Beeldrecept Studioportret Gert Lammerts

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bepaalde foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, welke apparatuur en de benodigde voorbereidingen. Gert Lammerts heeft de hoofdprijs van de Fotobond fotowedstrijd gewonnen met deze bijzondere foto. In dit Beeldrecept legt Gert uit hoe hij deze portretfoto heeft gemaakt.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Vooraf aan de shootdag heb ik de ideeën besproken met beide modellen en overleg gehad over welke voorbereidingen er door wie gedaan moesten worden. De shootdag begon eerst met een gezellig praatje om iedereen beter te leren kennen. In dit geval waren we al bekend met elkaar, omdat ik al eerder een shoot met beide modellen had gedaan.

Bij aankomst in de studio zet ik alle flitsers aan, meet ik het licht op het onderwerp en stel ik eventueel het licht en/of de camera instellingen bij. Daarna is het een kwestie van de modellen de juiste pose laten aannemen, zoals ik deze in gedachten heb. Daarbij zet ik de flitser op de goede plek om het beste effect te creëren, zodat ik een goed belichte foto kan schieten.

Welke apparatuur heeft Gert gebruikt?

Welke instellingen zijn gebruikt?

Omdat er gewerkt wordt met een studioflitser heb ik gekozen voor een sluitertijd van 1/125e seconde. Dit is de snelste sluitertijd waarbij de flitssynchronisatie nog goed verloopt. Ik heb gekozen voor een ISO-waarde van 125. Ik werk het liefst met een lage ISO-waarde om korrel tegen te gaan. De brandpuntafstand is 47mm en mede afhankelijk van de (kleine) studioruimte waarin ik werk. Het diafragma van f/8.0 zorgt voor genoeg scherpte over het hele lichaam en over de armen die vanachter het model wegkomen.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Nadat alles goed ingesteld was, heb ik mij vooral bezig gehouden met het model, of in dit geval de modellen. Bij deze foto is eerst de hoofdpersoon gepositioneerd en daarna liet ik het tweede model zijn armen om hem heen slaan. Al snel zag ik dingen die anders moesten, strakker konden of gewoon zaken die ik niet wilde zien, zoals een voet en het hoofd van de persoon achter het bankje.

“De sfeer was gelukkig goed, waardoor beide modellen hun pose lang volhielden. Zo is het voor de achterste persoon niet eenvoudig om volledig te verdwijnen, waardoor ik steeds zijn voet achter het bankje moest schuiven. Het model op de voorgrond heeft al zijn spieren aangespannen, wat voor hem veel concentratie vereist. Dit is goed te zien, onder andere in de teen van zijn rechtervoet, die gespannen naar boven wijst.”

Wat is er gedaan in de nabewerking van deze foto?

Mijn studio is niet zo groot, waardoor ik bij dit soort beelden standaard de omgeving bij moet werken. Daarnaast heb ik wat kleine tatoeages en ringen weggewerkt. Verder heb ik een kleurenfilter en een lichte vignettering toegevoegd.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Wat mij het meest aanspreekt, is het verhaal dat achter de foto schuilgaat. De spanning die zowel letterlijk als figuurlijk in de foto te zien zijn en het bevreemdende effect van het geheel. Soms komt een idee, mede dankzij de modellen, erg goed uit de verf. Dit is zo’n foto waar alles goed samenviel.

Heb je goede tips voor andere fotografen?

Naast de belichtingsdriehoek (ISO, diafragma en sluitertijd) voeg je bij studiofotografie nog een vierde variabele toe, namelijk het licht zelf! Het is handig om de basisbeginselen van belichting te kennen en toe te kunnen passen.Wees je in eerste instantie bewust van wat licht met je beeld doet.

“Naast de basiskennis van fotografie, is ‘het idee’ het belangrijkste dat er is. Een bijzondere foto wordt niet gemaakt door toeval, maar door je eigen creativiteit. Daarnaast zorgen het plezier dat je hebt en het vertrouwen dat je terugkrijgt van je modellen ervoor dat je de juiste beelden kunt maken. Zonder modellen die zich op hun gemak voelen kan ik als fotograaf niets.”

Over Gert

Gert Lammers is een 47-jarige fotograaf uit Wolvega. In het dagelijks leven werkt Gert als ontwerper op een architectenbureau. Nadat hij in 2010 een digitale camera cadeau kreeg, heeft hij meerdere fotografiedagen bezocht waar hij met fotografen en modellen leerde werken. Dit resulteerde in het aanschaffen van studioapparatuur en zijn uiteindelijke hobby, waarin hij zijn creativiteit volledig kwijt kan.

Door de jaren heen heeft Gert veel ervaring opgedaan als studiofotograaf. Het vertrouwen van het model is volgens hem onmisbaar. Wanneer de sfeer bij een fotoshoot niet goed is, zullen ook de foto’s niet goed worden! Het werk van Gert is te bekijken op zijn website of via zijn Instagram.

Handige studio accessoires

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.