Product review: Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD objectief

Arlene Londema
4 jaar geleden

Het Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD objectief is een interessante groothoek voor fullframe Sony systeemcamera's. De specificaties en optische test-grafieken zijn veelbelovend en je kunt de 17-28mm gebruiken voor zowel fotografie als video. Daarnaast is de prijs erg aantrekklijk! Hoe is het om met deze nieuwe lens van Tamron te werken?

Product review Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD - 1

Wat kun je ermee fotograferen?

Met een bereik van 17mm tot 28mm heb je een gigantisch wijde beeldhoek en een ‘meer neutrale’ brandpuntsafstand tot je beschikking. Deze lens is daarom ideaal voor groepsfoto’s, reportages en evenementen, stadsgezichten, landschappen en interieurfotografie.

Dankzij de lichtsterkte van f/2.8 kun je er zorgeloos binnenshuis mee fotograferen en zo behoort ook astrofotografie tot de mogelijkheden De minimale scherpstelafstand van maar 19 centimeter zorgt ervoor dat je dicht bij een onderwerp kunt komen en detailfoto’s kunt maken waarbij er, indien je dat wilt, ook wat van de omgeving in beeld te zien is.

Eerdere ervaringen met Tamron

Circa vijftien jaar geleden kocht ik een Tamron zoomlens. De beeldkwaliteit was totaal niet wat ik ervan verwacht had en ik heb ‘m bijna nooit meer gebruikt. Twee jaar geleden ben ik van een Canon spiegelreflexcamera overgestapt naar een fullframe Sony systeemcamera. In plaats van een hele collectie aan objectieven, heb ik er nu maar twee en daar zit (nog) geen ultra groothoek tussen. Eerlijk? Mijn verwachtingen van de 17-28mm waren niet hoog. Maar Tamron is natuurlijk ook vijftien jaar verder... Hebben ze mij kunnen verrassen met dit objectief? Het antwoord is volmondig ja!

Mijn eerste indruk

Met een lichtsterkte van f/2.8 over het gehele zoombereik, verwacht je dat het een zwaar objectief is. Maar niets is minder waar, al vind ik het zelf niet erg wanneer een lens wat meer gewicht heeft. De 17-28mm f/2.8 weegt slechts 420 gram en heeft een compact ontwerp. Met een lengte van iets minder dan tien centimeter neemt ‘ie lekker weinig ruimte in als tweede lens in een fototas. De behuizing pakt fijn beet en het materiaal voelt natuurlijk en niet goedkoop aan. Het in- en uitzoomen gaat soepel en de scherpstelring is lekker breed. Toch vind ik de zoomring en de scherpstelring een tikje te licht draaien, al draait de positie niet zomaar door, maar het mag van mij iets stugger. Dat is natuurlijk persoonlijk.

De Tamron 17-28mm f/2.8 FE in de praktijk

Het eerste wat opvalt is dat de scherpstelling écht heel erg snel is. Dat werkt prettig. Je hoort ‘m bovendien zo goed als niet, waardoor de lens ook goed te gebruiken is voor video. Tamron gaf aan dat deze lens, door de coating, weinig tot geen hinder heeft van tegenlicht. En dat is absoluut waar. Zelfs met het tegenlicht zijn er geen gekke lichtvlekken in de foto’s te zien. Ook chromatische aberratie heb ik niet kunnen ontdekken. Wat vooral opvalt is hoe mooi de bokeh is. Het beeld is rustig en natuurlijk. Dat is precies wat je wilt wanneer je met een wijd open diafragma werkt.

Conclusie?

De Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD is een fijne lens met een hele goede bouwkwaliteit én een goede beeldkwaliteit! Je kunt er een breed scala aan onderwerpen mee fotograferen. Door de extra grote beeldhoek kijk je met deze lens op een andere manier naar de wereld dan met je eigen ogen. Daardoor ga je nadenken over de voorgrond of het kader en zo krijgt je eigen creativiteit steeds een leuke boost. Door de snelle autofocus kun je snel even ergens een foto van maken en weer doorlopen. Het is gewoon écht leuk om met deze groothoek te werken. En de scherpte en de mooie bokeh maken het helemaal af!

Tamron heeft een slimme en logische zet gemaakt met deze lens. Deze groothoek sluit perfect aan op de Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 lens en dat is een ontzettend populair objectief. Zelfs de filtermaat is gelijk en dat is een kostenbesparend voordeel. Ik kan me voorstellen dat eigenaren van de 28-75mm lens na een tijdje extra groothoek of wat meer zoom zouden willen. Wil je meer groothoek? Dan is de 17-28mm een hele logische keus als volgende aankoop. En samen met het 28-75mm objectief, heb je dan nog geen kilo aan glaswerk bij je!

Voordelen van de Tamron 17-28mm f/2.8 lens

  • Veelzijdig zoombereik en lichtsterk met f/2.8
  • Snelle, stille scherpstelling (handig voor video)
  • Korte scherpstelafstand van maar 19 centimeter
  • Kleine filtermaat van 67mm (goedkope filters)
  • Compact en licht ontwerp van 420 gram

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages. Ze heeft een voorliefde voor beelden met natuurlijk licht, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio. De sfeer en puurheid van een beeld zijn voor haar heel belangrijk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.