Review Godox Witstro AD300 PRO TTL portable flitskop

José Lugtenberg
3 jaar geleden

Als portretfotograaf wil ik zo min mogelijk met de instellingen van de belichting bezig zijn en mij op het model focussen. Ik vind het belangrijk dat een flitser makkelijk in gebruik is en het licht goed te sturen valt. Voldoet de Godox Witstro AD300 PRO TTL portable flitskop aan mijn eisen en verwachtingen?

Bekijk de Godox Witstro AD300 PRO TTL portable flitskop

Het uiterlijk en de bediening

De AD300 PRO heeft een strak, compact design en het instel menu zit aan de achterkant. De knoppen voor het menu voelen stevig en stug aan, waardoor je goed voelt wat je doet. Het menu is overzichtelijk en duidelijk en de flitser is meteen klaar voor gebruik. Met een gewicht van 1.4 kilo is de kop ideaal om mee te nemen. Dit is een groot pluspunt voor de fotograaf wie regelmatig op locatie fotografeert of geen vaste studio heeft.

Bevestiging voor accessoires

De AD300 PRO is geschikt voor softboxen en compacte accessoires met een Godox mount. Het is mogelijk om de Godox S2 Speedlite Bracket Bowens te combineren met de AD300 PRO. Hierdoor kun je accessoires met een Bowens vatting gebruiken, zoals de SMDV Speedbox A90 softbox.

Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 1
Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 2

Hoe trigger je de flitser?

De Godox Witstro AD300 PRO TTL kop is aan te sturen met de Godox X2 of X-Pro trigger. Deze trigger is te bevestigen op de flitsschoen van je camera en daarmee kun je tot wel vijf flitsgroepen aansturen. Dit is fijn als je bijvoorbeeld tegelijkertijd met reportageflitsers en studioflitsers werkt.

Tweekleurige instellamp

De flitser beschikt over een tweekleurige instellamp, waardoor de kleurtemperatuur aangepast kan worden van 3000K tot 6000K. De lamp is hierdoor niet alleen te gebruiken als flitser, maar ook als videolamp. De intensiteit van het instellicht is aan te passen. Door het instellicht op vol vermogen te zetten is de Witstro AD300 PRO bijvoorbeeld te gebruiken als continu licht, zoals ik verderop uitleg.

De Witstro AD300 PRO in de praktijk

Tijdens de shoot met model Suzanne Engel heb ik de flitser ingezet. In de praktijk merk je meteen dat de flitser erg fijn in gebruik is. Het is een compacte, maar krachtige flitser. Het menu is duidelijk en is zonder de handleiding te lezen te gebruiken. Als portretfotograaf is dit voor mij een pre, ik wil meteen aan de slag kunnen. Het aansturen via de Godox X-Pro trigger gaat gemakkelijk en ook het koppelen van meerdere flitsers is in een handomdraai gebeurd, waardoor je het contact met het model kunt behouden. De flitser is krachtig en snel. Binnen 0.01 tot 1.5 seconden na het flitsen is de AD300 PRO alweer klaar voor het volgende shot. De accu heeft een duur van circa 300 flitsen en kan daardoor lang mee. De accu is verwisselbaar, waardoor je met een extra accu langere shoots kunt doen.

Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 3
Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 4

De AD300 met de beautydish

Mijn favoriete lightshaper is een beautydish en deze gebruik ik bijna altijd als hoofdlicht. Ik was zeer enthousiast over het resultaat in combinatie met de AD300 PRO. De beautydish geeft een mooi contrast in de foto. De beauty dish flitst indirect, waardoor de hardheid van de belichting tussen een directe flits en die van een softbox in zit. Omdat het contrast met de beautydish te groot was, heb ik de schaduwen ingevuld met de Caruba Curved Face Reflector Pro. Deze reflector ‘vouwt’ het licht niet alleen prachtig om het gezicht heen, maar geeft ook een mooie catchlight in de ogen van het model. De flitser stond niet op vol vermogen, maar geeft toch een mooi, crispy licht!

Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 5
Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 6

Continu licht met de AD300 PRO

Omdat de intensiteit van het instellicht aan te passen is, kan de portable flitskop ook gebruikt worden als continue lichtbron. Hierdoor worden de mogelijkheden tot creatief lichtgebruik vergroot. Door de AD300 PRO te gebruiken als continu licht in combinatie met het flitslicht van de Godox V1 Speedlite én het instellen van een lange sluitertijd, kon ik extra beweging in een foto creëren.

De lichtintensiteit en de kleurtemperatuur zijn variabel, waardoor het licht te sturen is en je als fotograaf meer controle hebt over het licht. Voor de shoot heb ik de lichtintensiteit op vol vermogen gezet en de kleurtemperatuur op 3000K, waardoor de sfeer warmer werd. Aan het einde van de shoot heb ik een roze filter gebruikt, zodat er een roze kleur in de schaduwen tevoorschijn kwam.

Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 8
Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 9

Wat is mijn conclusie?

Ik was blij verrast met de mogelijkheden van de GODOX Witstro AD300 PRO TTL. Het enige nadeel vind ik dat je een losse bracket nodig hebt om accessoires met een Bowens vatting te gebruiken. De voordelen wegen voor mij gelukkig een stuk zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van flitser met TTL en high speed sync en het continu licht. Dit licht kun je aanpassen van 3000K tot 6000K en je bepaald zelf de lichtintensiteit. Hierdoor is het een mooie aanvulling op het flitsen. Het compacte formaat, het lichte gewicht en de gebruiksvriendelijkheid zorgen er voor dat ik deze flitser zeker vaker mee ga nemen!

Bekijk de Godox Witstro AD300 PRO TTL portable flitskop

Review Godox Witstro AD300 PRO TTL flitskop - 11

Dit heeft José gebruikt

Auteur

José Lugtenberg

José Lugtenberg is een portretfotograaf en dit doet ze naast haar fulltime baan als pedagogisch hulpverlener. De mens is haar grootste inspiratiebron. Haar portretten variëren tussen storytelling fashion, beauty en kleurrijk, met de focus altijd op de ogen. Tevens is ze ambassadeur voor Olympus.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.