Over hoe awards te winnen met bruidsfotografie

In ons vorige blog schreven hoe we als trouwfotografen zijn begonnen en dat dit niet zomaar zonder vallen en opstaan lukt. Vandaag gaan we wat verder in op het meedoen aan trouwfotografie-wedstrijden en hoe we daarbij te werk gaan. We schreven in onze eerste blog dat we met natuurfotografie zijn begonnen en ook in die periode deden we al mee aan fotografiewedstrijden. Uit die tijd dateren een “Highly recommended” door BBC Wildlife en een titel “Canon natuurfotograaf”.

Nu we ons de laatste jaren hebben gestort op de trouwfotografie en alles wat daarbij komt kijken doen we ook in deze tak van fotografie mee aan fotowedstrijden die alleen voor trouwfotografen bedoeld zijn. Er zijn heel veel wedstrijden en daarbij is er een duidelijk onderscheid tussen goede en minder goede wedstrijden. En het gaat ons dan niet om de kwaliteit van de deelnemende foto’s. Voor ons zit het puur in de manier van jureren. Een goede wedstrijd maakt de juryleden bekend zodat je weet wie er objectief naar jouw gemaakte beelden kijkt. Wij doen alleen maar aan dit soort hoog aangeschreven wedstrijden mee, het gaat ons niet om het winnen van een award op zich.

Een paar voorbeelden? Een goed aangeschreven trouwgerelateerde wedstrijd is bijvoorbeeld de Fearless Awards, misschien wel de beste en onder fotografen meest gewaardeerde fotowedstrijd. Elke keer weer komen daar hele toffe beelden voorbij. In Nederland vinden wij de Masters of Dutch Wedding Photography een erg goede wedstrijd met elke keer weer een goed jury die bestaat uit topfotografen van over de hele wereld. We mogen in Nederland best trots zijn op een dergelijke wedstrijd van hoog niveau. En natuurlijk prachtige beelden.

Tijdens onze fotografiedagen maken we ontzettend veel beelden. Vooral op momenten waar het om gaat staat de camera vaak op de burstmode zodat we een serie beelden hebben. Zijn we in ons achterhoofd dan al bezig met awards? Of denken we gedachten als “kunnen we deze beelden insturen?” Nee! Tot nu toe zijn bijna al onze winnende foto’s ontstaan uit momenten die plotseling voorbij kwamen en waarbij we van te voren niet konden bedenken wat er precies zou gaan gebeuren.

Over trouwfotografie wordt wel eens gemakkelijk gedaan maar vergis je niet. Elk moment kan beslissend zijn of een mooie plaat opleveren. De hele dag moet je scherp zijn en goed opletten. Concentratie en een goede focus is misschien wel het belangrijkste. Gevoel voor compositie en waar en wanneer gaat wat gebeuren zijn ook zaken die je goed onder de knie moet hebben. Aan het einde van een lange trouwdag, die voor ons soms wel 12 tot 14 uur duurt, zijn we dan ook wel aardig aan het einde van ons Latijn. Laten we er eens wat beelden bij pakken en hoe zijn ze tot stand gekomen. Sommige foto’s zijn spontaan ontstaan met een verhaal eraan vast, andere foto’s zijn wat meer geregisseerd.

Het bruidsmeisje bij de paardentram

Het bruidsmeisje bij de paardentram

Een prachtige bruiloft op de Veluwe. We waren samen met het bruidspaar en hun daggasten al een paar uur onderweg. Het was een beetje somber weer met grijze luchten. Ons bruidspaar had voor heerlijke drankjes gezorgd en er moest vooral voor de heren even een pitstop worden gemaakt. Terwijl een gedeelte van het gezelschap met de plaspauze bezig was stond het bruidsmeisje bij de paardentram en heel even, misschien 30 seconden kwam er prachtig licht door het wolkendek. 10 a 12 foto’s verder was het moment voorbij. Even een magisch moment. De foto met het mannetje links achterop die verveeld wegkeek was voor ons dé foto.

De foto met de bus

De foto met de bus

Onze bruid van deze dag is juf op de school en de kinderen van haar klas mochten erbij zijn tijdens de receptie. Als fotograaf maak je altijd al contact met veel mensen en in dit geval ook met de kinderen. Door je vrij op te stellen krijg je simpelweg meer terug. Aan het einde van de receptie is dit beeld ontstaan. Juf zou de klas nog even uitzwaaien tijdens het wegrijden van de bus. Alle kinderen zaten al in de bus en het enige wat ik heb gevraagd aan het bruidspaar was om aan haar klas even te laten zien hoeveel ze van elkaar houden. De gezichten en reacties in de bus waren hilarisch, want zo hadden ze hun juf nog nooit gezien. Ondertussen heeft het beeld al 4 verschillende awards opgeleverd. De serie bestond uit 6 opnames.

Bruidspaar in de sneeuw met groene auto

Bruidspaar in de sneeuw met groene auto

Mischien wel het monotone en die eruit springende groene kleurtjes leverde voor Kristin haar eerste Fearless Award op. Ook weer een spontaan moment waarbij ons bruidspaar onderweg was naar het stadhuis in Nijmegen en ik al onderweg was naar binnen. Kristin dacht; “ik maak toch eerst even dit beeld nog.”

Bruidspaar met zware buienlucht

Bruidspaar met zware buienlucht

Vaak horen we van bruidsparen; “Als de zon maar lekker schijnt op onze trouwdag.” Natuurlijk snappen we dat heel goed en gunnen we dat iedereen. Wij houden echter wel van de wolkje-zon-situatie en uiteraard houden we tijdens de fotoshoot de lucht goed in de gaten.

Bij deze foto zagen we de dreigende lucht aankomen en waren we dichtbij de trouwauto. We hebben gewacht en gewacht tot de dreigende lucht bijna boven het bruidspaar was en toen drukten we af met de camera op de burstmode. Kleine poppetjes in het dreigende landschap..., wij houden ervan. Voor de bruiden die nu denken; “Is dit goed gegaan?” Ja. Ze kwamen nog net droog in de auto.

De bruid in lingerie

Deze foto is door tijdens de voorbereidingen door Kristin gemaakt. Hier is even goed nagedacht over positie en licht. Onze bruid wilde graag een foto in lingerie alvorens haar trouwjurk aan te trekken.

Kristin ontdekte deze mooie oude hal in het huis en dan is het goed kijken en goed licht meten. Vooral dat laatste was bij deze foto erg belangrijk omdat er veel tegenlicht door het glas in de deur binnen kwam. Anderhalf tot twee stops langer belichten is dan wel noodzaak.

De bruid in lingerie

We hebben nog wat meer beelden bijgevoegd die niet allemaal een award hebben opgeleverd maar die voor ons wel zijn gebruikt om naar wedstrijden in te zenden. Zoals jullie zien zijn het bijna allemaal spontane momenten. En die geven meestal de meest verrassende beelden. Objectieven die we bij deze foto’s hebben gebruikt zijn allemaal van Canon. Het gaat om de EF 35mm f/1.4L USM Type II, de EF 24-70mm f/2.8L II USM en de EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type II

Auteur

Wim en Kristin Wilmers

Na ruim 25 jaar natuurfotografie heeft Wim Wilmens samen met zijn vrouw Kristin met succes de trouwfotografie opgepakt en ze boeken op jaarbasis zo’n 45 á 50 bruidsparen. De unieke combinatie van twee trouwfotografen heeft al meerdere nationale en internationale trouwfoto awards opgeleverd. Ze werken met Canon en Profoto apparatuur en blijven zich graag verder ontwikkelen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.