Ruud van der Lubben over 'Le moment décisif'

Cameranu
5 jaar geleden

Tijd en licht, twee concepten die een brug vormen naar een andere dimensie. Een wereld waar verhalen op magische wijze zijn georkestreerd. Beeldmakers zijn hier heer en meester, zij schrijven met licht en zetten de tijd stil. Ruud is één van die excentrieke fotografen, in zijn verhaal staat De Mens centraal. Zijn camera is zijn instrument waarmee hij naar het individu binnen de samenleving zoekt. Voor hem is de camera een medium waarmee hij verhalen vertelt. Verhalen over het leven van De Mens.

Een mensenmens

Van oudsher is Ruud een sportfotograaf die altijd een fascinatie heeft gehad voor De Mens. Ruud is een ‘mensenmens’, in zijn reis is hij constant op zoek naar de onderlinge dynamiek tussen individuen. Daarom ligt straatfotografie hem zo na aan het hart, in essentie vertelt straatfotografie het verhaal over de menselijke verbintenis. Verhalen over liefde, verdriet, vreugde en pijn zijn thema’s waar ieder mens mee bekend is. En die emoties probeert Ruud in zijn werk te vangen - een zuiver beeld van hoe mensen leven. Vaak zijn het de nuances die de kern van het verhaal vertellen. Subtiele details die futiel ogen, dit zijn juist elementen die de fundering van een krachtig verhaal vormen. Want in die details vindt men nostalgie en herkenbaarheid, een beeld dat levendige gevoelens oproept.

Verhalenverteller

Ruud is aan het eind van de dag een verhalenverteller, hij vertelt verhalen over het mens-zijn. Daarin neemt hij je mee in zijn belevingswereld, het is een waarheid - zijn waarheid. Door de jaren heen heeft Ruud een indrukwekkend archief opgebouwd van meer dan 80.000 foto’s. Tussen al dit werk is er één definiërend beeld dat jaren later nog steeds dezelfde impact uitdraagt. Positano gelegen aan de Italiaanse kust vormt het decor.

Le moment décisif

Wat je ziet is een fragment uit een scène waar de vreugdes van het leven worden gevierd. Geluk is het eerste woord dat bij Ruud naar boven komt wanneer hij dit beeld ziet. Een contrastrijk beeld dat meerdere verhalen vertelt. In dit verhaal wordt het verhaal over liefde, familie, verbintenis en meer verteld. Er is niet één specifiek verhaal en dat maakt dit beeld zo mooi, want iedereen kan bij dit beeld zijn eigen verhaal invullen. Fotografie gaat over visuele verhalen die de mens samenbrengt en in dit ene beeld draait het allemaal om die verbintenis. Een pas getrouwd echtpaar omringd door familie en bekenden, herkenning en erkenning staan hier centraal. Ouders die het nieuwe bruidspaar feliciteren en twee kinderen met enkel en alleen oog voor elkaar, wat je ook ziet het gaat over verbinding. Door dit ene beeld is Ruud de ware kracht van fotografie gaan inzien. Voor hem is het een keerpunt in zijn carrière, een beeld waar alles klopt. Hij beseft door dit beeld dat fotografie mensen kan verbinden. In de woorden van zijn voorbeeld, Henri Cartier-Bresson, vertegenwoordigt dit ene beeld Le moment décisif.

Een reis door het leven

Ieder individu maakt een reis door het leven, in de reis van Ruud stap je de wereld binnen van een straatfotograaf - een visuele ontdekkingstocht. In zijn reis zoekt hij naar leven en hoe De Mens zijn plek vindt binnen een wereld gevuld met zoveel anderen. Volgens Ruud representeert straatfotografie de herkenbaarheid van het leven, het maakt niet uit waar je vandaan komt, wie je bent of wat je doet. We maken allemaal deel uit van een groter geheel en binnen dat grotere geheel worden de mooiste verhalen verteld.

Le moment décisif - Henri Cartier-Bresson.

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.