Kun je goed landschappen fotograferen met de DJI Spark?

Sinds jongs af aan ben ik gefascineerd door vliegen, vliegtuigen en luchtfotografie. Toen satellietfoto's veelvuldig beschikbaar waren, kreeg het echt mijn aandacht. Dit werd verder aangewakkerd door een rit in een luchtballon, waarbij ik wel honderden foto’s gemaakt heb.

Deze ervaring betekende voor mij een compleet ander perspectief op landschapsfotografie dan ik voorheen had kunnen bedenken. Echter, het even in een luchtballon stappen is niet gemakkelijk en zeker niet goedkoop. Dus iets wat niet zomaar te combineren was met mijn liefde voor wandelen en fotograferen in de natuur.

Ik heb de technologische ontwikkelingen van drones nauwlettend in de gaten gehouden. Drones zijn krachtiger, compacter en - nog belangrijker - goedkoper geworden. Dus luchtfotografie ligt binnen handbereik. Een drone moest wel een aanvulling zijn op mijn landschapsfotografie en geen losstaand onderdeel zijn. En hij moet in mijn rugtas passen, samen met mijn camera en lenzen...

De DJI Spark is compact

De Spark is een mini-drone met alle functies van de duurdere DJI drones, een twee-assige gimbal voor optimale stabilisatie in een compact ontwerp met een additionele elektronisch gestabiliseerde derde as. Die derde elektronisch gestabiliseerde as kan soms voor interferentie zorgen, maar verderop meer hierover.

Beeldkwaliteit
De Spark heeft een 12 megapixel camera voor goede foto’s en 1080p full HD video. Geen 4K helaas, want de extra pixels op de camerasensor zijn nodig voor die gestabiliseerde derde as. Verder kan de DJI Spark bijna negentig graden loodrecht naar beneden fotograferen voor abstracte luchtfoto’s en in felle lichtomstandigheden een reeks van belichte foto’s vastleggen voor optimaal dynamisch bereik. Dat zal vast goed genoeg zijn voor mij, of niet?

De uitdaging, een nieuw perspectief

Luchtfotografie is compleet anders dan landschapsfotografie, ook al is het in hetzelfde landschap of omgeving. De uitdaging ligt in het vinden van een perspectief dat het verhaal van het landschap vertelt en past binnen de serie foto’s die je vanaf grondniveau hebt gemaakt. Even simpel vliegen en foto’s maken zit er niet in. Het kan, maar dat komt de foto’s of de serie niet ten goede.

De uitdaging aangaan

Het is veel lastiger en breder dan ik initieel dacht. Ik dacht, ik stijg op een maak zo even van die mooie abstracte luchtfoto’s, zoals ik deze al honderden keren heb gezien en heb verbeeld. Vooral het vinden van een goede compositie kan erg lastig zijn, zeker met de daarbij gelimiteerde vluchttijd, wat het nog moeilijker maakt.

Normaliter kan ik verder wandelen als het uitzicht me niet bevalt, of net een ander perspectief nodig heb. Dat is toch compleet anders met een drone, die in het zicht gevlogen moet worden. Met daarbij de angst van het verliezen van de drone... Uiteindelijk begin ik het te begrijpen, maar ik leer nog steeds erg veel. Dat is ook het leuke hier aan, maar hier ligt ook een nadeel. Later meer hierover!

Het video aspect

Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar video is écht iets compleet anders! Zeker vanwege een extra element: tijd! Tel daarbij op dat de video gemaakt wordt vanuit een compleet ander perspectief dat je eigenlijk niet kent tot je het ziet. Je moet nadenken over vluchtlijnen, licht, en compositie. Vergeet daarbij niet het eindresultaat van de video en wat je nog moet vastleggen en nodig hebt daarvoor.

Dit komt allemaal bij elkaar in het nabewerken van de video en het combineren van losse stukken tot één kloppend geheel. Waar ik dacht dat soms fotografie lastig en uitdagend kan zijn in het nabewerken voor het juiste gevoel, is dat met video een heel andere, nog grotere uitdaging. Je kunt je hierin makkelijk voor uren in verliezen.

Voor mij is video nog steeds een beetje 'dat rare ding erbij', maar het motiveert me steeds meer om nóg meer met drones te doen en erover te leren. Een positieve duw in de richting van meer creativiteit is altijd een goede!

