Review Benro Rhino Carbon Statief Kit

Dave Zuuring
1 jaar geleden

Het aanbod van statieven is flink toegenomen de afgelopen jaren. Welk statief geschikt voor jou is als beeldmaker hangt af van verschillende factoren, maar een goed allround statief is een must in je gear. In deze review ga ik onderzoeken of de Benro Rhino Carbon Statief Kit een geschikt allround statief kit is!

Ga naar de Benro Rhino Carbon Statief Kit

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 1

De statief driehoek

Tijdens landschap en avondfotografie workshops kom ik de meest uiteenlopende statieven tegen bij deelnemers. Wat me opvalt is dat de driehoek: ”postuur-camera-statief functie” regelmatig niet in balans is. De driehoek houdt in dat je postuur, je camera en de functie van je statief op elkaar aan moet sluiten.

Fabrikanten van statieven hebben de uitdaging om voor ons het perfecte statief te maken en bieden deze in diverse uitvoeringen aan. Echter, te vaak is het statief veel te laag (klein) of past het niet meer bij wat je wilt fotograferen. Bijvoorbeeld op reis of tijdens bergwandelingen is je doel anders dan bijvoorbeeld in landschap- of avondfotografie. Of je hebt inmiddels een mooie full frame camera met een allround zoomlens en vervolgens laat je dit alles op een te licht en te smal reisstatief balanceren. Om te vermijden dat je voor elke verandering een nieuw statief moet aanschaffen, is een allround statief ideaal.

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 2

De specificaties van de Benro Rhino Statief Kit

Het Rhino statief kit bestaat uit het Rhino carbon statief en het Benro VX25 balhoofd. Het statief is gemaakt van carbon fiber en is opgebouwd uit vier secties. Elke statiefpoot heeft een drie-handige draaisluiting waarmee je de statiefpoten soepel ontgrendeld. De kit wordt geleverd in een draagtas wat het makkelijk maakt om je statief overal mee naartoe te nemen.

Het statief is inklapbaar, waardoor het een grootte heeft van 47 cm. Dit is te vergelijken met een Petfles van 1,5 liter, lekker compact! Daarnaast weegt het totale statief maar 1,7 kg. Dit is fijn wanneer je soms lange stukken moet lopen om bij een locatie te komen en niet te zwaar bepakt op pad wilt gaan. Het statief klap je eenvoudig in door de middenkolom uit te schuiven, alle poten in te schuiven, de ontgrendeling op de poot indrukken en de poten om te vouwen. Een makkelijk en slim systeem.

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 3

De ideale werkhoogte

De totale hoogte van het Rhino statief met compleet uitgeschoven middenkolom is 168 centimeter. Dit klinkt niet zo hoog, maar nadat het balhoofd en de camera bevestigd zijn, is de totale hoogte 185 centimeter. Dat is in combinatie met mijn Sony A7RIV en Smallrig L-Bracket al vrij hoog voor een statief. De uitschuifbare middenkolom maakt het een geschikt statief voor iedereen, ongeacht je lengte. Ideaal!

Voor sommige types fotografie is het nodig om vanuit een laag standpunt te fotograferen. Ik had in eerste opzicht mijn twijfels of Benro het waar kon maken met dit statief, maar het is ze zeker gelukt. Dankzij de omklapbare statiefpoten kun je door deze naar buiten toe te klappen en de camera onderaan de middenkolom te hangen, heel laag bij de grond komen. Perfect voor macrofotografie en unieke perspectieven. Met het statief kun je dus voor elk type fotografie wel de ideale hoogte realiseren.

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 4

Is het Benro Rhino statief ook stabiel?

Ondanks hoe handig het kan zijn, riep de uitschuifbare middenkolom wel wat vragen bij mij op. Is het statief wel stabiel? Na het statief meerdere keren gebruikt te hebben voor landschap- en avondfotografie, kwam ik tot de conclusie dat het zeker een stabiel statief is. Ik ervaar voornamelijk gemak en stevigheid terwijl ik het Rhino statief gebruik.

