Tips en inspiratie

Vijf tips om dronefoto's naar een hoger niveau te tillen

Ronny Brouwers 3 jaar geleden

Mijn naam is Ronny (ook wel bekend van DroneHeroes) en ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik reis rond de wereld met een rugtas vol camera-apparatuur op zoek naar de mooiste bestemmingen. In dit artikel wil ik graag mijn ervaringen delen en je helpen om je dronefotografie naar een nieuwe hoogte te brengen.

Als eerste wil ik meegeven dat dit artikel gebaseerd op mijn ervaringen met de DJI Phantom 3, 4 en 4 Pro-series, al weet ik zeker dat alle punten van toepassing zijn op veel andere populaire drones, zoals de DJI Mavic Pro. Mijn advies is het meest relevant als je overweegt met een drone te gaan fotograferen als een logische stap voorwaarts en/of als aanvulling op jouw huidige fotocamera.

Tip 1: De kracht van het RAW-formaat

Bijna elke (semi-)professionele fotograaf zal je vertellen dat je het beste in RAW-formaat kunt fotograferen. Met RAW kun je achteraf eventuele gebreken in blootstelling van kleur met meer nauwkeurigheid corrigeren. Zo heb je een groter dynamisch bereik en zijn er gewoonweg meer mogelijkheden voor een geavanceerde nabewerking.

Dit is nóg meer van toepassing voor dronefotografie. Aangezien de cameraresolutie beperkt is met slechts 12 tot 20 megapixel, zou het zonde zijn om in het bekende JPG-formaat te schieten en niet de voordelen van het RAW-formaat te gebruiken. Nadeel is wel: de bestanden nemen meer ruimte in op je geheugenkaart waardoor je met meer regelmaat je kaart moet "opschonen". Of natuurlijk met een grotere en/of extra geheugenkaart op pad moet gaan.

Stel je voor dat je morgen je beste dronefoto ooit gaat maken. Hoe teleurgesteld zou je zijn als je achteraf realiseert dat je het niet goed kunt verwerken, omdat je vastzit aan het beperkte JPG-formaat? Kortom: ben je een JPG-formaat fotograaf en wil je graag meer leren over het nabewerken van je foto’s? Fotografeer dan in RAW-formaat.

Vijf tips om betere dronefoto's te maken - 1

Tip 2: Gebruik ND-filters

Als ik één must have drone-accessoire moet noemen, dan zijn het ND-filters (Neutral Density oftewel grijsfilters). Dit product gebruik ik vooral bij het maken van video’s. De vuistregel is om een sluitertijd te hanteren van twee keer het aantal fps (frames per seconde). De meest natuurgetrouwe of "cinematic" opname maak je in 24fps, dus gebruik je een sluitertijd van 1/50sec. Om dat op een heldere, zonnige dag te kunnen bereiken, gebruik ik een ND-filter om het licht op de sensor te verminderen en zo een langere sluitertijd te realiseren.

Voor wat betreft fotografie wil je over het algemeen de sluitertijd zo kort mogelijk houden, om bewegingsonscherpte te voorkomen. Toch zijn er situaties waarin je juist wel een lange sluitertijd wilt hanteren, om bijvoorbeeld objecten of water op een creatieve manier vast te leggen. Denk aan de "trails" van verkeer of aan stromend water.

Als je ND-filters gebruikt, wees dan voorzichtig in een donkere omgeving. ND-filters verminderen de hoeveelheid licht die op de sensor komt, waardoor je sluitertijd wordt vertraagd tot het punt dat je foto’s niet meer bruikbaar zijn. Houd bij weinig licht vast aan het standaard camerafilter dat bij de drone wordt geleverd.

Vijf tips om betere dronefoto's te maken - 2

Tip 3: Nabewerking

De foto’s in de onderstaande voorbeelden zijn in Adobe Lightroom bewerkt om de uitstraling van de uiteindelijke versies te bereiken. Wees niet te lui en bewerk de foto’s direct uit de camera. Er is altijd ruimte voor verbetering in elke foto die je neemt, dat is een feit!

Je staat er versteld van hoe een foto kan worden getransformeerd in je favoriete nabewerkingsprogramma. Zelf gebruik ik Adobe Lightroom en Adobe Photoshop om al mijn foto's te verwerken. Tip: als "finishing-touch" gebruik ik Google Snapseed (Apple of Android) en VSCO (Apple of Android) als mobiele applicaties om de foto’s af te maken, voordat ik deze deel op social media.

Vijf tips om betere dronefoto's te maken - 3
Vijf tips om betere dronefoto's te maken - 4
Vijf tips om betere dronefoto's te maken - 5
Vijf tips om betere dronefoto's te maken - 6

Tip 4: Panorama’s, unieke belichting en lange sluitertijd

Drones zijn uniek in die zin dat ze je foto's letterlijk naar het volgende niveau kunnen brengen. Dus stop met denken in de traditionele termen. Sta open voor de nieuwe opnamemogelijkheden die drones jou bieden. Wees creatief!

Vijf tips om betere dronefoto's te maken - 7

Tip 5: Fotografeer op plekken die soms oninteressant lijken

Als je over een landschap vliegt dat er in eerste instantie saai en oninteressant uitziet, zoek dan eens naar een object dat er niet thuishoort of anders is dan de rest. Maak dit hét onderwerp van jouw foto en pas je compositie daar op aan (the rule of thirds)! In de nabewerking kun je de kleuren nog accentueren om de aanwezigheid van je onderwerp te vergroten.

Auteur

Ronny Brouwers

Ronny Brouwers, oprichter van DroneHeroes, is een gepassioneerd drone piloot en reisfotograaf. Met een rugtas vol innovatieve apparatuur reist hij de wereld rond op zoek naar de mooiste plekjes en nieuwe perspectieven. Volg deze indrukwekkende avonturen via zijn Instagram account.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.