Product review: Nanlite PavoTube II 6C LED Tube Light

Mike Muizebelt
3 jaar geleden

In deze review test ik de Nanlite PavoTube II 6C LED Tube Light. Nog voor de officiële lancering kreeg ik een setje toegestuurd met het verzoek de tubes te testen. Behalve natuurfotografie heb ik ook een passie voor lightpainting, dus ik heb de tubes op geheel eigen wijze in beide disciplines ingezet.

Allereerst nam ik ze mee het bos in om de voorjaarsbloeiers te fotograferen. Het Daslook groeide weelderig, en laat dit nu net een erg fotogenieke plant zijn. Tijdens mijn reizen door het Afrikaanse continent richt ik me hoofdzakelijk op het vastleggen van bijzondere ontmoetingen en sfeervolle landschappen. Maar als ik weer terug in Nederland ben, geniet ik net zo veel van het maken van sfeervolle en verrassende foto’s in mijn “eigen achtertuin”. Om die reden nam ik twee Nanlite PavoTube II 6C LED-lights mee richting het Daslook, met als doel te laten zien dat je ook als natuurfotograaf continulicht op een subtiele en verrassende wijze kan inzetten.

Macrofotografie met de Nanlite PavoTube II 6C

Om te beginnen gebruikte ik een van de tubes achter mijn onderwerp om zo een warme, sfeervolle achtergrond te creëren, vergelijkbaar met de sfeer die ontstaat bij zonsopkomst en zonsondergang. Om die warme sfeer na te bootsen, stelde ik de tube in op een kleurtemperatuur van 2700K. De schaduwzijde van de daslook had wat extra licht nodig. Daarom maakte ik in de voorgrond gebruik van de andere tube. Deze stelde ik juist in op een koele kleurtemperatuur om normaal daglicht na te bootsen.

Deze toepassing was nog vrij rechttoe, rechtaan. Daarom wilde ik nog een stapje verder gaan en de moeilijkheidsgraad opschroeven. Bovendien wilde ik, vanwege de wereldwijde lancering van deze nieuwe tubes, ook iets doen met “Rood, Wit, Blauw” om zo te benadrukken dat dit een Nederlandse ‘inzending’ is. Dat bracht mij bij onderstaand beeld waarbij ik de achtergrond blauw uit heb gelicht en de Daslook op links juist rood. Hierbij speelde ik onder andere met de kleurinstelling van de tubes en met de witbalans van de camera om zo die koele blauwe sfeer in de achtergrond te creëren.

Lightpainten met de PavoTube II 6C

Naast macrofotografie heb ik de tubes natuurlijk ook ingezet voor lightpainting, een discipline waar ik dol op ben. Een belangrijke truc hierbij is het balanceren tussen het kunstlicht dat je gebruikt én het bestaande omgevingslicht - voor de basistechnieken van lightpainting geef ik overigens regelmatig leerzame en inspirerende workshops. Er zijn veel verschillende manieren waarop je uiting kan geven aan je creativiteit bij lightpainting. De een wil felle lichten, de ander een donkere achtergrond om de nacht te benadrukken. Ik zoek bij mijn beelden altijd naar de juiste balans tussen omgeving, het model, de compositie en vooral de vormgeving en belichting. Beelden waarbij de omgeving nadrukkelijk onderdeel uitmaakt van het geheel, spreken mij het meeste aan.

Voor lightpainting had ik al de nodige ervaring met de grotere broers van de Pavo Tube II 6C. Deze tubes waren net zo groot, maar een stuk zwaarder waardoor het moeilijk was om perfecte cirkels te tekenen. Toch hadden ze door hun extreem hoge lichtopbrengst een plek in mijn tas gekregen. Hierdoor kon ik het moment waarop ik kan gaan lightpainten naar voren kan halen; het hoeft namelijk nog niet zo donker te zijn. In onderstaand voorbeeld gebruik ik de oude tube terwijl er een mooie zonsondergang op de horizon staat:

Product review Nanlite PavoTube II 6C LED-lamp - 4

Maar ook na zonsondergang als er nog veel strooilicht in de lucht is, kan je met deze tubes aan de slag doordat ze zo fel zijn.

Product review Nanlite PavoTube II 6C LED-lamp - 5

Dit laat direct het grote voordeel zien van deze RGB-tubes bij het lightpainten; ze zijn een stuk feller dan de 1000 lumen zaklampjes die ik normaal gebruik. Daardoor kun je ze al inzetten wanneer er nog relatief veel omgevingslicht is. Het nadeel van de RGB-tubes is dat ze zelfs op setting 1%, voor mijn stijl van lightpainten te fel zijn als het echt donker wordt.

De PavoTube heeft mooi diffuus licht

In een urban setting heb ik al eens kennisgemaakt met een kleinere RGB-staaf, de Ledgo Ice Light Wand RGB-88. Deze was al hanteerbaarder en daardoor kon ik er vanuit de pols kleine cirkels mee maken. Die lightwand heeft ook een hoge lichtopbrengst en kan alle kleuren uit het spectrum weergeven. Maar doordat de LED’s relatief groot zijn, lukt het niet om een mooi egaal kleurvlak in je tekening te krijgen. Die Ledgo Ice Light Wand zou eigenlijk moeten beschikken over een diffuser...

En daarmee heb ik meteen een groot pluspunt van de nieuwe Nanlite PavoTube II 6C benoemd. Die geeft namelijk wél een mooi diffuus licht.

Toen ik deze tubes van Nanlite uit de doos haalde, zag ik dan ook gelijk de potentie om ze te gebruiken in combinatie met mijn bestaande tubes. Vroeg in de avond begin ik altijd met een witte tube die wordt aangelicht door een op vol vermogen schijnend zaklampje. Dit licht heb ik gecombineerd met de nieuwe PavoTube II 6C in de setting “RGB-Loop”. De tijdsduur van de loop is instelbaar en komt in dit geval overeen met de tijd die het duurt om de cirkel te tekenen: ongeveer 3 seconden. Hierdoor zie je het volledige kleurenspectrum terug in het eindresultaat. Wil je alleen een specifieke kleur, dan kan dat ook. Op de lage output settings kun je een hele sessie afwerken, zonder dat je het risico loopt dat de batterij PavoTube II 6C LED-light leeg raakt. Alle tijd om te experimenteren dus!

Mijn conclusie?

Over de Nanlite PavoTube II 6C RGBWW LED Tube Lights kan ik kort zijn. Ze zijn compact, licht, zeer krachtig en relatief goedkoop. De tubes bieden allerlei lightpaint mogelijkheden en je kunt er als natuurfotograaf erg leuke, creatieve dingen mee doen! De accu van de tubes is intern. Met een volledig opgeladen accu kun je, op vol vermogen, er een dik uur mee werken. De kleurtemperatuur is instelbaar vanaf 2700K tot maximaal 7500K. Daarnaast bieden ze een hele reeks aan lichteffecten. En last but not least; ze zijn erg gebruiksvriendelijk. Ik neem ze vanaf nu altijd mee in mijn tas!

Bekijk de Nanlite PavoTube II 6C LED Tube-light

Auteur

Mike Muizebelt

Mike Muizebelt is fulltime professioneel natuurfotograaf en ambassadeur voor Pentax en Sirui. Hij krijgt, zoals hij zelf zegt, een kick van creatief beeld en probeert met zijn fotografie zoveel mogelijk verwondering en verrassing bij de kijker teweeg te brengen. Zijn kracht ligt bij het maken van sterke, creatieve composities. Afgezien van workshops, organiseert hij verschillende fotoreizen naar zijn geliefde continent Afrika.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.