Het Beeldrecept van Ymke Myrte: de coverfoto van het Cameranu jubileummagazine

Cameranu
6 maanden geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een foto tot stand is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de instellingen van de camera, wat alle voorbereidingen waren, het licht dat is gebruikt en welke apparatuur je nodig hebt. Professioneel beauty- en modefotograaf Ymke Myrte geeft in dit uitgebreide Beeldrecept een kijkje achter de schermen bij de conceptuele covershoot voor het Cameranu jubileummagazine.

Piet Kramer, lead designer bij Cameranu: “Ter ere van het 20-jarige jubileum van Cameranu wilden we een speciaal magazine vol met inspirerende en leerzame artikelen uitbrengen. De cover moest een kleurrijk, tijdloos beeld zijn dat er op een tafel echt uit moest springen en een belichaming van fotografie zou zijn. We dachten aan een scherp en opvallend portret dat aansluit bij het thema van het magazine, de vijf zintuigen.Ymke Myrte is voor Cameranu aan de slag gegaan met dit toffe concept en heeft seriematig elk zintuig uitgebeeld met als leidraad een bijzonder licht- en schaduwspel.”

Het Beeldrecept van Ymke Myrte - 1

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Cameranu heeft me gevraagd om iets met fotografisch interessant licht te maken. Daarnaast moest het met de vijf zintuigen te maken hebben. Dat was een hele uitdaging! Ik heb eerst veel research gedaan, moodboards gemaakt, meerdere gave concepten uitgewerkt en mijn favoriete concept werd door Cameranu gekozen.

Daarna heb ik de hair- & make-up artist (HMUA) en de kledingstyliste aan het werk gezet aan de hand van het moodboard. Zelf heb ik modellenbureaus gecontacteerd om een model te regelen. Verder moest ik natuurlijk de nodige voorbereidingen treffen in de studio voor een lange dag shooten. Het maken van een serie zoals dit kost tijd en het is echt een teamprestatie.

Een cover is teamwork
Het team voor de Cameranu jubileummagazine covershoot bestond uit: Ymke Myrte (fotografie en retouch), Nicole Wunderink (stylist voor kleding en props), Simone Hendriksen (HMUA), Mara Kraak (model van VDM Model Management), Alex Flanagan (assistent en behind the scenes fotografie) en Saskia van der Veeken (assistent).

Dit heeft Ymke Myrte gebruikt

Waarom de keuze voor deze apparatuur?

Ik werk met Nikon apparatuur, omdat ik de camera’s ontzettend fijn vast vind houden. Zeker wanneer ik lang aan het fotograferen ben, is ergonomie voor mij erg belangrijk. De Nikon Z8 systeemcamera is samen met twee objectieven, de Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR en de Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S lens, voor mij een betrouwbare combinatie waarbij ik kan vertrouwen op de kwaliteit en scherpte.

Het hoge dynamische bereik van de camera zorgt ervoor dat ik de flitsers niet op vol vermogen hoefde te zetten. Omdat ik met kleuren-gels heb gefotografeerd was dit extra fijn: deze gels kunnen smelten wanneer het te warm wordt. Daarnaast kon ik hierdoor op mijn Nikon Z8 precies de instellingen gebruiken die ik nodig had om voldoende scherptediepte in de uiteindelijke beelden te krijgen.

Welke instellingen heb je gebruikt?

De witbalans van mijn Nikon Z8 systeemcamera heb ik ingesteld op ‘Flits’ en voor de hele editorial heb ik gewerkt met een sluitertijd van 1/200e, met diafragma f/9 en de ISO-waarde stond ingesteld op 400. Bij tethered fotografie is de camera met een kabel verbonden aan een laptop. Zodra je klikt, zie je de foto meteen in het groot op het beeldscherm in Capture One. Door op deze manier te werken kon ik de foto’s tussendoor beter beoordelen en de scherpte van een individueel shot extra goed controleren.

“Het eindresultaat mag er zijn, maar om tot dit resultaat te komen is een heel proces doorlopen. Voor dit project zijn bijna 1500 foto’s gemaakt, wel inclusief testfoto’s. Niet elke foto hoeft fantastisch te zijn en niet alles werkt gelijk de eerste keer dat je het probeert. Het gaat echt om de pareltjes die ertussen zitten, terwijl de foto’s die niet zo tof zijn echt nodig zijn om tot dit resultaat te komen. Het was dit keer voor mij wel erg moeilijk kiezen: er zaten vele mooie beelden bij.”

