Review van de Profoto B10 in de studio

Brendan de Clercq
5 jaar geleden

Ben je benieuwd naar de Profoto B10 flitser? In deze review laat Brendan de Clercq zien waarom hij kiest voor deze kleine flitser met een vermogen van 250Ws. Ontdek wat je kunt doen met deze compacte flitser.

Ik hoor het vaak: "Ik moet een 1000Ws flitser hebben voor bepaalde shoots, misschien wel meerdere koppen". Dan vraag ik me vaak af, heb je dit ook echt nodig? Natuurlijk, voor het maken van bepaalde beelden heb je een krachtige studioflitser nodig. Maar de gemiddelde fotograaf heeft een flitser zelden op het hoogste vermogen staan en daarom wil ik je laten zien wat je met de Profoto B10 kunt doen!

Wat is de Profoto B10?

De Profoto B10 flitser is super klein en licht en heeft 250Ws vermogen. Je kunt het formaat van de B10 zelfs vergelijken met dat van een fikse zoomlens. De oplaadtijd is snel en je kunt met TTL en High-Speed Sync werken. Grote pluspunten zijn de eenvoudige bediening én dat hij te gebruiken is met de bekende lightshapers van Profoto. De li-ion accu is verwisselbaar en op vol vermogen kan de B10 wel 400 keer flitsen. Dat is echt meer dan voldoende voor de meeste shoots! Én je kunt hem dus ook eenvoudig op locatie gebruiken.

Flitsen op laag vermogen is key

Zelf werk ik het liefste met flitsers op een laag vermogen - zelfs op 1Ws of 2Ws - en vaak staan mijn modellen niet eens in de directe lichtbundel van de flitser. Voor mij is de allerbelangrijkste vraag: hoe laag kan ik? Met een laag vermogen krijg je prachtig licht en kun je ook goed werken met een open diafragma.

Nog even ter vergelijking... De Profoto B1 heeft een maximaal vermogen van 500Ws. Als je de Profoto B1 flitser op stand 9 zet, dan gebruik je 'm op hetzelfde vermogen als de Profoto B10 op de hoogste stand, namelijk 250Ws. De B10 heeft stand 8 minder vermogen dan de Profoto A1 op vol vermogen!

De Profoto B10 met de Zenith L paraplu

Tijdens deze shoot heb ik de B10 voor de eerste setting in de parabolische Profoto Zenith L paraplu geplaatst. Deze lightshaper versterkt het licht dankzij de reflecterende zilveren binnenzijde. De flitser stond niet op vol vermogen, maar toch had ik mooi, crispy licht voor het maken van headshots en half-body shots met een professionele look.

De B10 flitser in combinatie met een diepe, transparante paraplu

Voor de tweede setting heb ik de B10 flitser opgesteld in een diepe, transparante paraplu met een zwart achterpaneel. Het licht verspreid wat meer en is daardoor heel geschikt voor professionele fullbody lookbook beelden. De tweede flitser heb ik in een lager standpunt opgesteld met een softbox en een grid. De setting is mooi zacht geworden, wat aansluit bij de pasteltinten van haar kleding.

Maak prachtige flitsfoto's met je smartphone

Bij de laatste setting met de witte vlakke paraplu heb ik niet alleen foto’s met de camera gemaakt, maar ook met mijn smartphone. Je kunt je smartphone met behulp van Bluetooth met de B10 flitser verbinden en via de gratis Profoto app allerlei instellingen aanpassen. Je hoeft dus niet heen en weer te lopen om de lamp zelf in te stellen en aan te passen als je geen Profoto trigger hebt. En..., als je met de telefoon een foto maakt, dan flitst de B10 mee!

Continue licht voor video’s

De Profoto B10 is uniek en heel breed inzetbaar, je kunt namelijk super snel schakelen tussen foto en video. De B10 heeft een flikkervrij continue LED-licht met een instelbare kleurtemperatuur tussen de 3000K en 6500K. Dit is ideaal voor video omdat je het licht kunt matchen met het aanwezige omgevingslicht. Je kunt 75 minuten filmen op een volle accu. Er wordt een statief-adapter meegeleverd, maar als je geen lampstatief hebt, dan kun je de kop ook direct op een normale tripod plaatsen.

Mijn conclusie?

De Profoto B10 is een grote flitskop in een kleine verpakking, die overal voor inzetbaar is - zowel voor foto als video. Hij is super makkelijk in gebruik en..., heeft zeker voldoende vermogen voor het maken van professionele portretten in de studio! Het is écht een hele bijzondere flitser.

Auteur

Brendan de Clercq

Brendan de Clercq is een professionele portret- en fashionfotograaf én mixed media kunstenaar. Brendan is de enige gecertificeerde trainer van Profoto in Nederland, hij heeft zich gespecialiseerd in Lightshaping. Tevens is hij ambassadeur voor Sony, Eizo en Nanlite. Hij inspireert vele fotografen wereldwijd die zichzelf willen verbeteren op het gebied van fotografie en lightshaping met zijn workshops en masterclasses.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.