Product review: Shimoda Explore 40 Backpack

Rick Bekker
4 jaar geleden

Ik fotografeer al jaren in de meest ruige omstandigheden en altijd was er iets dat mij 'weerhield' van het effectief uitvoeren van mijn werkzaamheden: mijn schoudertas. Twee fullframe body’s en twee objectieven stapelen zich samen op tot een flink gewicht. Bij het wandelen (of rennen met onweersbuien) naar een locatie was die tas een last aan mijn schouder en benadeelde mijn mobiliteit in het veld. Het was dus tijd voor een upgrade en de Shimoda Explore 40 lijkt een geschikte kandidaat. In combinatie met de Shimoda Core Unit Large Parisian Night heb ik hoge verwachtingen van deze tas.

Een eerste indruk

Een stormchase naar Duitsland zal de vuurdoop worden van de Explore 40. Waar ik in het verleden altijd 'worstelde' met een zware schoudertas of geïmproviseerde rugtas, zal dat nu anders zijn. Deze rugtas laat zich gemakkelijk meenemen, zowel in de hand, hangend over een schouder of op de rug. Wanneer we aankomen op onze eerste fotolocatie moeten wej een kilometer over een smal, en begroeid bospad lopen. Het pad loopt langs een steile helling.

Eerder die dag heb ik de tas aangepast aan mijn lichaamsbouw. Dit kan door de rugbanden en de heupband te verstellen in lengte, ideaal! Terug in het veld, de bliksem is ondertussen prachtig zichtbaar tussen de flanken van de heuvels. Rennen dus! De tas houdt zichzelf gedurende deze 'obstacle run' boven verwachting goed. Met de verstelbare buikriem omgeklemd merk ik geen beweging en gestuiter op mijn rug. Dit maakt het meenemen van het totale gewicht een stuk gemakkelijker. Het is erg comfortabel en ik kan deze intensieve inspanningen een stuk langer volhouden zonder een noodzakelijke pauze.

Naast landschappen en stormchasing fotografeer regelmatig in opdracht van een bedrijf dat zichzelf specialiseert in zwaar transport, hijswerkzaamheden en industriële verhuizingen. Het snel en effectief omwisselen van mijn apparatuur is noodzakelijk om deze momenten op een goede manier vast te leggen. Kan ik nu snel genoeg wisselen van body? Kan ik nu snel wisselen van objectief? Weet ik alle kleine items zoals accu’s en filters net zo gemakkelijk te vinden als voorheen? Deze en diverse andere vragen moet ik ontdekken in de praktijk!

Meerdere indelingen mogelijk

Een groot voordeel voor elke fotograaf zijn de diverse indelingen die mogelijk zijn bij deze tas. Hiervoor heb ik gekozen voor de grootste variant. De unit is makkelijk in de tas te plaatsen nadat je twee ritssluitingen open hebt gemaakt. Het geheel 'valt' als het ware in de tas en zet je vast met klittenband. Muurvast zelfs - en dat geeft een goed gevoel. Er zijn diverse vakken aanwezig en je kunt ze naar wens indelen doordat de verdelers vastzitten met klittenband.

Na een uurtje puzzelen heb ik diverse indelingen gemaakt om te kijken wat het beste werkt met mijn apparatuur. Mijn Nikon D800, Nikon D750 en drie objectieven moeten mee het veld in en eenvoudig te pakken zijn wanneer er een snelle wisseling nodig is. Tijdens het maken van de indeling viel mij op hoe gigantisch sterk de klittenband connecties eigenlijk zijn. Eenmaal goed geplaatst zullen de losse ' flappen' niet zomaar meer loskomen. Dit is een groot pluspunt aangezien de inhoud het flink voor zijn kiezen kan krijgen tijdens het transport naar locatie.

De ritssluitingen

Fotograferen in de bouwsector staat voor snel en hard werken. Daarnaast is de omgeving vaak stoffig en, als het heeft geregend, modderig. Geen ideale omstandigheden dus voor mijn camera materiaal. Al snel zie ik mijn eerste composities en haal ik de tas van mijn rug af. Deze leg ik vlak op de grond om snel de benodigde apparatuur te pakken. Het hoofdvak ritst zeer gemakkelijk open zonder de bekende haperingen die sommige ritssluitingen hebben. Dit herhaal ik diverse keren. De kwaliteit van de ritsen is goed en het voelt als een hoogwaardig afgewerkt systeem. Een groot pluspunt is dat het geheel stofvrij en spatwaterdicht kan worden afgesloten in een snelle haal, waardoor de apparatuur altijd beschermd blijft.

Diverse opbergvakken

Naast de bovengenoemde insert heeft de tas een scala aan opbergvakken. Deze zijn handig voor bijvoorbeeld extra accu's, filters, flitsers, maar ook drinken en eten kun je zo meenemen in de tas. Handig dus voor de avonturier, fotograaf en hiker.

Waterdicht

De Shimoda Explore 40 Backpack is dusdanig gemaakt dat deze spatwaterdicht is. In de meeste gevallen is dit ruim voldoende om je apparatuur de noodzakelijke bescherming te geven. Toch kijkt Shimoda graag verder en daarom is er een handige regenhoes meegeleverd. Deze is gemakkelijk aan te brengen zodat de cover totale bescherming tegen water biedt. Ideaal!

Wat is mijn conclusie?

Deze rugzak van Shimoda biedt diverse mogelijkheden en heeft bij mij een goede indruk achtergelaten. Het comfort is boven verwachting goed, de inserts met tussenschotten zijn een perfecte toevoeging. De afwerking is degelijk, want deze tas kan wel tegen een stootje. Omgeef jij je tijdens het fotograferen in de meest ruige omstandigheden? Dan is deze tas een grote aanrader!

Bekijk de Shimoda Explore 40 rugtas

Auteur

Rick Bekker

Al sinds jongs af aan is Rick Bekker gefascineerd door het ervaren én vastleggen van bijzondere en extreme weersomstandigheden. Daardoor is hij zich ook steeds meer gaan verdiepen in fotografie. Het veilig en succesvol stormchasen is een vak op zich en zijn passie ervoor is sterker dan ooit.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.