Productreview DJI Osmo Action 4 action cam

Oskar Wojtalik
3 maanden geleden

Voor mijzelf stond GoPro altijd op de eerste plaats als het ging om actiecamera's, en DJI was in mijn ogen de absolute koning van de drones. Enige tijd geleden introduceerde DJI echter ook zijn eigen actie camera, de DJI Osmo Action 4. Als echte DJI-drone liefhebber kon ik niet wachten om naast een DJI drone ook een DJI actie camera te testen. Ik kreeg de kans om het uit te proberen en in deze review vertel ik mijn ervaringen.

Bekijk de DJI Osmo Action 4

Mijn eerste indruk

De DJI Osmo Action 4, inclusief accessoires, werd in een compacte doos bij mij afgeleverd. In de Adventure Combo ontvang je naast de actiecamera ook een battery case, 3 batterijen en een uitschuifbare Extension Rod van 1,5 meter! Ik was meteen enthousiast bij het zien van deze Extension Rod, omdat ik tijdens het reizen soms op plekken kom waar het verboden is om met een drone te vliegen. Als content creator wil je natuurlijk de mogelijkheid hebben om content vanuit verschillende perspectieven te maken, en een uitschuifbare Extension Rod van 1,5 meter biedt de mogelijkheid om vanuit een hoger perspectief foto's en video's te maken.

Naast de actiecamera en alle accessoires bevat de doos ook een handleiding. Als je eerder met een actiecamera hebt gewerkt of andere producten van DJI hebt gebruikt, zal je waarschijnlijk geen moeite hebben met het bedienen van de Osmo Action 4. Als je meer wilt weten over de geavanceerde functies, raad ik je aan om de DJI Mimo-app te downloaden. Zodra je de app opent, verschijnen er verschillende video's waarin alles heel duidelijk wordt uitgelegd.

Kenmerken van de DJI Osmo Action 4

Toen ik voor het eerst de DJI Osmo Action 4 in mijn handen had, leek de actiecamera meteen een stuk kleiner dan de GoPro 11 die ik tot nu toe gebruikte. Voor mij is dit zeker een voordeel, omdat ik tijdens het reizen meestal beperkte ruimte in mijn rugzak heb. De actiecamera is zo compact dat je hem gemakkelijk in je zak kunt stoppen.

Aan de zijkant bevindt zich een knop waarmee je de camera aan en uit kunt zetten, en aan de bovenkant is er een sluiter-/opnameknop. Wat ik heel fijn vind, is dat beide kanten touchscreen zijn waarmee je eenvoudig en snel kunt schakelen tussen foto en video.

De DJI Osmo Action 4 camera is uitgerust met een f/2.8 lens met een kijkhoek van 155 graden en een 1/1,3-inch sensor waarmee je 4K-video's kunt opnemen. Hiermee kun je eenvoudig slow motion opnemen in 4K/120FPS. Daarnaast biedt de 10-bit D-Log M-kleurmodus. Voor mij is dit geweldig, omdat ik het leuk vind om te colorgraden en de D-LOG M-kleurmodus me talloze mogelijkheden geeft in het edit proces.

Naast snelle en gemakkelijke schakelfuncties is stabilisatie voor mij van groot belang. Gelukkig beschikt de DJI Osmo Action 4 over drie stabilisatie technologieën, namelijk:

  • RockSteady 3.0 stabiliseert video moeiteloos en compenseert effectieve cameratrilling in alle richtingen. Het werkt uitstekend bij het opnemen in 4K/120FPS, wat een uniek en meeslepend first-person perspectief biedt.
  • 360 HorizonSteady minimaliseert gemakkelijk horizontale kantelingen onder verschillende hoeken.
  • HorizonBalancing corrigeert uitstekend horizontale kantelingen tot 45°.

Daarnaast beschikt de Action 4 over een SnapShot-functie, waarmee je nooit meer een belangrijk moment zult missen. SnapShot is een functie waarmee je momenten kunt opnemen, zelfs wanneer het apparaat is uitgeschakeld of in slaapmodus staat.

De camera in gebruik

Voordat ik begon met testen, heb ik mijn DJI Mimo-app eerst gekoppeld aan de actiecamera. Dit is heel eenvoudig om te doen; je hoeft alleen een QR-code te scannen en in te loggen met je DJI-account.

Wat ik prettig vind aan deze app is dat je live op je telefoon kunt zien wat je op dat moment filmt. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om een livestream te starten op platforms zoals Facebook en YouTube, wat vooral handig is voor iemand die zijn avonturen live op social media wil delen.

Wat betreft de fotofunctie, je kunt kiezen tussen twee beeldverhoudingen: 4:3 en 16:9. Bovendien kun je foto's maken met brandpuntsafstanden van 10mm en 14mm. Voor de gevorderde gebruiker is het mogelijk om te schakelen tussen automatische en handmatige instellingen. Ik wil wel toegeven dat ik al mijn foto's met automatische instellingen heb gemaakt, en tot mijn verbazing is de kwaliteit van de foto's best goed!

Wat ik een beetje jammer vind, is dat je alleen kunt kiezen tussen JPEG en JPEG+RAW formaten. Persoonlijk zou ik liever alleen in RAW willen schieten. Wat betreft de nadelen moet ik het ook hebben over het aantal megapixels. De Action 4 maakt foto's met 10MP, wat naar mijn gevoel vrij laag is, gezien de GoPro Hero 12 Black foto's van 27MP biedt. Toch denk ik dat 10MP voor de meeste mensen voldoende zal zijn.

Na de foto's was het tijd om de videofunctie te testen. Hierbij wilde ik vooral de stabilisatie checken. Hiervoor heb ik samen met mijn hond een sprintje getrokken. Heel eerlijk gezegd vind ik de RockSteady 3.0+ stabilisatie erg goed! Er waren heel weinig trillingen in de video te zien en de stabilisatie was gewoon uitstekend. Wat ik wel jammer vind, is dat er geen optie is om in 5.7K te filmen. Al denk ik dat voor meer dan 90% van de gebruikers 4K/120fps voldoende zal zijn.

Mijn conclusie over de DJI Osmo Action 4

Na de DJI Osmos Action 4 camera meerdere keren te hebben getest, ben ik van mening dat dit een uitstekende actiecamera is. De Osmo Action 4 heeft tal van voordelen, zoals dubbele touchscreens, een magnetische houder, goede stabilisatie en de handige SnapShot-functie. Het is een geweldige camera voor zowel beginners als meer gevorderde gebruikers. Toch denk ik dat deze actiecamera niet voor iedereen geschikt is. Vooral het ontbreken van de mogelijkheid om in 5.7K te filmen en foto's met een hogere resolutie te maken, vind ik jammer. Maar als dit voor jou minder belangrijk is, kan ik met zekerheid zeggen dat je meer dan tevreden zult zijn met de DJI Osmo Action 4.

Bekijk de DJI Osmo Action 4

Auteur

Oskar Wojtalik

Oskar besloot een eigen social mediabureau te openen. Bewapend met een camera en een drone reist hij de hele wereld rond om content voor verschillende opdrachtgevers te schieten.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.