Waar let je op bij het kopen van een dashcam?

Allard Rustenhoven
4 jaar geleden

Dashcam’s worden steeds populairder - en niet alleen vanwege de bizarre filmpjes die je wel eens op social media ziet. Dashcam beelden maken het mogelijk om aan te tonen wie er de schuldige is bij een ongeval. Iets wat beide partijen een hoop kopzorgen kan besparen, evenals verzekeraars. Lees in dit blog waar je op let bij het kopen van een dashcam!

De beeldkwaliteit

De belangrijkste eigenschap van een dashcam is de beeldkwaliteit. Een goede dashcam produceert ook bij hoge snelheden, slechte weersomstandigheden en in het donker een stabiel en duidelijk beeld. Een slechte beeldkwaliteit zorgt er helaas voor dat nummerplaten en verkeersborden onleesbaar zijn, waardoor het beeld onbruikbaar is in bijvoorbeeld verzekeringskwesties. Dashboard camera’s met een fisheye lens hebben een beeld waarbij de zijkanten slecht zichtbaar zijn. Een dashcam met een echte groothoeklens kan het beeld aan beide kanten van de weg goed vastleggen.

Nachtzicht

Rijd je regelmatig in het donker of in winterse omstandigheden? Dan is de keuze voor een Nextbase dashcam met nightvision snel gemaakt. Deze dashcams werken perfect, zowel onder normale omstandigheden als in het pikkedonker. Op die manier wordt een ongeluk op een onverlichte landweg of nachtelijke schadetoedracht op een afgelegen parkeerplaats goed geregistreerd.

GPS

Een Nextbase dashcam met gps registreert automatisch tijdstippen en exacte locaties. Dit kan een voordeel opleveren bij verkeersincidenten. Dankzij gps ga je makkelijk na waar en op welk tijdstip het incident precies heeft plaatsgevonden - details waar verzekeraars bijzonder veel waarde aan hechten. Een goede dashcam gebruikt hiervoor een betrouwbare partij als Google, die ook door de verzekeraar op waarde wordt geschat.

Twin-cameramodules

Ongevallen gebeuren niet altijd aan de voorkant van je auto - het gevaar kan net zo goed van achteren opduiken. Wil je helemaal safe zijn, investeer dan in een dashboard camera die de achterliggers in het vizier houdt. Met zo’n aanvullende cameramodule maakt het systeem tegelijkertijd voor en achter je auto beelden van het verkeer en biedt dus een dubbele kans op bewijsmateriaal in het geval van een incident. Denk bijvoorbeeld aan een kop-staartbotsing waarbij schuld moet worden aangetoond. Met de Nextbase modules breidt je jouw dashcam eenvoudig uit zodat deze ook het zicht door de achteruit vastlegt.

Emergency SOS

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van Nextbase dashcams is Emergency SOS. Deze functie kan automatisch de hulpdiensten alarmeren en de exacte gps-locatie van het voertuig doorgeven in het geval van een zwaar ongeluk. Wanneer een incident wordt waargenomen, belt het systeem eerst de telefoon van de bestuurder. Als die niet reageert, worden meteen de hulpdiensten gewaarschuwd. In het Emergency SOS-systeem van Nextbase kun je vooraf allerlei gegevens invullen, zoals de bloedgroep en de contactgegevens van naaste familie.

Parkeermodus

Niets is vervelender dan ontdekken dat er een kras op, of deuk in je auto zit wanneer je terugkomt van het boodschappen doen. De kosten van lakschade kunnen al snel oplopen. De oplossing? Een dashcam met parkeermodus. Deze parkeermodus zorgt ervoor dat de dashcam tijdens het parkeren actief is en, wanneer hij beweging detecteert, automatisch begint met filmen. Alle Nextbase Two dashcams series zijn uitgerust met deze handige parkeermodus.

G-sensor

Een G-sensor in een dashcam registreert automatisch schokken, botsingen en hevige remacties. Wanneer de sensor zo’n beweging detecteert, slaat de dashcam automatisch en veilig beelden op van een aantal minuten voor en na de beweging, zodat ze niet per ongeluk verwijderd kunnen worden. Een goede G-sensor is precies af te stellen op jouw voorkeuren, zodat bijvoorbeeld de schokken als gevolg van een slecht wegdek buiten beschouwing worden gelaten.

Opnameduur

De opslag bij een dashcam werkt als volgt: er worden telkens korte fragmenten van een minuut à drie minuten opgeslagen. Loopt het geheugen vol, dan zal de dashcam de oudste bestanden automatisch verwijderen. Beveiligde bestanden zullen uiteraard wel bewaard blijven. Maar wat nu als je er zeker van wilt zijn dat je Nextbase dashcam genoeg materiaal opneemt? Kies in dat geval voor een variant die SD-kaarten van minstens 32GB ondersteunt en waarbij je zelf de opslagduur van de bestanden kunt bepalen.

Met al deze ins en outs, moet het lukken om de perfecte dashcam te kopen!

Bekijk alle Nextbase dashcam's

Auteur

Allard Rustenhoven

Allard Rustenhoven is Head of European Communications bij Nextbase Dashcams. Hier is hij verantwoordelijk voor de uitbouw van de dashcam sector in Europa. Hij werkt actief samen met verzekeraars die Nextbase dashcam's integreren in hun verzekeringsproducten.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.