Review: Een eerste indruk van de Olympus OM-D E-M1X systeemcamera

Alexander Koenders
5 jaar geleden

Het is altijd gaaf als je een nieuwe camera mag uitproberen. En al helemaal als je met de Olympus OM-D E-M1X en een filmploeg naar Terschelling mag om daar een commercial op te nemen. Ikzelf was eigenlijk vooral geïnteresseerd in de nieuwe camera die ik voor mijn gevoel nog te weinig had kunnen uit proberen. Een beetje experimenteren in de tuin en in de polder gaf me al wel een idee, maar dat was niet genoeg om al een goed oordeel te kunnen vellen.

De ergonomie

Dat de camera als vanzelf in je hand past was al direct een fijn gegeven. De ergonomie die in samenwerking met de medische divisie van Olympus was samengesteld bleek een voltreffer. Ik ben sowieso iemand die niet zonder de grip wilde werken. Ik vond een camera zonder grip al snel te klein voor mijn handen en met de 1X was dit euvel opgelost. Het eerste punt gescoord dus.

Vergelijken

De mannen van de filmploeg mochten ook met de E-M1X aan de slag en die waren al even enthousiast. Nu is het al snel zo dat, wanneer je een nieuwe camera mag uitproberen, er direct vergelijkingen getrokken worden met andere systemen. Volgens de cameraploeg blijken de filmkwaliteiten van de E-M1X op een bijzonder hoog niveau te staan. Er werden vergelijkingen gemaakt met onder andere Fujifilm en Canon en de voor- en nadelen werden op een rij gezet. Een voorbeeld werd genoemd dat wanneer Olympus van 24 frames per seconde naar 25 frames per seconde zou opschalen, de camera beter zou aansluiten bij producties voor bijvoorbeeld televisie.

De uitdaging aangaan

Op Terschelling hadden wij alle denkbare weersomstandigheden. Van blauwe hemelen met hier en daar wat wolken tot en met een door vrieskoude ingeluide ochtend vol sneeuw en winterse taferelen. Het weer was dus heftig te noemen. Werken op het strand werd een uitdaging. Het stuifzand kwam overal en mens en materiaal hadden er flink last van. Gliders liepen steeds stroever en statieven werkten steeds minder mee. Maar de OM-D E-M1X daartegen had van dit alles geen last...

De knoppen bleven functioneren, wieltjes draaien en de batterijen gingen ook met de extreme koude temperaturen buitengewoon lang mee. Het feit dat ik geen batterijen hoefde te wisselen gedurende de hele dag was een unieke ervaring. Wat ook buitengewoon prettig was, was het feit dat ik de camera met dikke handschoenen aan eenvoudig en intuïtief kon bedienen. De knoppen zijn zo geplaatst dat het vrijwel onmogelijk is om er meerdere tegelijkertijd in te kunnen drukken. Geen koude handen en of vingers meer. Dat gaat het fotograferen in koude landen een stuk prettiger maken!

Het robuuste uiterlijk van de camera geeft een enorm gevoel van vertrouwen. Ook bij de omstandigheden die wij mochten meemaken. Ik ben van nature al niet zo netjes met mijn gereedschap en hoef dat nu nog minder te zijn. De camera heeft een afdichting die afkomstig lijkt van de Tough en garandeert een water- en stofdichtheid die bij geen enkele camera eerder is gerealiseerd. Het stuifzand had geen enkele kans en de sneeuw..., ach laat maar komen.

Elektronische grijsfilters

Op het strand van Terschelling had ik ruim de tijd om de hoge resolutie functie van 50 megapixel uit te proberen. Uiteraard vanuit de hand en inderdaad de detaillering van de beelden bleek enorm en scherp. Ook bij het fotograferen van bewegingen zoals zeewater bleek deze toepassing erg bruikbaar. De ingebouwde elektronische ND filters geven eveneens een enorme vrijheid voor de veeleisende fotograaf. Omdat deze in de camera zitten is het meenemen van filters niet langer meer nodig en dat werkt met alle lenzen.

Beeldkwaliteit

Erg opvallend was de kwaliteit van de JPEG-bestanden. Het is mij niet helemaal duidelijk wat Olympus softwarematig heeft gewijzigd maar dat de beelden er een stuk frisser, met minder ruis en meer kleur uitkomen is knap. Zeker wanneer ik mij bedenk dat er aan de sensor niets gewijzigd is. Ook de ORF-file (het RAW-bestand) ziet er mooier uit. De toegepaste dubbele processor lijkt niet alleen de focussnelheid te hebben verbeterd, maar dus ook de verwerking van de beelden.

Focuspunten

Een andere opvallende en zeer welkome verandering is de mogelijkheid om de focuspunten naar eigen inzicht te kunnen groeperen, plaatsen en toepassen. Een rij van links naar rechts bij horizontale bewegingen of van onder naar boven bij verticale bewegingen. Eenmaal gekozen kan de positie van de punten snel en eenvoudig met de kleine joystick naar ieder gewenste positie binnen het beeld kunnen worden verplaatst. Dit maakt dat bij een onverwachte actie supersnel gereageerd kan worden voor wat betreft de gewenste compositie.

Een eerste indruk van de Olympus OM-D E-M1X - 4

Een toevoeging

Olympus geeft aan met deze camera geen opvolger maar een toevoeging aan het assortiment te hebben willen doen. Een camera die voor de veeleisende professional datgeen brengt wat deze ervan mag verwachten. Een camera die intuïtief door de gebruiker als een natuurlijk stuk gereedschap zal worden aangevoeld en kan worden toegepast. Geen ingewikkelde en diepgaande menu opties, maar een logische opbouw en direct toepasbare voor de fotografie noodzakelijk mogelijkheden. Vooraf was ik misschien wat sceptisch, maar ik heb mijn mening moeten bijstellen. Ik merk namelijk echt dat Olympus heeft geluisterd naar de professionele fotografen en dat de wensen van deze groep in de E-M1X zijn verwerkt!

Auteur

Alexander Koenders

Alexander Koenders is fotograaf, schrijver en Olympus-ambassadeur met een enorme liefde voor de natuur. Naast zijn passie voor fotografie is Alexander betrokken bij uiteenlopende mileugerelateerde vraagstukken en wil hij veel meer mensen liefde voor de natuur laten beleven.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.