Het Beeldrecept van Rick Kloekke

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over een van zijn of haar favoriete beelden. In dit Beeldrecept vertelt Rick Kloekke niet over een foto, maar over een timelapse video en hoe hij deze heeft gemaakt!

Hoe heb je de timelapse voorbereid?

Ter voorbereiding ben ik eerst op zoek gegaan naar een locatie. Ik vond dit veld en daarna heb ik met de PhotoPills app gekeken hoe de stand van de zon is op deze locatie tijdens zonsondergang. Hieruit bleek dat eigenlijk alleen een compositie met een zonsondergang hier goed zou werken. Vervolgens ben ik naar deze locatie gegaan toen er veel hoge bewolking was. Hierbij heb ik erop gelet dat er in het westen nauwelijks bewolking aanwezig was die het licht zou kunnen blokkeren. Als de zon onder is gegaan en het licht de hoge bewolking nog kan bereiken, heb je een grote kans op een mooie, rode lucht.

Wat heb je nodig?

Ik werk met een Sony A7R III systeemcamera en heb het Zeiss Batis 18mm f/2.8 objectief gebruikt om de timelapse te maken. Dit objectief is lekker scherp en het dynamische bereik van de camera is erg fijn in de post productie. Ik heb een Kessler Crane stealth slider met daarop een pan- & tilt-head schuin tegen een statief gezet. Met de controller heb ik een ‘move’ geprogrammeerd, waardoor de slider na elke foto een stukje opschuift. Dit resulteert uiteindelijk in een mooie soepele beweging tijdens de timelapse.

Het Beeldrecept van Rick Kloekke - 1

Wat waren je instellingen?

Ik heb de timelapse gemaakt in de diafragmavoorkeuzestand. Bij een timelapse wil je dat het diafragma bij alle foto’s gelijk is om ‘vignet flickering’ te voorkomen. Vignet flickering is het verschil dat je ziet in vignettering bij verschillende diafragmawaarden. Omdat de camera op de diafragmavoorkeuze staat, wordt de sluitertijd automatisch aangepast naarmate het buiten donkerder wordt (helaas doen lang niet alle camera’s dit gelijkmatig en in dat geval is het beter om de sluitertijd zelf handmatig aan te passen). Met de belichtingscompensatie heb ik ervoor gezorgd dat de hooglichten net niet uitgebeten waren, zodat ik voldoende data had in de schaduwen én hooglichten.

Heb je nog ergens extra opgelet?

Tijdens het maken van de timelapse keek ik regelmatig op het histogram om te controleren of de belichting goed werd aangepast door de camera. Waar nodig stuurde ik dan zelf bij met behulp van de belichtingscompensatie.

Wat heb je aan bewerking gedaan?

Ik heb met Adobe Photoshop Lightroom en LRTimelapse gewerkt. Over de gehele ‘sequence’ van begin tot eind, heb ik zo’n zes foto’s bewerkt. De bewerkingen zijn bijvoorbeeld wat aanpassingen in de belichting en het contrast om de voorgrond en lucht wat meer te balanceren. Deze bewerkingen heb ik met het programma LRTimelapse vloeiend in elkaar over laten lopen over de gehele sequence. Zo krijg je een soepele overgang van licht naar donker.

Het Beeldrecept van Rick Kloekke - 2

Waarom vind je deze timelapse zo mooi?

Bij deze timelapse komen diverse aspecten samen en dat maakt het zo mooi: een unieke locatie die ik nog nooit eerder op een foto heb gezien, in combinatie met een knalrode lucht en een subtiele beweging van de slider.

Heb je nog handige tips voor anderen?

“Staar je niet blind op het gebruiken van een slider. Mijn mooiste shots zijn zonder slider gemaakt! Daarnaast is het belangrijk dat je de locatie goed kent waar je een timelapse gaat maken. Op deze manier kun je bij geschikte weersomstandigheden snel anticiperen.”

Over Rick

Rick Kloekke is fotograaf van beroep. Hij werkt graag op locatie, maar vindt het ook heerlijk om in de studio bezig te zijn en het licht naar zijn eigen hand te zetten. Naast de portret- en bedrijfsfoto’s die hij maakt, is hij gespecialiseerd in timelapse-fotografie. Een vak apart en wat hem betreft zeker de leukste.

Hij laat zo weinig mogelijk over aan toeval. Door een goede planning probeert hij altijd op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Toch is het altijd weer een verrassing voor Rick hoe het resultaat precies wordt. En dat is meteen de reden waarom deze vorm van fotografie hem zo blijft boeien.

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.