Review Sony FE 20-70mm f/4.0G objectief

Jorris Kuijper
1 jaar geleden

Een mooie Engelse term die gebruikt wordt voor lenzen met een breed gebruik is een all-purpose lens. Oftewel, een lens die veel situaties doorstaat om het foto- of videografie doel te behalen. Van landschap en actie tot een portret. Tijdens mijn bezoek aan het mooie Zwitserland, heb ik het Sony FE 20-70mm f/4.0G objectief getest. In deze review duik ik dieper in op mijn ervaringen.

Bekijk de Sony FE 20-70mm f/4.0G objectief

Verwachtingen van de Sony 20-70mm f/4.0G

Zelf ben ik een veelzijdige fotograaf, met een passie voor landschap- en luchtfotografie. Het is niet zo fijn om met een hele tas vol lenzen naar een locatie te gaan. Zo’n volle tas kan een situatie creëren waardoor je eindeloos blijft wisselen en je mooie momenten mist. Een eerder uitgebrachte lens, het Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS objectief, zit standaard in mijn tas. Hier mis ik vaak net de wijdere hoek, waardoor er ook een 20mm f/1.8 in mijn tas ligt. Deze nieuwe 20-70mm lens springt mooi in het gat. Zoals ik het nu zie, heeft dit product de ideale brandpuntsafstanden voor mijn favoriete onderwerpen en locaties. Als een ervaren Sony gebruiker verwacht ik dat deze lens, gelabeld als G-lens, goed uit de test zal komen qua scherpte, bouwkwaliteit en functionaliteit.

Eerste indruk van de Sony FE 20-70mm

De lens ziet er erg bekend uit. Het design is in lijn met vrijwel alle nieuwe Sony lenzen. De focusring en zoomring hebben een rubberen afwerking, waardoor je deze stevig kunt vasthouden en bedienen. Een fijne toevoeging is de diafragmaring, met de iris lock en de klik aan-uit schakelaar. De vergrendeling zorgt ervoor dat de diafragmaring niet per ongeluk gaat bewegen terwijl je aan het fotograferen of filmen bent.

Het ontwerp is ook compact en licht, waardoor de lens gemakkelijk mee te nemen is in je tas of om je nek. De lens heeft een maximaal diafragma van f/4.0, wat betekent dat hij niet zo lichtsterk is als sommige andere lenzen in zijn prijsklasse. Dat neemt niet weg dat de lens nog steeds in staat is om mooie onscherpe achtergronden te creëren en, in combinatie met camera stabilisatie, goed presteert bij weinig licht. Wat mij vooral opviel, is hoe goed er uit de hand te werken is met het gebruik van stabilisatie van de Sony A7 IV systeemcamera.

De Sony FE 20-70mm in de praktijk

De FE 20-70mm f/4.0G is een ontzettend veelzijdige lens. De 20mm is echt een toevoeging van de standaard 24mm, waardoor je landschappen met een voorgrond goed kunt vastleggen. De vervorming aan de randen is in de RAW-bestanden op 20mm aanwezig, maar dit heb ik goed kunnen oplossen door de profielcorrectie te gebruiken. Daarnaast worden de JPG-bestanden automatisch aangepast door de camera zelf, waardoor de vervorming eigenlijk een non-issue is geworden.

Ik merk dat ik erg geniet van de compactheid van de lens. Op 20mm is de lens het kleinst en makkelijk te dragen onder mijn jas. Dat is prettig, want ik ben tijdens één van de dagen in Zwitserland gaan skiën. De automatische scherpstelling reageerde erg snel op mijn bewegende onderwerp, de snowboarder. De lens wist ‘m met de geruisloze autofocus haarscherp vast te leggen tijdens zijn trucjes.

Enkele dagen later fotografeerde ik in de cockpit van een vliegtuig. Het is dan leuk en speels om een lens te hebben met zo’n wijd brandpunt in combinatie met het begin van het telelens bereik, de 70mm. Een van mijn favoriete onderwerpen, de Head-Up display, is nu echt makkelijk vast te leggen op 20mm, maar een seconde later kan ik een onweerswolk prachtig vastleggen op ongeveer 60mm.

Het valt mij vooral op dat het Sony FE 20-70mm f/4.0G objectief goed presteert onder de vele condities waar ik ‘m aan blootstel. Van een zeer grote variatie aan onderwerpen in de cockpit van een vliegtuig, voor mij de ultieme test, statief werk in Rotterdam tot aan skiën in de Alpen. Ik heb geen foto gemist. Soms heb ik een wat hogere ISO-waarde gebruikt om bepaalde sluitertijden te kunnen realiseren, door het maximale diafragma van f/4.0. Voor nachtfotografie is een statief gebruiken daarom geen overbodige luxe en absoluut iets om rekening mee te houden.

Mijn conclusie over de Sony FE 20-70mm f/4.0G?

Aan het begin van de review schreef ik de term all-purpose op en ik denk dat dit de FE 20-70mm f/4.0G lens van Sony goed beschrijft. Deze Sony lens is een veelzijdige en betaalbare zoomlens die geschikt is voor fotografen van elk niveau en voor een breed scala aan onderwerpen. Met zijn stevige constructie, compacte ontwerp en stille autofocus motor, biedt de lens een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding. Of je nu landschappen, portretten of straatfoto’s maakt, deze lens zal je niet teleurstellen. Met de Sony FE 20-70mm f/4.0G lens in mijn fototas was ik klaar voor elk avontuur. Van skiën tot aan luchtfotografie. Een echte aanrader!

Bekijk de Sony FE 20-70mm f/4.0G

Auteur

Joris Kuijper

Joris Kuijper is naast commercieel piloot een fotograaf gespecialiseerd in luchtfotografie. Door zijn werk vliegt hij over de hele wereld naar de mooiste plekken. Niet alleen deze mooie plekken, maar ook de unieke zichten die hij heeft tijdens zijn vluchten wil hij graag delen met de wereld. Op deze manier combineert hij zijn passie voor vliegen met fotografie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.