Review: Lowepro Fastpack BP 250 AW III rugzak

3 jaar geleden

Wat is het toch met fotografen en fototassen? We zijn altijd op zoek naar de beste cameratas, een tas die alles in zich heeft. Maar net als bij het kiezen van een camera of lens moet je keuzes maken. Een kleine tas waar alles inpast bestaat niet en een volle, grote tas die niet zwaar is? Dat is niet realistisch. Ik wilde een mooie middenklasse tas die alles in zich heeft en altijd mee kan.

Tot vorig jaar heb ik altijd schoudertassen gehad, maar ik ben overstag gegaan. Met een rugtas is het gewicht beter verdeeld en ik heb meer ruimte om een fles water of een statief mee te nemen. De rugtas die ik het afgelopen jaar heb gebruikt is zo goed bevallen dat ik hem dagelijks bij me heb, maar ik wil ook persoonlijke spullen mee kunnen nemen. Daarom zocht ik een groter model. Ik koos voor de Lowepro Fastpack BP 250 AW III en deel in deze review mijn ervaringen met deze tas.

Bekijk de Lowepro Fastpack BP 250 AW III

Wat vind ik belangrijk bij een rugtas?

Voor mij zijn er vier belangrijke punten in de zoektocht naar een tas:

 • De tas moet goede bescherming bieden
 • Er moet meer in kunnen dan alleen een camera
 • De camera moet makkelijk in en uit de tas kunnen
 • De tas moet comfortabel zijn tijdens lange wandelingen

Eigenlijk is het laatste punt misschien wel het belangrijkste. Want wat heb ik aan een prachtige tas die ik liever niet mee wil nemen wanneer ik op pad ga? Eén van mijn eerste cameratassen was een Lowepro en die vond ik altijd erg fijn. Dus ik was wel benieuwd hoe Lowepro tegenwoordig in het gebruik is.

De Lowepro Fastpack rugzak

De Fastpack-serie bestaat al een tijdje en Lowepro probeert de tas elke keer te verbeteren. Versie III is lichter dan zijn voorganger (van 1.8 kilo naar 1.45 kilo) en de indeling van de ruimte voor persoonlijke spullen is verbeterd. Als laatste geeft de tas meer bescherming door het gebruik van nieuwe materialen en zijn de schouderbanden verbeterd. Hierdoor is de tas nog comfortabeler. Of dit in de praktijk ook echt het geval is, lees je verderop!

De indeling

De tas heeft een inhoud van 25 liter en is praktisch in tweeën verdeeld. De onderkant van de rugzak is voor je uitrusting: camera, objectieven en een drone. Hierdoor ligt het zwaartepunt onderaan en dat zorgt voor meer draagcomfort.

De bovenkant gebruikte ik voor alle persoonlijke benodigdheden zoals kleding, notitieboekjes (altijd goed om bij je te hebben!) of wat snacks. Natuurlijk kun je dit gedeelte ook gebruiken voor meer apparatuur. Er is meer dan voldoende ruimte. Ik kan alles handig ordenen door de verschillende opbergvakken. Wat ik erg fijn vind is dat de binnenkant van de tas lichter van kleur is dan de buitenkant. Ik heb veel zwarte spullen en alles is goed te vinden in de tas.

Een extra beschermhoes

De grote rits aan de bovenkant is een dikke YKK10 rits die makkelijk opent. De ritsen lopen trouwens overal fijn, iets wat ik erg belangrijk vind. Achter de dikste rits vind je de hoofdruimte voor persoonlijke spullen met verschillende opbergmogelijkheden en de regenhoes. Deze hoes zit in een apart tasje en hoeft natuurlijk niet altijd. De rugtas zelf beschermt al voldoende, maar ik vind een regenhoes essentieel voor de bescherming van mijn kostbare apparatuur bij pittige buien.

Aan de voorkant is, via de andere ritsopening ,nog meer handige opbergruimte inclusief een vak met zachte voering die je kunt gebruiken voor je zonnebril of telefoon.

Aan de achterkant van de tas is er een vak voor je laptop of iPad. Het is cradle fit, wat betekent dat je laptop of iPad altijd boven de grond zweeft en goed beschermd blijft bij het neerzetten van de rugtas. Er past in elk geval een 13” laptop in, maar misschien ook wel een slanke 15”. De precieze maten van het vak zijn 27.5 x 2 x 41 centimeter.

