Review Sony Alpha A7 IV systeemcamera

Gustav Kiburg
2 jaar geleden

Er werd reikhalzend naar de Sony Alpha A7 IV systeemcamera uitgekeken, want zijn voorganger is er al sinds 2018. De Sony A7 IV is een hoogwaardige, allround camera met specificaties waar zowel fotografen als videomakers op papier wat aan hebben. Hoe zit dat in de praktijk? Maar een camera testen bij mooi weer, dat kan iedereen... Op het prachtige Helgoland kreeg ik de kans om de Sony A7 IV in meer uitdagende omstandigheden aan de tand voelen. In deze review lees je meer over deze nieuwe camera!

Verwachtingen van de Sony A7 IV

De Sony A7 III en de Sony A9 systeemcamera hebben een 24.2 megapixel sensor. Met een compleet nieuwe sensor van 33 megapixel doet de fullframe Sony A7 IV systeemcamera er echt een flinke stap bovenop. Fotografeer je graag in de natuur zoals ik, dan is het fijn om grote beelden te hebben en in de nabewerking goed te kunnen croppen voor een optimale compositie.

Daarnaast zit er een gloednieuwe BIONZ XR processor in - dezelfde als waar de Sony A1 er maar liefst twee van heeft. En het aantal focuspunten is verhoogd ten opzichte van zijn voorganger. De Sony A7 III had 693 fasedetectie AF-punten en dat zijn er nog meer geworden: 759 om exact te zijn.

Bovenstaande beloofd heel wat voor de beeldkwaliteit, de snelheid en de scherpstelling. Daar was ik dan ook ontzettend benieuwd naar. En als natuurfotograaf was ik met name benieuwd naar de speciale autofocus voor vogels. Als ambassadeur van Sony weet ik natuurlijk heel goed in wat voor segment een camera zoals de Sony Alpha A7 IV valt. De A7-serie omvat allround camera’s met handige functies en een beeldkwaliteit waar je van op aankunt. Als je nog geen systeemcamera hebt, dan zijn dit echt hele fijne camera’s om mee in te stappen. En dat zal voor de A7 IV denk ik niet anders zijn...

Wat is er anders aan de body?

Een aantal dingen vielen meteen op toen ik de Sony A7 IV camera voor het eerst in mijn handen kreeg. Ik merkte dat de grip beter is dan de A7 III omdat het ontwerp wat dieper is geworden. De joystick achterop is een stuk groter en dit komt de bediening ten goede. Heel praktisch als je tussendoor snel van scherpstelpunt wilt wisselen bijvoorbeeld. Onder het instelwiel bovenop zit nu een schuifje waarmee je kunt wisselen tussen foto of video.

Het display van de camera is een 3” touchscreen dat je naar de zijkant en naar voren kunt kantelen. Heel handig voor videomakers die vloggen. Een extra voordeel is dat je het display echt helemaal kunt dichtklappen, zo weet je zeker dat er geen krassen op komen wanneer je de camera even niet gebruikt. De viewfinder is bovendien verbeterd waardoor het beeld meer helder en scherper is ten opzichte van de A7 III. Dit is rustiger voor de ogen.

De Sony A7 IV in het veld

Je merkt echt dat de autofocus lekker snel is en nóg beter is geworden ten opzichte van zijn voorganger. De autofocus heeft herkenning voor mens en dier. En met de aparte eye-focus voor vogels gaat het aantal scherpe voltreffers dat je maakt, ondanks de snelheid waarmee de vogels vliegen, omhoog. Met de Sony A7 III lukt het niet altijd om lekker scherp te stellen op het randje van het oog van een vogel, maar daar heb ik met de Sony A7 IV systeemcamera weinig tot geen last van gehad.

Niet onbelangrijk: deze camera is ontzettend snel! De Sony A7 IV heeft twee kaartsloten en het eerste slot is ook geschikt voor CFExpress kaarten. Dit heeft als voordeel, in combinatie met de nieuwe processor, dat je met de burst-stand letterlijk honderden foto’s achter elkaar kunt schieten zonder vertraging. Je kunt fotograferen met 10 beelden per seconde. Ik had liever 14 of 16 beelden per seconde gehad, omdat ik gewoon meer gewend ben. Maar dat wordt weer gecompenseerd met de gecomprimeerde RAW-burst. Beelden worden super snel opgeslagen en voor je het weet heb je iets van 800 foto’s achter elkaar gemaakt. En die beelden worden allemaal zonder moeite opgeslagen.

Ondanks dat ik de Sony A7 Mark IV in slechte weersomstandigheden heb getest, met veel regen, hebben mijn beelden amper ruis. Ik heb echt met hoge ISO-waarden gewerkt. Dat een 33 megapixel sensor zich qua ruis kan evenaren met een 24.2 megapixel sensor, daar ben ik echt ontzettend blij mee. De camera gaf geen kik en ik kan hiermee dus zonder zorgen in alle omstandigheden op pad voor mijn natuurfoto’s!

Mijn conclusie over de Sony A7 IV

Ik ben echt heel positief verrast door deze camera en soms dacht ik even de verkeerde camera in mijn handen te hebben, omdat ik ook de Sony A1 in mijn bezit heb. Eigenlijk is de A7 IV een beetje mijn ‘baby A1’. De foto’s die ik graag wilde maken op Helgoland, kon ik zonder moeite maken. Dat geeft een vertrouwen dat je als fotograaf wilt hebben.

Of je vooral portretten maakt, videomaker bent, gek bent op macrofoto’s of vooral landschappen vastlegt, of van alles een beetje... Ik denk dat de Sony Alpha A7 IV qua prijs-kwaliteitverhouding de beste camera in dit segment is die je als allround beeldmaker kunt hebben. En al helemaal als je een voorliefde hebt voor het vastleggen van vogels!

Pluspunten van de Sony A7 IV camera:

  • Ergonomisch ontwerp met fijne grip
  • Viewfinder sterk verbeterd en rustig voor je oog
  • Snelle autofocus met verbeterde tracking-opties
  • Filmen in UHD 4K met 60fps of full HD met 12-fps
  • Twee geheugenkaartsloten, één voor CFexpress
  • 10 beelden per seconde burst en snelle opslag
  • Stof- en spatwaterdichte behuizing

Bekijk de Sony A7 IV systeemcamera

Auteur

Gustav Kiburg

Gustav is een gepassioneerde natuurfotograaf die daarvoor graag naar afgelegen bestemmingen afreist. Hij is een perfectionist die soms dagenlang op het juiste moment wacht. Gustav wil dat een beeld op de camera al 'klopt' en bewerkt zijn foto's het liefst niet of nauwelijks. Zijn foto's worden over de hele wereld gepubliceerd en al jaren is hij ambassadeur voor Sony.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.