Product review: H&Y Filterhouder set met polarisatiefilter

Olav Lijzenga
3 jaar geleden

Na het insturen van een landschapsfoto voor een winactie werd ik door Cameranu uitgekozen om de H&Y Filterhouder set met polarisatiefilter te testen en deze review te schrijven. Dit leek mij wel een leuke uitdaging omdat ik, naast een 6-stops grijsfilter van Benro, verder geen ervaring heb met het gebruik van andere filters. Ik bewerk mijn foto’s gewoonlijk stevig in Adobe Lightroom om tot het gewenste eindresultaat te komen. Hieronder lees je hoe de filterhouder set van H&Y mij bevalt.

Bekijk de H&Y filterhouder set

Product review H&Y Filterhouder set - 1
Product review H&Y Filterhouder set - 2
Product review H&Y Filterhouder set - 3

Mijn eerste indruk

Het merk H&Y kende ik niet en daarom wist ik niet precies wat ik ervan kon verwachten. Bij het zien van de filterhouder en de luxe filterhoesjes had ik wel het idee dat dit een set van kwaliteit moest zijn. Wat mij het meeste opviel was dat alle onderdelen gemaakt zijn van metaal, iets wat degelijkheid uitstraalt en natuurlijk een lange levensduur garandeert. De bijgeleverde montageringen in diverse filtermaten zorgen ervoor dat je de set op meerdere objectieven kunt gebruiken.

De set wordt geleverd met een circulair polarisatiefilter dat zich compleet laat verzinken in de filterhouder en met een instelwiel makkelijk in de gewenste stand te draaien is. Gebruik je het filter niet dan kan de sleuf in de houder worden afgedicht met de bijgeleverde afdekplaat en zo voorkom je ongewenste lichtinval. Erg handig bedacht! Ik heb er een 3-stops ND8 grijsverloopfilter bij gekregen van 100x150mm met een zachte overgang. Het magnetische frame met het grijsfilter ‘kleeft’ heel makkelijk vast aan de filterhouder. En zo kun je meerdere filters stapelen.

De magneetkracht is sterk genoeg voor twee filters, maar mocht je dat niet vertrouwen dan kun je het eerst geplaatste filter ook nog fixeren met een schroefklemmetje. Heb je al 100x150mm filters dan zijn er ook losse frames zodat je die filters ook op deze houder kan gebruiken. Wat een slim idee, zo heeft mijn Benro grijsfilter nu ook een magnetisch frame zodat ik ‘m alsnog kan blijven gebruiken met de H&Y filterhouder.

Product review H&Y Filterhouder set - 4
Product review H&Y Filterhouder set - 5
Product review H&Y Filterhouder set - 6

De H&Y filterhouder set in gebruik

De filterhouder set heb ik in combinatie met mijn Canon EOS 90D en de Canon EF 24-70mm f/4.0L en het Canon EF 16-35mm f/4.0 objectief gebruikt. Het vastmaken van de filterhouder op een lens is kinderlijk eenvoudig met de 77mm filter adapterring. Andere adapterringen die zijn meegeleverd zijn de 67mm, 72mm en 82mm en dat is fijn. Op locatie heb je alles snel bij de hand. De filter hoesjes laten zich makkelijk hanteren en het filter is in een mum van tijd compleet gemonteerd en te gebruiken.

Omdat mijn foto’s altijd al prachtig warme kleuren hebben was ik in de eerste instantie een beetje huiverig voor het gebruik van het polarisatiefilter. Ik wilde niet dat de kleuren in mijn foto’s te verzadigd zouden worden waardoor het onnatuurlijk zou ogen. Na wat aan het filter gedraaid te hebben kwam ik al snel tot de conclusie dat het allemaal best meevalt en de kleuren nét een beetje extra bite kregen. Dit was voor mij een positief geslaagde test en ik wil het filter zeker vaker gebruiken!

Waar ik het meeste van verwachtte was eigenlijk het grijsverloopfilter dat ik erbij heb gekregen. Soms heb je van die uitgebeten luchten op een mooie locatie en dan wil je toch nog iets van maken. Daarom heb ik het grijsverloopfilter op de filterhouder gedaan. Bij de eerste foto zag ik meteen al verschil: de lucht werd veel mooier qua details en de kleuren waren mooier maar toch natuurlijk. Een combinatie van het grijsfilter en het polarisatiefilter vond ik echter wat te veel van het goede - maar dat is een kwestie van smaak. Wel is het prachtig om met deze filters te fotograferen en het bespaart me tijd met de nabewerking.

Product review H&Y Filterhouder set - 7
Product review H&Y Filterhouder set - 8
Product review H&Y Filterhouder set - 9

Mijn conclusie

Er valt veel over filters te zeggen wat betreft kwaliteit en inzetbaarheid. Over de kwaliteit en de degelijkheid van deze H&F filterhouder en de filters ben ik meer dan tevreden. Er is over deze set nagedacht en dat voel je én zie je meteen tijdens het gebruik. De filterhouder is gebouwd als een tank. Vooral het plaatsen van de filters met magneet werkt erg goed. De beeldkwaliteit laat niets te wensen over. Mocht je nog niet eerder met filters gefotografeerd hebben dan kan ik deze set zeer zeker aanraden, al is de set wel wat aan de prijs. Maar daar krijg je dan ook heel veel kwaliteit voor terug...

Product review H&Y Filterhouder set - 10

Bekijk de producten

Auteur

Olav Lijzenga

Olav is een gepassioneerde landschapsfotograaf uit Friesland. Fotografie is voor hem meer dan een fantastische hobby die rust creëert in de hectiek van het dagelijkse bestaan. Het is een mooie balans tussen werk en vrije tijd. Die rust en balans vertalen zich uitstekend in de dromerige uitstraling die terug te vinden is in zijn kenmerkende foto’s.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.