10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen

Bob Daalder
4 jaar geleden

De eerste paddenstoelfoto’s van het jaar heb ik al gemaakt! Houd de natuur daarom goed in de gaten en weet dat paddenstoelen goed groeien in relatief warme en vochtige omstandigheden. Met name in de herfst is de grond vaak nog warm, de temperatuur nog relatief hoog en valt er over het algemeen ruimschoots regen. Hét moment bij uitstek waarop paddenstoelen zich laten zien en je ze kunt fotograferen. In dit blog geef ik je 10 handige tips!

Tip 1: Een regenbui doet wonderen

Een regenbui doet wonderen voor het bos. Nat mos, natte bladeren en een bescheiden zonnetje: de ideale omstandigheden om een sfeervol herfstplaatje te maken van aanwezige paddenstoelen. Licht gecombineerd met nattigheid doet fantastische dingen. Ook zijn de kleuren intenser en krijg je meer ‘drama’ in je plaatje. Gebruik eventueel een polarisatiefilter om de mate van reflecties te minderen.

Bekijk polarisatiefilters

10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen - 1

Tip 2: Stel handmatig scherp

Haal je camera van de autofocus stand en stel handmatig scherp. Waarom? Als je zelf wilt bepalen waarop je scherpstelt is dit een must. Wanneer er in de voorgrond materiaal aanwezig is zoals takjes en blaadjes, kun je er op deze manier voor zorgen dat je toch scherpstelt op de plek die je scherp in beeld wilt hebben. In plaats van dat de focus ‘per ongeluk’ op het stokje net voor je onderwerp ligt, kun je de scherpstelling zelf op de paddenstoel leggen.

Tip 3: Neem er de tijd voor

Deze tips is wellicht een dooddoener, maar het is absoluut waar. Je onderwerp blijft staan waar het staat. Neem dus de tijd om de paddenstoel(en) van diverse hoeken te bekijken en ontdek wat er gebeurt als je iets meer afstand neemt. Je hebt genoeg tijd om op zoek te gaan naar juist dat mooie licht of net die mooie voorgrond of achtergrond. Beweeg je camera gewoon om je onderwerp heen en zie wat het effect daarvan is op je scherm of in de zoeker.

Tip 4: Kies een laag standpunt

Als je vanaf een laag standpunt (oogpunt onder het voorwerp) met je camera beweegt zie je heel nadrukkelijk de invloed van het licht dat door de vegetatie of regendruppels schijnt. Begin bij deze zoektocht met een groot diafragma (f/2.8 bijvoorbeeld) maar kijk ook eens wat er gebeurt bij een iets kleiner diafragma (zoals f/4.0). Maak zeker gebruik van het kikvors- of kikkerperspectief!

10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen - 2

Tip 5: Neem handige dingen mee

In mijn eerdere blog, over het fotograferen van bloemen, schreef ik al over het nut van een zaklampje en over boterhamzakjes. Ook bij het fotograferen van paddenstoelen zijn deze accessoires erg leuk. Omdat het licht in de herfst wat minder nadrukkelijk aanwezig is, kan het handig zijn een paddenstoel aan de voorzijde wat op te lichten. Een stukje aluminiumfolie is goed bruikbaar als alternatief reflectieschermpje.

En flink verkreukeld aluminiumfolie (maak er eerst een propje van en vouw het daarna weer uit) kan, wanneer je bijvoorbeeld kleine stukjes neerlegt in het onscherpe gebied vlak voor je lens, leuke effecten creëren met licht. Om dit te versterken kun je er zelfs nog met een verstuiver, water op spuiten.

10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen - 3

Tip 6: Wees je bewust van de grootte

Dit vind je wellicht een vreemde tip, maar weet dat de grootte van de paddenstoel een heel belangrijke is. Hoe kleiner de paddenstoel, hoe relatief dichter je op het onderwerp zit om deze op de gewenste grootte in beeld te krijgen, hoe zachter het plaatje wordt. Een heel klein paddenstoeltje kun je gemakkelijker wat verder weg in je beeld plaatsen zonder je zachtheid te verliezen. Wanneer je dat doet met een grote paddenstoel, denk aan een exemplaar van 15 tot 20 centimeter groot, dan zul je merken dat deze aanzienlijk verder van je lens staat. Het scherptegebied is dan verder van je lens en daardoor is het beeld drukker.

Tip 7: Gebruik materiaal uit je omgeving

Wanneer ik het bos in ga, begin ik eigenlijk meteen met verzamelen van kleuren. Mooi gekleurde bladeren die je her en der op de grond kunt vinden, gaan meteen in de jaszak om eventueel te gebruiken in een compositie met de paddenstoelen. Kleurtjes en vormen toevoegen in het onscherpe gebied leveren vaak fantastische extra’s op in je uiteindelijke foto.

Ik kan mij compleet verliezen in het schikken en herschikken van al dit materiaal in de hoop een nog mooier plaatje te creëren. Denk daarbij aan het plaatsen van kleur of vorm in het bovenste deel van je foto. Dit kun je doen door bladeren met behulp van een Wimberley PP-200 The Plamp II van bovenaf te laten komen. Hetzelfde effect kun je bereiken door met bijvoorbeeld wasknijpers gekleurde bladeren aan een stokje of satépen te bevestigen.

10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen - 5

Tip 8: Let op ‘verplaatsbare paddenstoelen’

Ik bedoel hiermee niet een doosje champignons uit de supermarkt, maar bijvoorbeeld een paddenstoeltje op een dennenappel. Deze kun je (volgens mij straffeloos, maar ik hoor graag als ik dit mis heb) makkelijk verplaatsen en op een net iets fotogenieker plekje neerleggen om een nog mooier plaatje te kunnen maken.

10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen - 6

Tip 9: Eigenlijk is niets te gek

Als je nu toch bezig bent met gekleurde bladeren, aluminiumfolie en wasknijpers, beperk je dan niet tot wat ik hierboven al schreef. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer met materialen en hulpmiddelen. Ik ben benieuwd wat er nog meer wordt geprobeerd en uitgedacht. Laat me dat dan gerust weten in de comments, want ook ik wil blijven leren...

Tip 10: Lees mijn vorige blog

Veel van de tips die ik in mijn vorige blog heb vermeld, zijn bij het fotograferen van paddenstoelen heel goed bruikbaar. Nu heb je heel veel tips die je kunt gebruiken voor wanneer je het bos in gaat om foto's te maken!

Alle in dit blog voorkomende foto’s zijn trouwens gemaakt met een Canon EOS 6D Mark II spiegelreflexcamera en het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objectief. Ik ben benieuwd wat voor moois jullie gaan maken en wens jullie heel veel plezier met de paddenstoelen!

Neem dit mee naar het bos

Auteur

Bob Daalder

Bob Daalder is een groot liefhebber van dichtbij fotografie. Hij heeft daarbij nadrukkelijk een voorkeur voor bloemen, paddenstoelen en vlinders. Zijn stijl is zeer herkenbaar doordat hij veel tijd steekt in het neerzetten van de sfeer. Dat doet Bob tijdens het fotograferen en met de nabewerking. Sinds een paar jaar geeft hij ook workshops.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.