Het hoofdvak voor je uitrusting

Dan het hoofdvak voor de camera uitrusting. Ik kan snel bij mijn camera zonder de rugtas neer te hoeven zetten en helemaal open te ritsen. Dat is voor mij echt een pluspunt. De tas is volledig te openen door de veiligheidsgespen te openen. Daarna maak je de onderste helft van de tas helemaal open en kun je heel goed bij al je apparatuur. Ik heb eens gekeken wat er allemaal in de tas past:

 • Fujifilm X-T3 camera met lens
 • Oplader en twee accu’s voor de camera
 • Losse Peak Design draagriem
 • DJI Mavic 2 Pro drone met twee accu’s
 • Drone afstandsbediening
 • PolarPro filters voor de drone
 • iPhone 11 (maar meestal in mijn zak of hand)
 • Powerbank
 • 13” laptop met muis
 • Externe harde schijf
 • Koptelefoon en earpods
 • Moleskine notitieboekjes en pennen
 • Giottos AA1900 Airbomb raket, schoonmaakpen en doekje
 • Glif houder voor iPhone
 • Dopper waterfles
 • Reserve propellers voor de drone
 • Micro SD-geheugenkaartjes voor de drone en camera
 • Lippenbalsem
 • Pet
 • Snack voor onderweg (fruit)
 • Laders en snoertjes (niet in beeld)
 • Lucky $1 bankbiljet (ooit gevonden in Zwitserland)

Eigenlijk best veel dus… Op dit moment heb ik geen statief, maar met deze tas kun je een statief op twee manieren meenemen. In het vak voor de waterfles aan de zijkant óf aan de onderkant van de tas. Als je dat laatste doet, kun je een waterfles in de zijkant stoppen en ben je klaar voor een mooie fototocht.

De vier belangrijkste kenmerken

Hoe zit het met deze tas als ik kijk naar de voor mij vier belangrijkste kenmerken van een cameratas?

Bescherming
Wat betreft de bescherming van apparatuur zit het volgens mij wel goed. De stof is vuil- en waterafstotend en de compartimentering in de tas beschermt de apparatuur tegen schokken. Ik kon helaas niet de gewenste indeling maken zodat alles past, maar dat heb ik opgelost door twee verdelers aan elkaar te koppelen. Het was fijner geweest als de verdelers echt overal geplaatst hadden kunnen worden.

Meer dan alleen een cameratas
Door de verdeling tussen apparatuur en persoonlijke spullen (onder en boven) is duidelijk dat de Fastpack meer is dan alleen een cameratas, tenminste als je dat wilt. De verschillende indelingen van de vakken zijn handig, alles kan goed worden opgeborgen. Een extra voordeel is dat niet al je apparatuur zichtbaar is wanneer je iets uit het bovenste deel van je tas nodig hebt.

Camera snel in en uit de tas
Check. Dit werkt prima met de Lowepro QuickDoor opening aan de zijkant. Als ik de drone wil gebruiken moet de tas wel helemaal open, maar dit is zo gedaan en de drone laat ik toch niet overhaast op.

Comfort
Aan de achterkant van de tas kun je duidelijk zien dat Lowepro er alles aan heeft gedaan om een zo comfortabel mogelijke rugtas te maken. Het dikke foam loopt niet overal door om alleen daar contact te hebben met je rug waar het nodig is. Met een rugtas om kan het in de zomer nog wel eens warm worden en dat is altijd de reden voor mij geweest om naar een schoudertas te kijken. Maar ik vind de Lowepro Fastpack BP 250 AW III rugzak echt comfortabel en ik heb er met warm weer weinig last van gehad.

Raad ik deze rugtas aan?

Ik moet er wel aan wennen dat de Lowepro Fastback BP 250 AW III groter is dan tassen die ik in verleden heb gebruikt. Toch heb ik niet het idee dat hij te groot (of te zwaar) is wanneer ik 'm op mijn rug heb. De tas draagt comfortabel en wat ik echt fijn vind is dat je alle apparatuur overzichtelijk voor je ziet als je het onderste compartiment opent. De prijs-kwaliteitverhouding is naar mijn idee goed en ik raad de tas zeker aan voor wie op zoek is naar meer dan alleen een dagelijkse rugtas!

Bekijk de Lowepro Fastpack BP 250 AW III

Auteur

Robert-Paul Jansen

Voor Robert-Paul is fotografie de beste manier om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken. Hij wil een gevoel van sereniteit en stilte overbrengen om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Om zich goed te kunnen concentreren op zijn omgeving en de fotografie, neemt hij altijd een minimale uitrusting mee. Een Fujifilm X-T3, de 35mm f/1.4 lens en een DJI drone zijn genoeg.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.