Zo fotografeer je blauwe heikikkers!

Johan van der Wielen
6 jaar geleden

De normaal zo schuwe en bijna onzichtbare heikikkers komen bij de eerste warme dagen van het voorjaar massaal uit hun schuilplaatsen om te paren en dril af te zetten. En zoals bij veel soorten maakt ook het mannetje van deze kleine kikkersoort zich mooi voor het vrouwtje. Het anders zo saai gekleurde mannetje kleurt in deze periode intens blauw en probeert met ploppende geluidjes een vrouwtje te scoren. Voor natuurfotografen een hele spectaculaire start van het lenteseizoen!

Zo fotografeer je blauwe heikikkers - 1

Zoek in ondiepe vennetjes en poeltjes

Je kunt de heikikker vinden in natte heidegebieden, veengebieden en poeltjes in natuurgebieden. Kijk voor actuele waarnemingen op de website waarneming.nl , waar je ook alle mogelijke vindplekken van de afgelopen jaren kunt vinden. Als ze niet blauw zijn dan kun je ze gemakkelijk verwarren met de bruine kikker. Het meest kenmerkende van de heikikker is de duidelijke rugstreep die doorloopt tot voorbij de ogen.

Vanaf de eerste warme dagen, soms begin maart en soms pas eind maart, komen ze ineens massaal uit hun schuilplaatsen op de heide en gaan dan naar ondiepe poelen en plasjes om daar een partner te zoeken en te paren. Meestal zijn ze rond het middaguur het meest actief en kun je een groot 'plop concert' horen.

Zo fotografeer je blauwe heikikkers - 2

Afhankelijk van de temperatuur vindt de activiteit soms ook ’s nachts plaats. Vooral als het warm, bewolkt en vochtig is wordt er vooral ’s nachts geplopt terwijl helder koude nachten ervoor zorgen dat ze overdag op zoek gaan naar een goede partner.

Zo fotografeer je blauwe heikikkers - 3

Gebruik een telelens

Heikikkers zijn van nature erg schuw en duiken meteen onder als je dichterij probeert te komen. Sowieso is dat lastig omdat je als fotograaf het liefst een laag standpunt inneemt, terwijl de kikkers meestal een paar meter van de kant in het ondiepe water zitten. Een telelens, eventueel in combinatie met lieslaarzen zijn dan geen overbodige luxe.

Zo fotografeer je blauwe heikikkers - 4

Benader voorzichtig

Benader de kikkers heel rustig en maak geen onverwachte bewegingen. Als ze onderduiken heb je kans dat ze na een paar minuten hun activiteiten weer hervatten als je heel stil blijft wachten. Als je een kikker hebt die het niet zo erg vindt dat je dichtbij komt, kun je natuurlijk ook eens kijken of je met een groothoeklens wat meer de omgeving mee kan nemen, je voelt dan ook meer dat je echt dichtbij bent.

Zo fotografeer je blauwe heikikkers - 5

Kies een laag standpunt

De mooiste foto's krijg je met een laag standpunt omdat je dan op ooghoogte fotografeert en kunt werken met reflecties in het water. Met tegenlicht kun je dan door alle vochtige takjes en lichtpuntjes heen fotograferen waardoor je van die mooie sprankelende bokeh rondjes in je beeld krijgt. Gebruik daarvoor dan ook de laagst mogelijke diafragma van je objectief zodat je veel met onscherpte kunt werken in zowel vóór- als achtergrond.

Het lage standpunt hier was mogelijk door gebruik te maken van een hoekzoeker, dan kun je je camera heel laag boven het water houden zonder dat je zelf al te nat wordt. Verder licht ingeflitst omdat je hier werkt met tegenlicht en je anders alleen een zwart silhouet van de kikker ziet. De bokeh rondjes komen door het lage diafragma getal en daarmee veel onscherpte.

Fotografeer onder water

Als je de mogelijkheid hebt - en je ergens bent waar je het water daadwerkelijk mag betreden - is het ook erg mooi om beelden onder water te maken. Let er dan nóg beter op dat je de boel niet verstoort. Als je zelf door het water loopt, dan kun je de kikkers verstoren en zelfs onbedoeld de eiklompen vernielen. Merk je dat de kikkers snel weg zwemmen, ga er dan niet achteraan maar laat hen gewoon met rust. Het belang van de dieren staat altijd voorop en jouw mooie foto komt altijd op de tweede plaats.

Zo fotografeer je blauwe heikikkers - 7
Zo fotografeer je blauwe heikikkers - 8

5 fototips op een rij

  • Gebruik een telelens en als je dichterbij kunt komen een macrolens
  • Gebruik tussenringen of close-up filters om dichterbij te komen
  • Kies een laag standpunt en maak eventueel gebruik van een hoekzoeker
  • Zet je diafragma zo open mogelijk (een laag getal) voor de mooiste bokeh
  • Fotografeer tegen het licht in en flits zachtjes in met een reportageflitser of de interne flitser van je camera
  • Wil je onder water fotograferen? Gebruik dan een Ewa-Marine onderwaterhuis!

Handige accessoires

Auteur

Johan van der Wielen

Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden gaan vooral om de ervaring en beleving, de sfeer en emotie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.