Drone vliegen..., fun of functioneel?

Tsjerk Jelgerhuis
7 jaar geleden

Als jonge jongen met je armen wijd door de kamer rennen en dromen dat je piloot van een vliegtuig was, we hebben het vroeger vast allemaal wel eens gedaan. Dat dromen dat hoeft al lang niet meer, want sinds een paar jaar kunnen we allemaal een klein beetje piloot zijn. Drones maken in rap tempo hun intrede in ons leven en de huidige drones maken het voor een ieder toegankelijker dan ooit om er mee te gaan vliegen. Mijn eerste drone toverde toch wel een grote glimlach op mijn gezicht en de eerste keer opstijgen is bijna net zo spannend als je eerste date. Drones hebben voor mij een enorm hoge funfactor en laten dan ook voor even die pilotendroom uitkomen.

Functioneel?

Is het dan alleen maar fun? Nou nee..., met drones vliegen is wel degelijk functioneel geworden. Vooral toen de droneproducenten camera’s toe gingen voegen aan de copters werd er gelijk een nieuwe markt opengebroken, namelijk die van luchtfotografie. Het opende de doos van nieuwe perspectieven. Net even die andere hoek en iets anders kunnen laten zien dan de standaard foto. Met de komst van nieuwe en betere camera’s onder de drones wordt de fotograaf van nu steeds beter bediend. Mogelijkheden als fotograferen in RAW, alle benodigde instellingen als sluitertijden en iso-waardes kunnen handmatig ingegeven worden en als kers op de taart stijgt het aantal megapixels nog steeds.

Ook de filmende wereld is niet vergeten. Als cameraman ben ik altijd op zoek naar iets extra’s om aan mijn opnames en montages toe te voegen, iets wat met de drone heel goed mogelijk is. Het filmen in 4K bijvoorbeeld is (nog) niet nodig maar geeft wel een stukje extra creatieve vrijheid die je in je montage weer zeer goed kunt gebruiken. De vrijheid van dat andere perspectief is voor zowel de filmer als de fotograaf een functioneel verlengstuk geworden van zijn of haar creatieve inspanning.

Van starter naar pro

Komt dan alleen maar de pro-fotograaf of -filmer aan bod? Gelukkig niet. De huidige drones maken het mogelijk voor vrijwel een ieder om de copter te besturen. Je kunt als enthousiaste starter nu ook genieten van al die mooie vergezichten zonder dat dit handen vol geld moet kosten. Maar hoe weet je dan welke drone geschikt is voor jou? Gelukkig verdelen de drones zich binnen de merken duidelijk in een beginner-, midden en pro segment. Je vind dit onderscheid vooral in het vliegbereik en de uitgebreidere foto en videomogelijkheden.

Welke drone of quadcopter past bij mij?

Op dit moment zijn er meerdere aanbieders van drones. Maar de twee bekendste fabrikanten zijn toch wel DJI en Yuneec. Vaak krijg ik ook de vraag wat het verschil nou uitmaakt tussen deze twee totaal verschillende copters. De drones zelf geven vaak al het antwoord door hun vormgeving.

Vlotte copters van DJI

De DJI’s zijn compact, snel en aerodynamisch vormgegeven. De vliegeigenschappen van DJI bevestigen die vormgeving. Het zijn vlotte copters met dito vliegeigenschappen, dat wil zeggen strak sturen maar ook strak stoppen. Daarnaast geeft DJI u de vrijheid om te kiezen welk formaat scherm u op de controller bevestigt. Bijvoorbeeld een iphone, ipad mini of grote ipad. In de DJI-range zijn verschillende modellen te vinden die voor ieder wat wils bieden. Van de Standard tot de Advanced of professional tot de grote Inspire.

Gemoedelijke drones van Yuneec

Dan uiteraard Yuneec, tegenhanger. Lichtelijk groter en robuuster uitziend ontworpen. Maar onder deze stoere vormgeving gaat een zachtzinnig karakter schuil. Daar waar DJI strak stuurt en stopt, gaat het bij Yuneec allemaal wat gemoedelijker. Fijne copters om rustig aan mee te vliegen, rustig de controle houden over je bewegingen en ondertussen je vol in kunnen zetten voor je foto of film.

Yuneec heeft ook de fijne eigenschap om heel compleet geleverd te worden. Vaak met een steadygrip, je kunt hierbij de camera-gimbal van de copter halen en op de steadygrip plaatsen zodat je gestabiliseerde wandelshots kunt maken. Daarnaast worden de controllers van de Yuneec kant en klaar afgeleverd met een ingebouwd touchscreen. Dus geen kopzorgen meer of je tablet of smartphone wel opgeladen is, het scherm is namelijk al aanwezig. Ook voor de Yuneec liefhebbers is er genoeg keuze. Van een simpel instapmodel en een 4K-model tot de onlangs aangekondigde Typhoon H, een hexacopter. Met onder andere active sonar en realsense technologie aan boord. Voor elk karakter en wensenpakket bestaat er dus wel een drone die bij u past.

Drone vliegen, fun of functioneel - 1

Veiligheid, droomvlucht of nachtmerrie?

Een drone of quadcopter kan een waanzinnig mooi verlengstuk zijn in uw fotografie en video opnames. Hou er alleen wel rekening mee dat het wel een serieus stuk “speelgoed” is waar je mee de lucht in gaat. Te vaak zie ik vanuit mijn functie bij Cameranu dat een droomvlucht in een nachtmerrie eindigt omdat men zich niet goed genoeg heeft ingelezen of heeft voorbereid. Ik wil u dan ook graag op het hart drukken dat sommige regels en adviezen er echt niet voor niets zijn.

Het is helemaal geen schande om in het begin uw drone in de beginnersmodus te zetten. Leer uw toestel kennen, ken uw omgeving en wees op de hoogte van de basisregels die het dronevliegen met zich meebrengen. Er zijn hiervoor diverse website’s beschikbaar waar dit keurig uitgelegd wordt zoals bijvoorbeeld www.veiligvliegen.nl waar Cameranu ook ambassadeur van is. Gebruik bijvoorbeeld ook een overzichtelijke app als Hover op uw smartphone om te kijken of het veilig is om te vliegen. Fly safe, be creative!

Auteur

Tsjerk Jelgerhuis

Goedlachs, met de voeten in de Friese klei en met een flinke rugzak aan kennis die als cameraman binnen de commerciële camerawereld is opgedaan, is Tsjerk één van de gezichten van de Cameranu klantenservice. Gespecialiseerd in én net zo enthousiast over alles wat met drones, pro audio en video te maken heeft.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.