Productreview GoPro Hero 11 Black action cam

Stijn Mul
9 maanden geleden

GoPro’s zijn al jarenlang mijn trouwe camera tijdens het filmen van kitesurf sessies. Met zijn indrukwekkende functies en duurzaamheid heeft deze actiecamera mijn verwachtingen keer op keer overtroffen. In deze review geef ik handige tips en tricks voor het filmen tijdens het kitesurfen en deel ik graag mijn ervaringen met de GoPro Hero 11 Black action cam.

Bekijk de GoPro Hero 11 Black action cam

Mijn verwachtingen toen ik de GoPro kocht

Aangezien ik de GoPro bijna altijd in het water gebruik, is het soms even stoeien met het water zelf, met name druppels die op de lens vast blijven plakken. Ik heb in een reclame video van de GoPro Hero 10 al eens gezien dat ze een nieuw soort lens gebruikten waardoor de druppels nog minder zouden blijven zitten. Toen ik de GoPro Hero 11 bestelde was ik vooral erg benieuwd naar hoe goed deze nieuwe soort lens in het water zou zijn. Daarnaast heb ik voorafgaand gelezen dat de GoPro Hero 11 geschikt zou zijn om voor Reels en YouTube tegelijk te filmen in 8:7, dit zou voor mij als kitesurfer handig zijn omdat je dan alle shots voor twee verschillende platforms kunt gebruiken.

Een leuke ervaring voor de kijkers thuis

De GoPro Hero 11 Black action cam biedt de mogelijkheid om geweldige First Person View (FPV) shots te maken tijdens het kitesurfen. Met behulp van bevestigingsaccessoires, zoals een borstband, helmbevestiging en zelfs alleen de floater kun je de camera jouw perspectief laten vastleggen tijdens het kitesurfen. Deze shots zorgen voor een actie-rijke kijkervaring en laten anderen de sensatie van het kitesurfen echt beleven. Persoonlijk vind ik het filmen met een GoPro vanuit mijn mond het makkelijkst aangezien je ‘m makkelijk weer weg kunt stoppen en ook kun je de action cam snel met je hand pakken om je kite buddies te filmen.

De energie van de sport vastleggen

Een andere geweldige manier om de GoPro Hero 11 action cam te gebruiken tijdens het kitesurfen is door middel van follow shots. Hierbij vaar je achter je vrienden aan terwijl je de camera in je hand houdt en hun bewegingen vastlegt. Dit creëert dynamische beelden vol energie en actie. Het is hierbij wel belangrijk dat je een floater gebruikt om je GoPro te beschermen en stevig vast te houden tijdens het varen.

Zelf kitesurf ik altijd met een groep vrienden, de meesten van ons nemen het kitesurfen serieus, net zoals ik. Om die reden hebben wij altijd allemaal een GoPro mee om elkaar te filmen. Van de kiteshots die we maken, maken we YouTube content en posten we Reels op Instagram. De follow shots van het kitesurfen scoren meestal goed op social media omdat het lijkt alsof je met een drone hebt gefilmd, je kan erg dichtbij komen en dat levert super leuke beelden op.

Beelden vertragen voor het maximale effect

Met de GoPro Hero 11 Black kun je filmen in hoge resolutie, waardoor je achteraf prachtige slowmotion beelden kunt creëren. Deze slowmotion beelden voegen een extra dimensie toe aan je kitesurfvideo's door de actie te vertragen en de details naar voren te brengen. Af en toe gebeuren er zoveel rotaties tijdens een sprong dat het er allemaal vetter uitziet wanneer je het beeld vertraagt. Als je in de GoPro instellingen de framerate naar bijvoorbeeld 120 FPS zet, download je de beelden automatisch in slowmotion en kun je dit zelf aanpassen op je telefoon.

Het instellen van de camera

Om het beste uit mijn GoPro Hero 11 action cam te halen, is het handig om te leren van anderen die al ervaring hebben met deze camera. Ik keek daarom even rond op YouTube en vond daar talloze tutorials en tips voor het instellen van de camera. Door deze tips toe te passen, hoef je het zelf niet allemaal uit te testen en gaat je beeldkwaliteit en de algehele prestaties van je camera vooruit.

De Hero 11 is een goede investering

Eén van de aspecten die ik het meest waardeer aan de GoPro Hero 11 Black action cam is de gebruiksvriendelijkheid. Met slechts twee knoppen, de aan/uit-knop en de filmknop, is het eenvoudig om meteen te beginnen met filmen zodra je actie wilt vastleggen. Bovendien gaat de batterij lang mee, wat essentieel is tijdens lange kitesurf sessies.

