkorten, bewerken en verslepen naar een andere positie op de tijdlijn van de video. Bestaande audio is in volume aan te passen of volledig te dempen en geluidseffecten of begeleidende muziek zijn eenvoudig toe te voegen. Je kiest zelfs uit meerdere overgangen tussen clips of brengt veranderingen aan in de afspeelsnelheid van een scène. Dit alles werkt op een logische manier waardoor je intuïtief werkt.

Zo ga je soepel van start

Zodra je Adobe Premiere Rush opent en op de knop ‘Start nieuw project’ (Create a new project) klikt, kun je gaan beginnen. Eerst selecteer je de map waar je de losse video- en audiobestanden hebt opgeslagen en vervolgens klik je bestanden aan die wilt gebruiken voor je video. Als je wilt, is het zelfs mogelijk om maar een deel van een geselecteerde video te importeren door gebruik te maken van de preview functie. Hierna vul je een naam voor het project in en klik je op de ‘Creëer’ (Create) knop.

De volgorde waarop jij de bestanden hebt geselecteerd, zie je terug in de tijdsbalk onderaan: de clips staan exact op die volgorde op de tijdlijn. Audiobestanden staan automatisch onder de videoclips. Ben je een clip vergeten? Geen probleem: die kun je gewoon later nog toevoegen.

Video's maken met Adobe Rush - 2

Stel de juiste beeldverhouding in

Voordat je gaat editen is het slim om eerst de juiste ‘Beeldverhouding’ (Aspect ratio) in te stellen. Je hebt de keuze uit de 16:9, 9:16, 4:5 en 1:1 ratio. Deze beeldverhoudingen zullen je waarschijnlijk bekend voorkomen, want die komen perfect overeen met die van YouTube, TikTok, Instagram Stories, Instagram TV (IGTV) en de feed. Is je video klaar en wil je ‘m niet alleen in een 16:9 verhouding, maar ook met een 1:1 verhouding? Met een paar klikken kun je een 1:1 variant van je video maken en exporteren!

Video's maken met Adobe Rush - 3

Wat is mijn werkwijze?

De beeldverhouding staat goed en nu kun je aan de slag, maar waar begin je? Iedereen heeft natuurlijk een andere voorkeur wat betreft werkvolgorde, hier omschrijf ik de mijne in de hoop dat je er misschien iets aan hebt:

Het eerste wat ik doe is één voor één alle clips aanklikken, bekijken en een clip verwijderen of alvast ruw inkorten waar dat nodig is. Bij de allereerste clip houd ik er rekening mee dat deze iets langer duurt, omdat ik daar later een titel-intro bijzet. Tussendoor is het mogelijk om de volgorde van de clips wijzigen. Dat doe je door simpelweg een clip aan te klikken, de linkermuisknop ingedrukt te houden en deze naar een andere positie op de tijdlijn te slepen. Heb ik de originele audio van een clip niet nodig? Dan zet ik het geluid alvast uit.

Soms zet ik de titel van de video erbij in de eerste clip en bepaal ik de definitieve lengte van de eerste clip. Het toevoegen van een titel is best leuk, omdat je de keuze hebt uit veel verschillende stijlen. Daarna is het tijd om muziek onder de beelden te zetten en alles te gaan finetunen. Audio is snel in te korten en de positie van audio verplaats je makkelijk.

Op de maat van de beat, time ik de definitieve lengte van alle clips. Het is een kwestie van de video afspelen, op pauze drukken en een clip inkorten zodat de overgang naar de volgende clip precies op de beat valt. En zo ga ik verder tot ik aan het einde van de video ben. Als laatste kijk ik naar de kleuren en het contrast van alle clips om een mooie lijn door de gehele video te krijgen.

Handig om te weten
Door de CTRL-toets (of Command-toets) in te drukken kun je meerdere clips tegelijk te selecteren en de bewerking voor audio, de kleuren en de snelheid gelijktijdig toe te passen. Dit scheelt je weer tijd als je bijvoorbeeld een video hebt opgenomen in een gecontroleerde omgeving zonder wisselende omstandigheden, zoals een studio.

Video's maken met Adobe Rush - 4

Video’s exporteren en publiceren

Pas bij het exporteren van de video kun je zelf meer geavanceerde instellingen bepalen zoals de resolutie, de framerate en de beeldkwaliteit. Weet je niet wat de beste instellingen zijn? Dan zijn er handige presets beschikbaar voor verschillende social media. Ik adviseer je wel om altijd op een zo hoog mogelijke resolutie, of anders minimaal full HD-kwaliteit, te filmen voor het beste eindresultaat.

Gebruik sneltoetsen en tips

Ik ben achter de desktop echt fan van het gebruik van sneltoetsen oftewel ‘short keys’, omdat het tijd en overbodige muisclicks bespaart. Adobe heeft een overzicht van alle sneltoetsen gemaakt, maar als je met je muis over een functie blijft hangen, zie je in Adobe Premiere Rush wat de shortcut is en kun je een korte uitleg over de functie lezen. Deze ‘tooltips’ maken het werken met Rush echt heel eenvoudig. En zo leer je stapje voor stapje steeds meer én ga je ongemerkt sneller werken!

Video's maken met Adobe Rush - 5

Hoe kan ik Adobe Rush kopen?

De software en de mobiele app van Adobe Rush vallen onder het Creative Cloud lidmaatschap. Het voordeel hiervan is dat je automatisch profiteert van tussentijdse updates en uitbreidingen zoals de toevoeging van nieuwe functies. Je kunt bij Adobe kiezen voor een abonnement van een jaar of een maandelijks lidmaatschap. Het lidmaatschap kun je op elk gewenst moment annuleren.

Zin om aan de slag te gaan?

Adobe Rush is een perfect programma voor wie af en toe een leuke video wil maken en voor de content creators die snel, mooie video’s op social willen plaatsen. Het maakt bovendien niet uit of je met je smartphone, action cam, een spiegelreflex- of een systeemcamera filmt: Adobe Rush kan omgaan met de meest gangbare foto- en videobestanden zoals Apple ProRes, MP4 en MOV. En als je later toch meer wilt, dan zijn je projecten over te brengen naar Adobe Premiere Pro. Heel veel plezier en succes!

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich vooral op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages, maar heeft zeer uiteenlopende interesses als het op fotografie aankomt. Ze werkt het liefst op locatie, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.