Beeldrecept Michiel Pieters: Bucketlist foto van een Vulkaanuitbarsting in IJsland

Cameranu
6 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een foto gemaakt is. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt outdoor fotograaf Michiel Pieters hoe hij deze bijzondere dronefoto maakte van een vulkaanuitbarsting. Lees snel verder en ontdek meer!

Meld je hier aan!

Hoe ben je bij het maken van deze foto gekomen?

Al sinds ik een aantal jaar geleden over een vulkaanuitbarsting in IJsland hoorde, wilde ik dit fenomeen eens met mijn eigen ogen aanschouwen. Toen er in juli 2023 een nieuwe eruptie plaatsvond, heb ik diezelfde dag nog met vrienden een vlucht richting IJsland geboekt. We waren alle drie vrij, dus de uitbarsting kwam op het juiste moment.

Een bezoek aan een actieve vulkaan is niet altijd 100% veilig. Ondanks het feit dat we een speciaal gasmasker op voorhand gekocht hadden, konden we de vulkaan de eerste vier dagen niet bezoeken wegens te veel giftige rook in de omgeving.

“Ik heb mij zo goed voorbereid op het maken van de foto als ik kon. Er is rekening gehouden met het weer, kledij voor alle omstandigheden en ga zo maar door. Toen het gebied eindelijk opende, zijn we er meteen naartoe gereden. Het was zomer, maar toch hadden we dikke kledij, muts en handschoenen mee. En natuurlijk genoeg eten. Ik had namelijk geen idee hoe lang het zou duren om de perfecte foto te schieten.”

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Ik heb de foto gemaakt met mijn DJI Mavic 3 Pro drone. Mijn ISO probeer ik standaard zo laag mogelijk te houden, om de kwaliteit in mijn foto’s hoog te houden. Met die reden stond de ISO op 100. Omdat het vrij donker was stond de f-waarde op f/2.8 ingesteld. Mocht het lichter zijn geweest, zou ik eerder kiezen voor iets rond de f/8. De sluitertijd stond op 1/15e van een seconde. Dit was net lang genoeg voor de drone om zich stil te houden, ondanks de felle wind die er op dat moment was.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Tijdens het fotograferen let ik onbewust altijd op ‘de regel van derden’ voor het maken van een compositie. Ik maak vaak gebruik van de leading lines, ik let op de scherpte van de foto en ik kijk of de foto naar wens belicht is.

De regel van derden staat bekend als de meest erkende compositieregel, voornamelijk omdat veel camera’s deze lijnen als een raster kunnen weergeven in de zoeker of live view. Het concept is eigenlijk heel eenvoudig: verdeel het beeld in negen gelijke vlakken en positioneer je onderwerp op een van de lijnen of op het snijpunt van de lijnen. Vooral de posities van deze snijpunten trekken direct de aandacht in foto’s. Daarom wordt de regel van derden vaak gebruikt om een beeld interessant te maken.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Voor deze bijzondere foto heb ik het vrij simpel gehouden in de nabewerking. Ik bewerk alles in Adobe Lightroom. De linkerhoek van de foto heb ik wat lichter gemaakt met de radial gradient tool. Ook heb ik met de nieuwe Denoise AI functie eventuele ruis uit het beeld gehaald.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Ik vind deze foto mooi, omdat het een resultaat is van geluk en een goede planning. Toen de eruptie plaatsvond, boekte ik dezelfde dag nog een vlucht. Dat de vulkaan uitbarstte op een moment dat ik hem kon bezichtigen, voelde als geluk. Dat ik dan vier dagen in spanning heb moeten wachten tot het gebied weer open ging, was een beetje pech en zeer frustrerend. Maar dat ik de uitbarsting van de vulkaan op de laatste avond van mijn reis alsnog kon zien en vastleggen, maakt het resultaat voor mij enkel mooier.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Ik zou willen overbrengen dat het het soms best waard is om halsoverkop een beslissing te maken. Sommige natuurfenomenen doen zich niet elke dag voor. Op dit soort onverwachte momenten is een goede voorbereiding veel waard. Plan je foto zo goed als je vooraf kunt doen.

Over Michiel Pieters

Michiel Pieters is een 32-jarige fotograaf uit Beringen, België. Tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland in 2015 is hij begonnen met het maken van foto’s. Sindsdien is hij er nooit mee gestopt. Hij fotografeert voornamelijk natuur en landschappen, maar wijkt regelmatig af naar bruiloften, bedrijfsfeesten en portretten. Ook in video's steekt hij steeds meer tijd.

Hoewel fotografie voor hem voornamelijk een uitlaatklep is, is hij parttime fotograaf. Daarnaast heeft hij onderhand een gecombineerde following van 350.000 volgers op social media verzameld. Op zijn kanalen inspireert hij volgers om eropuit te gaan en de schoonheid van de wereld te ontdekken. Je kunt zijn werk zien op instagram of op zijn website.

Lezing landschaps- en reisfotografie

In samenwerking met Cameranu en Canon deelt Michiel als ervaren outdoor fotograaf alle ins and outs over reis- en natuurfotografie op 18 november in het theater Elckerlyc te Antwerpen. Wil jij aanwezig zijn bij deze gratis lezing? Meld je dan uiterlijk 17 november hier aan.

Handig voor reisfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.