Productreview DJI Mini 4 Pro drone

Thor Willems
2 maanden geleden

Ik maakte al enkele jaren gebruik van de DJI Mini 2 toen de Mini 4 pro uitkwam. Ik was dan ook meteen heel verheugd om deze te mogen testen. De talloze nieuwe features en verbeteringen waren baanbrekend en tilden mijn foto’s én video’s naar ongekende hoogtes!

Bekijk de DJI Mini 4 Pro

Wat maakt de drone zo uniek?

Op vlak van uiterlijk en gewicht is de drone niet zo veel veranderd ten opzichte van de vorige editie(s). De drone weegt nog altijd minder dan 250g – wat de serie zo beroemd maakte – en ‘omzeilt’ zo de meeste droneregels zoals o.a. licenties en cursussen. Dit maakt de serie dan ook zo aantrekkelijk voor beginners. Deze editie echter, is perfect voor gebruikers van elk niveau. Voor professionals zou ik nog steeds eerst de DJI Mavic 3 Pro aanraden, maar de Mini 4 Pro kan zeker als reservedrone gebruikt worden. Dankzij het compacte en lichte design, is de drone ook perfect voor backpackers.

Ik gebruik sociale media – met name Instagram – op dagelijkse basis. Ik was dan ook heel erg benieuwd naar de verticale opnamefunctie. De camera draait automatisch met één druk op de knop. Zo verlies je geen pixels als je een verticale foto of video wilt maken. Zeker bij video’s zal je het verschil in kwaliteit direct opmerken tussen een bijgesneden video en een verticaal opgenomen video. Met de opkomst van verticale videocontent is deze functie dus zeker niet te missen. Daarbovenop kan je in 4k/60fps HDR of zelfs 100fps (slow motion) filmen. Fotograferen gebeurt met een indrukwekkende 48 megapixel RAW.

De mini 4 pro drone in gebruik

Telkens wanneer ik met mijn oude drone opsteeg, kreeg ik vuile blikken van mensen rondom mij vanwege van het storende gezoem. Maar toen ik deze drone voor de eerste keer liet opstijgen merkte ik een groot verschil in geluid: de DJI Mini 4 Pro is een stuk stiller dan zijn voorgangers. Al na enkele meters is het gezoem praktisch onhoorbaar en zeker niet storend voor natuur en mens.

Qua wendbaarheid merkte ik niet echt iets opvallend op, het blijft een kleine drone met vlotte besturing en biedt de mogelijkheid om door kleinere openingen te vliegen. De drone kan op papier dan ook even snel vliegen als eerdere edities. Een groot nadeel blijft natuurlijk de wind; hier zal dan ook niet snel een oplossing voor gevonden kunnen worden, aangezien de serie (normaal gezien) altijd onder de 250 gram zal blijven. De drone heeft het moeilijk om op 1 plek stil te hangen bij veel wind. Heel soms bij écht hevige wind krijgt ook de gimbal problemen. Vooral als deze in sportmodus staat. Maar het grootste nadeel is dat de wind de accu draineert. Men moet dus goed opletten om niet te ver met de wind mee te vliegen, want anders kan het weleens moeilijk worden om met tegenwind genoeg batterij over te hebben om helemaal terug te kunnen vliegen. Afgezien van dit feit is de Mini 4 heel geschikt voor piloten van elk niveau. Het is namelijk heel eenvoudig om de drone te (leren) besturen.

Bij mijn huidige drone (DJI Mini 2) gebruik ik de Quickshots niet zo vaak, omdat ik schrik heb dat de drone ergens tegenaan vliegt. Quickshots zijn automatische vliegmodussen voor eenvoudige, maar dynamische video-opnames. Bij de Mini 4 hoef ik daar gelukkig niet op te letten, want deze heeft omnidirectionele sensoren, die als crashpreventie dienen. Vergelijk het een beetje met parkeersensoren op een auto. Het enige verschil is dat de drone automatisch bijstuurt of stopt als je te dicht bij een obstakel vliegt. De Mini 2 had enkel onder sensoren en de Mini 3 miste boven sensoren. Deze laatste zijn vooral interessant bij het opstijgen in bossen.

Op vlak van Quickshots zijn er geen baanbrekende veranderingen vast te stellen. Wat wel revolutionair is, is de Pro ActiveTrack 360°. Dit wil zeggen dat de drone een onderwerp (persoon, auto, boot, …) kan blijven volgen, zelfs helemaal rondom het object! Dit zorgt voor vloeiende, dynamische filmpjes. Vooral bij sport videografie is dit een heel handige update. Op het moment is de ActiveTrack van de DJI Mini 4 Pro de beste van alle DJI drones!

Wat is inbegrepen?

Zoals overal terecht wordt aangeraden, ontving ik de DJI Mini 4 Pro Fly More Combo + Smart Remote Controller. Deze versie bevat de drone zelf natuurlijk, de bijbehorende controller, drie batterijen, reserveonderdelen en nog zoveel meer… en dit allemaal in een compacte design schoudertas! Vooral de extra batterijen zijn immens belangrijk, aangezien ze maar een gebruik van maximaal 34 minuten bieden in optimale omstandigheden. In de werkelijkheid ligt dit echter wat lager.

De Smart Controller (RC 2), die mee in het pakket zit, is revolutionair. Dankzij de – voor de eerste keer in de serie – externe antennes heeft de drone zomaar twee keer zoveel bereik als zijn voorganger. Dankzij de vernieuwende O4 video transmissie kan je, theoretisch gezien, tot op 20 km afstand vloeiende video’s maken. In de werkelijkheid zal je zulke extreme afstanden bijna nooit nodig hebben. Een extra voordeel is het ingebouwde touchscreen scherm. Dit zorgt voor heel wat gsm-batterijbesparing en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld behind-the-scenes te maken.

Wat is mijn conclusie?

De DJI Mini 4 Pro overtreft zijn voorgangers met indrukwekkende upgrades en nieuwe functies. De Fly More Combo is ten zeerste aan te raden vanwege de extra batterijen en controller. Het compacte design, gewicht onder 250g en nieuwe verticale opnamefunctie maken deze drone perfect voor zowel beginners als gevorderde gebruikers, vooral voor content creators. Met indrukwekkende 4K/60fps HDR-opname mogelijkheden en een 48 megapixel RAW-camera levert de Mini 4 Pro hoogwaardige beelden.

Het verminderde geluidsniveau maakt het minder storend voor omstanders. Ondanks de gevoeligheid voor wind biedt de drone vlotte besturing en Quickshots met omnidirectionele sensoren voor crashpreventie. De Pro ActiveTrack 360° is een game-changer voor vloeiende videografie. Kortom, de DJI Mini 4 Pro is een uitstekende keuze voor drone-enthousiastelingen van elk niveau, met een perfecte balans tussen draagbaarheid, functionaliteit en geavanceerde features.

Bekijk de DJI Mini 4 Pro

Auteur

Thor Willems

Thor Willems is een zestienjarige fotograaf uit België, met een passie voor reizen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.