Waar heb je nog extra op gelet?

Ik heb bijvoorbeeld goed op het kleurgebruik gelet. Voor het kleurschema van elk zintuig kon ik voor de setting inspiratie halen uit het kleurenwiel dat naast me lag. Het was een flinke uitdaging om voor elk beeld weer opnieuw te bedenken welk kleurenschema we zouden gebruiken, wat wel paste binnen de beelden die we voor ogen hadden. Daarnaast hebben we met de Westcott Optical Spot gewerkt, wat betekent dat je het licht goed in de gaten moet houden en moet richten.

Wat heb je aan nabewerking gedaan?

Ik heb de portretfoto’s zelf geretoucheerd met Adobe Photoshop, maar wel met behoud van poriën en haartjes. Her en der heb ik wat wegvliegende haren weggewerkt, de kleuren en contrasten aangepast, de kleding netjes gemaakt en waar nodig het beeld wat bijgesneden.

Het bewerken doe ik met behulp van een Wacom Intuos Pro S tekentablet en de Razer Tartarus V2 gaming keypad. Met de tablet kun je lekker tekenen in plaats van dat je veel met een muis hoeft te bewegen en dit werkt natuurlijker én ergonomischer. Op de keypad heb ik al mijn voorkeuren ingeprogrammeerd en dit alles samen zorgt voor tijdwinst. Zo ben ik voor deze shoot ongeveer twee uur met het bewerken van een foto bezig geweest en dat was minstens het dubbele geweest zonder deze handige tools.

Ook deze beelden horen bij de serie

Wat ik zelf mooi vind aan de foto’s in deze serie is het dramatische effect met het schaduwspel en het gekleurde licht. Ieder zintuig wordt op een andere manier uitgelicht. Daarnaast vind ik het echt tof dat elke foto zo anders is geworden, te gek! Het is altijd leuk om met een team super creatieve dingen te mogen doen. En om die reden is het shooten zelf altijd mijn favoriete gedeelte.

Heb je handige tips voor andere fotografen?

Mijn tip voor andere fotografen is om het lef te hebben om lelijke foto’s te maken. Het gevoel dat je altijd maar mooie beelden moet maken kan namelijk blokkerend werken. Vermijd een creatieve blokkade en ga vooral heel veel experimenteren en fotograferen, zonder negatieve kritiek naar jezelf. Zo vind je nog eens creatieve mogelijkheden die je met een te kritische blik misschien nooit gevonden zou hebben.

“Inzet en motivatie om je skills te verbeteren zijn onmisbaar. Dit zorgt voor veel meer zelfverzekerdheid tijdens het fotograferen, waardoor de shoots ook nog eens leuker worden. Het leuke aan fotografie is dat je nooit bent uitgeleerd: er is altijd meer dat je te weten kunt komen. Beter een goede kennis met matige gear, dan matige kennis met goede gear.”

Het Beeldrecept van Ymke Myrte - 11

Over Ymke Myrte

Ymke Myrte komt uit Rotterdam en heeft een eigen fotostudio in Nootdorp. In 2018 begon ze voor de hobby met fotografie, maar ze is een ambitieuze autodidact. Veel informatie over fotografie zocht ze online op en ze heeft achter de schermen gewerkt bij een bedrijf dat zich specialiseerde in trouwfotografie. Al snel kwam ze in contact met fotograaf Lindsay Adler, voor wie ze sinds 2019 ook zo nu en dan assisteert, wat heel leerzaam is.

“Fotografie is voor mij een uitlaatklep om creatief bezig te zijn en te experimenteren. Ik vind het heel vet om samen met mijn creatieve team mooie dingen neer te zetten. De shoots zijn altijd heel gezellig en tegelijkertijd productief en creatief. Wat dat betreft prijs ik mijzelf echt gelukkig dat fotografie mijn fulltime job is.”

De dag nadat de eerste lockdown door COVID-19 was ingegaan, zat ze bij de KVK om Ymke Myrte Photography in te schrijven. Ze richt zich vooral op mensen fotograferen: beauty, fashion en portretten. Het werk is ontzettend afwisselend en dat maakt het voor haar zo leuk. In 2020 is ze daarnaast gestart met het lesgeven in fotografie, wat inmiddels is uitgegroeid tot een eigen fotoschool genaamd YM Academy. Volg Ymke Myrte via social media op Instagram of bekijk meer foto’s op haar website.

Gebruik dit voor beautyfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.