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 5

Dutchdroneviews heeft het statief ook voor een testronde genomen met wat zwaardere gear. Hij gebruikte de Sony A7III + de Sony GM 100-400 mm telezoom lens, deze set weegt samen iets meer dan 2 kg. Het gewicht wat het statief maximaal kan dragen is 18 kg. Zware gear gebruiken is geen probleem voor het Benro Rhino statief. Bijna alle gear is makkelijk te dragen voor het statief en hierdoor kun je er zeker van zijn dat je foto’s scherp blijven!

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 6

Benro VX25 balhoofd met een speciale touch

Het Benro VX25 balhoofd is dankzij de grootte makkelijk op de juiste spanning te zetten. Je zet soepel de camera waterpas. Daarnaast heeft ditbalhoofd het bekende dubbele vergrendelingssysteem ingebouwd. Hiermee klem je met het statief plaatje de camera op de kop, waardoor de camera zeker en veilig op de balhoofd zit.

Een leuke verrassing van het VX25 balhoofd is dat deze kop standaard is uitgerust met een panorama klem. Dit is niet vanzelfsprekend bij statieven in deze prijsklasse en is dus zeker een mooie toevoeging aan de statief kit. In plaats van het hele balhoofd draaien, draai je de panoramaklem. Met de panorama klem kun je je camera draaien over het hoogste punt, voor keurig uitgelijnde panorama foto’s. Maar ook voor kleine verdraaiingen van de camera is de klem ideaal.

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 7

Meerdere statieven in één

Als laatste verrassing die Benro in de RHINO kit heeft gestopt is dat je van het statief een monopod kunt maken. Je draait gemakkelijk een statiefpoot los, haal de middenkolom eruit en verbind deze twee onderdelen met elkaar. En voilà, je driepootstatief is omgetoverd in een monopod of selfie stick! Handig voor het fotograferen tijdens bijvoorbeeld een event, of in de natuur als je met een telezoom lens ‘wild life’ gaat fotograferen en toch nog wat extra stabiliteit zoekt.

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 8

Mijn beleving van het Rhino statief

De afgelopen paar weken heb ik de Benro Rhino statief kit kunnen gebruiken tijdens avond- en landschapsfotografie. Mijn gear bestond uit de Sony A7R IV systeemcamera met als lichtste objectief een Laowa 10-18 mm en het wat zwaardere Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief. De ondergrond bestond vooral uit zand, klei en stenen. Daarnaast was het vrij koud, nat en winderig, niet de meest ideale fotografie omstandigheden. Tijdens het gebruik heb ik gelukkig niet één keer instabiliteit ervaren met het statief, ook niet met mijn zwaardere gear.

Ik gaf het statief ook mee aan drone piloot @Dutchdroneviews die nog geen statief had. Hij vond net als mij het statief eenvoudig in gebruik, makkelijk mee te nemen en zeker niet zwaar. Naar onze mening is het statief veelzijdig in gebruik en kan het voor bijna alle fotografie soorten gebruikt worden. Vooral de functie dat het statief omgebouwd kan worden tot een monopod, vinden we beide een erg mooie bijkomstigheid!

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 9

Voor wie is dit statief geschikt?

Het Benro RHINO statiefkit heeft mij enorm verrast! Dit komt voornamelijk door de makkelijk verstelbare middenkolom en het VX25 balhoofd met panorama klem. Daarnaast is het lage totaalgewicht, de compacte afmeting en de moderne afwerking voor mij ook echt een groot pluspunt. Van avondfotografie tot wild life natuurfotografie, maar ook landschaps- en macrofotografie, het is een top statief geschikt voor elke fotograaf. Je kunt het Rhino statiefkit op veel verschillende manieren inzetten en het statief levert daarnaast een hoge kwaliteit tegenover een zachte prijs. Ik ben fan!

Review Benro Rhino Carbon Statief kit - 10

Gerelateerde producten

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.