Fotograferen in het bos

Albert Dros
7 jaar geleden

Fotograferen in het bos is anders dan “normale” landschapsfotografie. Vaak zijn er op een klein oppervlak tal van composities mogelijk door de verschillende structurering van de bomen. Ook kan het licht met de minuut veranderen waarbij constant nieuwe plaatjes ontstaan. Voor velen is het beste seizoen om het bos te fotograferen de herfst. Echter kan het bos in elk seizoen voor mooie plaatjes zorgen. In de herfst is het vaak een kleurenspektakel waarbij het 's winters het tegenovergestelde is; kaal en weinig kleur. Dit kan echter ook voor prachtige sfeerbeelden zorgen.

Fotograferen in het bos - 1

Voorbereiding

Je kan natuurlijk altijd op een mooie ochtend het plaatselijke stukje bomen bezoeken, een beetje rondlopen en zo hopen dat je met wat mooie plaatjes tegenkomt. Ik wandel zelf nog al eens door het bos. Puur voor ontspanning en niet om te fotograferen. Het weer maakt dan niet uit. Dit is ook de perfecte manier om te "scouten". In de wat grotere bossen is het belangrijk dat je de weg kent. Zo kun je, wanneer de omstandigheden perfect zijn, gelijk de goede spots vinden. Denk aan gebieden waar de bomen niet teveel op elkaar staan en probeer te kijken naar structuren.

Mooie paden die in de verte lopen werken ook vaak goed. Kijk om je heen naar de verschillende bomen. Probeer bomen te spotten die er interessant uit zien, bijvoorbeeld met extreme wortels boven de grond. Handig is om een kaartje te maken op je smartphone waarbij je verschillende plekken aan geeft zodat je deze later simpel kan terugvinden. Kijk goed waar de zon op en ondergaat zodat je kan inschatten hoe het licht er in het bos komt uit te zien.

Het beste moment om het bos in te gaan om te fotograferen is ‘s morgens wanneer de zon op komt en de eerste lichtstralen hun weg vinden tussen de bomen. Dit gebeurt vooral op ochtenden wanneer het een beetje mistig is waardoor er mooie zonneharpen ontstaan. Het hoeft niet zonnig te zijn om met mooie foto’s thuis te komen. Een mysterieuze dag met een veel mist die we eind 2016 en begin 2017 veel hebben gezien kan ook voor prachtige plaatjes zorgen. Het licht is het meest belangrijk. Check het weerbericht een dag van tevoren. Ik gebruik zelf altijd de Weather Pro app waarbij ik kijk naar mist of een heldere, vaak koude, ochtend.

In het herfstseizoen zijn er vaak ochtenden waarbij het temperatuurverschil groot is ten opzichte van de nacht. Dit zorgt voor mistvorming. Een koude vochtige ochtend met veel zon zorgt vaak voor zonneharpen. Alhoewel het bos vaak ‘s ochtends het mooist is kan je het ook met zonsondergang proberen. Zonneharpen komen nog wel eens voor bij een zonsondergang als het overdag heeft geregend en in de namiddag de zon tevoorschijn komt.

Fotograferen in het bos - 2

Kleding

Een perfecte ochtend in het bos is vaak vochtig en nat. Je zult soms wandelen door modder en je kleding zal nat en vies worden. Denk daar dus aan als je het bos in gaat. Gebruik waterdichte schoenen die makkelijk schoon te maken zijn. Hetzelfde geldt voor je broek. Kleed jezelf niet te warm aangezien je vaak stukken aan het lopen bent tussen verschillende spots. Een vochtige omgeving zorgt ervoor dat je snel zweet dus draag kleding die ademt.

Objectieven

Ik vind het zelf altijd fijn om in het bos te fotograferen met een 70-200mm of 70-300mm. Dit zorgt voor een mooie compressie waarbij het "rommelige" bos wat georganiseerder lijkt. Als je geen telezoom hebt, is een prime tussen de 100mm en 200mm ook prima. Het vergt wat meer creativiteit maar ik heb regelmatig rondgelopen met een 135mm handmatige prime. Over creativiteit gesproken; ik breng ook altijd een groothoeklens mee. Waar ik normaal mijn 16-35mm voor 90% van mijn foto’s gebruik, geldt dat in het bos voor mijn 70-300mm. de 16-35mm kan echter wel nuttig zijn voor de wat meer creatieve shots of als je een groot gedeelte van een plek in beeld wil brengen. Ik neem zelf altijd twee body's mee zodat ik niet van lens hoef te verwisselen in de vochtige omgeving.

Filters

Een CPL-filter werkt vaak goed in het bos, vooral als er een harde zon staat. Ook zorgen ze voor een betere kleurscheiding en vaak wat meer saturatie. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat je de reflecties van de zon op de blaadjes kunt controleren. Deze willen er normaal nog wel eens uitgebeten uitkomen. Een CPL-filter is echter geen must.

Fotograferen in het bos - 3
Fotograferen in het bos - 4

Statief

Of je een statief mee neemt hangt puur af van jezelf. Sommige fotograferen willen heel flexibel zijn en nemen geen statief mee het bos in. Ze fotograferen vaak op een iets hogere ISO aangezien het in het bos vaak wat donker is. Ik zelf neem altijd een statief mee het bos in. Als landschapsfotograaf vind ik het prettig om de tijd te nemen voor een foto. Een statief hoort daar nou eenmaal bij. Dat ik dan iets minder mobiel ben neem ik voor lief. Ook kan ik zo mijn ISO zo laag mogelijk houden en weet ik zeker dat mijn foto’s er scherp uit komen.

Overweldigend

Eenmaal aangekomen in het bos, en zéker wanneer het licht prachtig is, kan het soms allemaal wat overweldigend zijn. Je ziet overal zonneharpen en ziet letterlijk door de bomen het bos niet meer. Je ziet overal potentiële shots. Het laat je fotografische hart sneller kloppen en je probeert snel zoveel mogelijk vast te leggen aangezien het licht om de minuut verandert. Denk op dat moment ook even aan rust. Leg je camera even neer en kijk rustig om je heen. Geniet van het schouwspel en de kleuren en geuren om je heen.

Fotograferen in het bos - 5

Kijk!

Het meest belangrijke bij het fotograferen in het bos is om je heen kijken. Probeer hele plaatjes te zien maar kijk ook naar details. Probeer potentiële voorgronden te vinden zoals interessante takken op de grond of een paddenstoel op een boom. Kijk waar het licht de verschillende delen van het bos raakt. Fotografeer tegen het licht in, niet met het licht mee. Zo zie je tegen de zon in de zonneharpen het makkelijkst. Het is belangrijk om overal om je heen te blijven kijken. Je gaat op een gegeven moment bepaalde structuren en boomgroepen zien die goed zijn voor foto's. Vooral als je ervaren raakt met het fotograferen van een zoomlens ga je op een gegeven moment anders kijken. Ook een goede tactiek is het kijken door je viewfinder en dan rustig van links naar rechts te gaan met je camera. Zo zie je vaak interessante composities door je zoomlens die je met je normale oog over het hoofd hebt gezien.

Fotograferen in het bos - 6

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.