Daarnaast is de behuizing van de GoPro waterdicht, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het beschermen van je camera tegen de elementen. Dit maakt het filmen in de oceaan zonder twijfel een stuk minder stressvol. De duurzaamheid zorgt ervoor dat deze actiecamera jarenlang meegaat, zelfs bij regelmatig gebruik. Ik vervang zelf meestal elke twee jaar mijn GoPro en soms één keer per jaar. Ik heb er helaas al twee laten zinken tijdens het kitesurfen...

De kracht van de GoPro app

Het bewerken en delen van kitesurfvideo's is voor mij nog nooit zo eenvoudig geweest dankzij de GoPro app. Met deze app kan ik mijn beelden gemakkelijk downloaden naar mijn telefoon, waarna ik ze kan bewerken met behulp van verschillende tools en filters. Vervolgens kun je jouw meesterwerk direct delen met je vrienden en de kitesurf community. Ik post voornamelijk video's op Instagram en YouTube zodat ik aan mijn volgers kan laten zien dat ik weer een dikke trick heb geland of een lekkere sessie heb gehad. Met de GoPro is het mogelijk om verticale video’s te maken voor Instagram Reels, maar hij filmt natuurlijk ook horizontaal voor bijvoorbeeld YouTube.

Handig apparaat om mee te nemen

Ik neem mijn GoPro bijna elke sessie mee. De camera past makkelijk in mijn jas- of broekzak en tijdens het kiten stop ik de GoPro gemakkelijk weg in het voorvakje van mijn wetsuit. Zo kan ik tijdens het kitesurfen snel de GoPro erbij pakken wanneer ik een video wil maken, maar ook de GoPro wegstoppen wanneer ik klaar ben met filmen. Ook is het maken van shots zonder druppels op de lens tijdens het kiten makkelijk als je je GoPro eerst even afveegt langs je wetsuit, bijvoorbeeld aan je arm.

Een goede audio opname

Al een tijdje draait het in de YouTube-wereld steeds meer om het vertellen van een verhaal. Daar hoort dan bijvoorbeeld bij dat je uitlegt wat je gaat doen, waardoor ik steeds meer aan het vloggen ben. Tijdens het kitesurfen heb je natuurlijk veel te maken met wind, maar zelfs als het hard waait neemt de GoPro naar mijn mening een erg goed geluid op. Je hebt een functie in de GoPro zitten waardoor wind geluiden uit de audio wordt filtert en dit werkt erg goed.

De Hypersmooth functie

Eén van de opvallende verbeteringen die GoPro de afgelopen jaren heeft doorgevoerd, is de evolutie van beeldstabilisatie. Met de introductie van HyperSmooth-technologie hebben ze enorme vooruitgang geboekt in het kunnen maken van vloeiende shots. Zelfs bij ruwe omstandigheden, zoals tijdens het kitesurfen, slaagt de GoPro Hero 11 Black erin om schokkerige beelden te minimaliseren en de video's een professionele uitstraling te geven.

De HyperSmooth-functie maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en ingebouwde sensoren om trillingen en schokken te compenseren. Het resultaat is verbluffend: je krijgt een stabiele en vloeiende videokwaliteit, alsof je een professionele cameraploeg bij je hebt tijdens het kitesurfen.

Het is geweldig om te zien hoe GoPro voortdurend innoveert en de beeldstabilisatie naar een hoger niveau tilt met elke nieuwe versie van de camera. Ik herinner me mijn eerste GoPro nog goed, de Hero 3, waarbij ik de beelden achteraf moest stabiliseren tijdens het bewerken. Maar met elke nieuwe GoPro die ik heb gebruikt, van de Her0 5 tot de Her0 9 en nu de Hero 11, is de beeldstabilisatie steeds beter geworden.

Het is belangrijk om op te merken dat beeldstabilisatie niet alleen de kwaliteit van je video's verbetert, maar ook de kijkervaring van je publiek. Het zorgt ervoor dat je kitesurfsessies vloeiend en aangenaam zijn om naar te kijken, zonder dat de kijker wordt afgeleid door schokkerige beelden.

Conclusie over de GoPro Hero 11

De GoPro Hero 11 Black action cam is een uitstekende keuze voor kitesurfers die hun avonturen op het water willen vastleggen. Met zijn indrukwekkende functies, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid is deze actiecamera een betrouwbare keuze voor elke sessie. Naar mijn mening is het een van de betere investeringen die je kunt doen om te filmen tijdens het kitesurfen. Of je nu op zoek bent naar adembenemende FPV-shots, energieke follow shots, slowmotion beelden of gewoon een eenvoudige en effectieve manier zoekt om je kitesurfvideo's te bewerken en te delen, de GoPro Hero 11 Black biedt het allemaal.

Bekijk de action cam

Auteur

Stijn Mul

Stijn Mul is een professionele kitesurfer uit Bloemendaal! Samen met zijn kitesurfgear, camera’s en vrienden reist hij de wereld over om te trainen en deel te nemen aan internationale kitesurfwedstrijden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.