De voordelen van de Spark

De DJI Spark is compact en licht én past daarmee gemakkelijk in mijn rugtas. Precies wat ik nodig heb, zodat het mij geen extra energie kost. Het grappige is dat deze drone door sommigen wordt gezien als een stuk 'speelgoed', in plaats van een groot indringend object. Ik heb dit zelf ervaren toen ik luchtfoto’s van kassen aan het maken was. De eigenaar liep toevallig langs en was verbaasd over hoe klein en krachtig deze kleine drone was, een gesprek verder en even goede vrienden!

Een aantrekkelijke prijs
Het voornaamste voordeel voor mij was de prijs. Het was een goed startpunt voor luchtfotografie. De Spark van DJI is meer een 'consumentendrone', maar komt met een los aan te schaffen afstandsbediening, die je mijns inziens echt wel nodig hebt. De beeldkwaliteit is goed, niet baanbrekend of award winning, maar zeker geschikt voor web en social media. Kortom, een ander perspectief voor mijn fotografie en daarbij ook nog complementair, met het verrassende effect van video, wie had dat gedacht!

De nadelen van de Spark

Echte nadelen zijn het nu ook weer niet, eerder tekortkomingen voor mij. Al met al wist ik van deze punten van tevoren waar ik voor koos, op één na. Om te beginnen, de Spark is klein! Het is zeker een voordeel, maar we leven in een land met relatief veel wind en daar kan de Spark toch minder goed mee omgaan dan zijn grotere broers. Dus, als je echt een stabiele video wilt maken, dan moet je wellicht verder kijken.

Geen RAW en geen 4K-video
De beeldkwaliteit is goed, maar niet uitmuntend goed. Ik had graag 4K gezien, maar dat is geen spelbreker voor mij. De full HD video's zien er erg goed uit op tv’s en op YouTube, goed genoeg dus! De fotokwaliteit is ook goed, maar er is geen RAW-optie en daar ligt wel een probleem. De JPG's zijn teveel verscherpt en verliezen daarmee detail, wat erg zonde en onnodig is. Ondanks een kleinere sensor, kun je wel meerdere belichtingen in een reeks schieten, waarmee je het dynamisch bereik vergroot.

Onregelmatige trillingen bij wind
Eén onderwerp dat nergens echt wordt aangekaart is de elektronisch gestabiliseerde derde as. Dit is over het algemeen geen probleem, totdat je sterke wind hebt. Door de wind krijgt de drone te maken met onregelmatige trillingen die de camera niet goed elektronisch kan stabiliseren. Dit leidt tot nerveuze kleine trillingen in het beeld.

Onregelmatige trillingen bij wind
De batterij is relatief klein, maar heeft nog best veel vermogen. Desondanks is de vluchttijd gemiddeld beperkt tot 12 minuten. Dit is zou geen probleem zijn door de drie batterijen die ik bij me heb, maar het verwisselen van batterijen tijdens de opnames verstoort het proces en je kunt niet lekker door.

Samenvattend zijn al deze bevindingen niet echt nadelen van de Spark, je kunt er prima omheen werken. Toch kijk ik verder naar een meer professionele drone. De grootste tekortkoming voor mijn fotografie is toch echt de korte vliegtijd.

Mijn aanbeveling

Neem de Spark als je wilt leren vliegen en gewoon plezier wilt hebben met een relatief goedkope en toch nog krachtige drone. De Spark is een uitermate geschikte drone die niet zal teleurstellen. Ik raad afstandsbediening aan. Deze maakt het vliegen een stuk makkelijker en vergroot tevens het bereik.

Is de DJI Spark dé drone voor mij?
Zou ik de Spark alsnog kopen? Ja en nee! Ja, als dit de enige optie was in deze prijsklasse. Maar er is ook een Mavic Air. Iets duurder, maar krachtiger, met een betere beeldkwaliteit en het is net die meer pro-versie van de Spark. Een goed alternatief dat tussen de Spark en de Mavic Pro in zit. Mijn DJI Spark krijgt binnenkort een nieuwe eigenaar en ik zal waarschijnlijk overstappen naar de Mavic Air. De Mavic Pro is wel verleidelijk, maar wellicht toch te groot en te duur. Uiteindelijk is er altijd wat nieuws aan de horizon!

Auteur

Robert Doeleman

Deze autodidact fotograaf, foto-liefhebber en gadgetfreak vind het vooral leuk om zich in te natuur te begeven en op te gaan in de landschappen die hij fotografeert met zijn systeemcamera. Maar ook een paar oude gebouwen bezoeken is hem niet vreemd. Hij fotografeert met heel veel plezier vanuit passie én geeft graag lezingen en cursussen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.