Beeldrecept Michiel Fischer - Klassiek portret

Cameranu
6 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt fotograaf Michiel Fischer meer over de spotlight foto uit de podcast Scherptediepte. Hij legt uit hoe hij met één lamp dit klassieke portret mooi weet te belichten.

Deze apparatuur heeft Michiel gebruikt:

"Ik hou van het gebruik van Broncolor flitsers vanwege de prachtige kleuren en hoe mooi het licht wordt verspreid. Voor mij is de Octa 150 van Broncolor mijn favoriete lichtbox vanwege de vele manieren waarop ik deze kan gebruiken. Als ik mijn Leica SL2-camera en Leica-lenzen samen met Broncolor gebruikt, krijg ik natuurlijke en aansprekende foto's met een unieke uitstraling."

Hoe heb je deze foto gemaakt?

Deze foto heb ik genomen als onderdeel van een cursus om te laten zien hoe je met behulp van één lamp en één flitser een foto kunt maken. Als ik de flitser niet had gebruikt, zou het beeld volledig zwart zijn geweest.

Voordat ik aan de opname begon, heb ik eerst nagedacht over het soort foto dat ik wilde maken. Vervolgens heb ik het decor opgezet en ervoor gezorgd dat de stoel op de juiste plek stond. Daarna ben ik gaan kijken naar de belichting en heb ik mezelf een aantal vragen gesteld. Ik heb me afgevraagd welke lichtbron ik zou gebruiken en hoe groot die lichtbron zou zijn. Omdat ik slechts één lamp gebruikte, viel het licht voornamelijk op het onderwerp en minder op de achtergrond. Met slechts één lamp zal de achtergrond dus altijd wat donkerder zijn. Als je de achtergrond nog donkerder wilt maken, kun je ervoor kiezen om een grid te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de lichtintensiteit nog sneller afneemt.

Zelf had ik ruimte genoeg om het model af en toe wat naar voren of achteren te schuiven om zo de juiste belichting op de achtergrond te krijgen.

Welke instellingen heb je gebruikt en waarom?

Deze foto is met een diafragma van f/4.0, een sluitertijd van 1/125 seconde en een ISO-waarde van 100. Het gebruik van een diafragma van f/4.0 is bewust gedaan om niet alle elementen van de compositie van voor naar achter volledig scherp weer te geven, maar om een geleidelijke onscherpte naar de achtergrond te creëren. Dit resulteert in een foto waarbij de nadruk ligt op het onderwerp, terwijl er nog steeds voldoende detail in de achtergrond zichtbaar is.

Wat doe jij aan nabewerking?

Wat betreft de nabewerking heb ik twee stappen genomen. Als eerst heb ik de toon bepaald van de foto. Ik heb verschillende kleuren versterkt of verzwakt om zo de juiste sfeer in de foto te krijgen. Wat ik wel belangrijk vond is dat de kleding bleef hoe die was. Zodat je zag hoe de kleding was. Vervolgens heeft iemand anders voor mij de huid geretoucheerd.

Aan de hooglichten en schaduwen heb ik dus niks hoeven doen, omdat ik hier al goed op heb gelet tijdens het maken van de foto.

Wat wil je meegeven aan andere fotografen?

Aan de schaduwen kun je zien waar ik de lamp heb geplaatst; je kunt ook merken dat deze iets hoger is opgesteld. Vaak wordt gedacht dat het essentieel is om het licht van boven te laten komen, maar dat is niet per se het geval. Hoewel het logisch is en een natuurlijk effect geeft, kun je experimenteren door bijvoorbeeld het licht van onderen te laten komen. Dit kan een interessant zaklantaarn effect creëren. Dus mijn advies is om te overwegen wat je wilt bereiken met je foto, afhankelijk van je onderwerp en de gewenste uitstraling, in plaats van je strikt aan één lichtbron positie te houden.

Over Michiel Fischer

Michiel Fischer is niet alleen belichter in Studio34x, maar werkt ook geregeld samen met verschillende fotografen die graag gebruikmaken van zijn grote expertise. In de afgelopen jaren heeft Michiel zijn licht kennis opgebouwd met portret-, fashion- en productfotografie en door zijn werk voor magazines en tv-programma's komt hij op de meest uiteenlopende locaties met zijn lampen. Wil jij meer te weten komen over deze foto of over Michiel? Luister dan de podcast Scherptediepte over portretfotografie!

Handig voor portretfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.