Productreview Tenba Axis V2 MultiCam rugzak

Glenn Vanderbeke
8 maanden geleden

Een rugzak hoeft er voor mij niet alleen goed uit te zien, hij moet vooral op een comfortabele en veilige manier mijn fotomateriaal kunnen transporteren. Slaagt de Tenba Axis V2 MultiCam rugtas in dit opzicht? Ontdek het in deze review!

Bekijk Tenba Axis V2 tas

De indeling van de Tenba Axis V2

Binnenin heeft de Tenba Axis V2, net als elke andere camera rugzak, een aanpasbaar gewatteerd interieur met verdelers. De blauwe verdelers zijn iets smaller waardoor deze gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Hierdoor kun je je spullen snel en gemakkelijk indelen zoals jij dat wilt en is je apparatuur beschermd tegen stoten en schokken.

Als je de 32-liter versie van de tas gebruikt, is er genoeg ruimte om fotografie apparatuur te combineren met 'grotere' persoonlijke spullen zoals bijvoorbeeld kleding of een opblaasbaar matje voor het kamperen.

Aan de binnenkant van het achterpaneel en zijpaneel zijn vakken waar je je kleine spullen kunt opbergen, zoals een SD-portemonnee, extra batterijen, lensdopjes, schoonmaakdoekjes, enzovoort.

Aan de buitenkant van de tas vind je verder een laptop opbergvak en een groot algemeen vak waar je gemakkelijk te bereiken spullen in kunt opbergen.

Drie manieren om bij je camera-uitrusting te komen

Met de snel toegankelijke bovenrits kun je je camera pakken zonder de hele tas uit te pakken, terwijl je met het zijpaneel in elke situatie snel bij je camera kunt.

Als landschapsfotograaf heb ik meestal voldoende tijd tot mijn beschikking en ligt mijn rugtas vaak op de grond. Daarom geef ik de voorkeur aan het gebruik van het achterpaneel om mijn apparatuur te pakken. Het achterpaneel biedt mij de mogelijkheid om rustig de tijd te nemen bij het verwisselen van lenzen en andere benodigdheden, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over haastig graaien in mijn tas.

Het is echter altijd handig om de opties van de bovenrits en het zijpaneel te hebben voor situaties waarin snelheid essentieel is. Deze veelzijdigheid maakt mijn tas geschikt voor verschillende omstandigheden en opnamesituaties. Uiteindelijk is het belangrijk om een cameratas te kiezen die aan je persoonlijke voorkeuren en werkwijze als fotograaf voldoet.

De buitenkant van de Tenba Axis V2

De Tenba Axis V2 biedt een aanzienlijke mate van waterbestendigheid, hoewel hij niet volledig waterdicht is. De buitenlaag van de rugzak is ontworpen om bescherming te bieden tegen lichte regen en vochtige omstandigheden. Voor langdurige blootstelling aan regen is er een afneembare regenhoes inbegrepen, die perfect past over de hele rugzak en extra bescherming biedt.

Het laptopvak van de Tenba Axis V2 is extra beveiligd dankzij de YKK AquaGuard rits. Deze waterbestendige rits zorgt ervoor dat je laptop veilig en droog blijft. De overige opbergvakken zijn uitgerust met standaard YKK ritssluitingen, die nog steeds betrouwbare bescherming bieden voor je camera-apparatuur en accessoires.

Om de duurzaamheid en bescherming verder te verbeteren, is de onderkant van de rugzak gemaakt van harde en ruwe stof. Deze constructie zorgt niet alleen voor ultieme bescherming tegen ruwe oppervlakken en stoten, maar zorgt er ook voor dat de Tenba Axis V2 stevig rechtop blijft staan wanneer je hem ergens neerzet.

Het MOLLE systeem van de Tenba Axis V2

Het MOLLE-systeem is een modulair bevestigingssysteem dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor militair gebruik, maar uiteindelijk ook zijn weg vond naar consumentenproducten. Met deze lussen en riemen kun je verschillende compatibele accessoires, zakjes en uitrusting bevestigen.

De Tenba Axis V2 rugzak is voorzien van handige MOLLE webbing aan de voor- en zijkanten, waardoor er voldoende bevestigingspunten zijn om extra accessoires toe te voegen, zoals lenszakken, waterfleshouders, handige zaken en meer.

Een van de handige accessoires die ik aan de MOLLE webbing heb bevestigd, is een MOLLE handschoenhouder op de heupriem. Hierdoor zijn mijn handschoenen altijd binnen handbereik wanneer ik ze nodig heb, wat bijzonder handig is tijdens het fotograferen in koude omstandigheden.

Het mooie van de MOLLE webbing is dat je niet beperkt bent tot merkgebonden accessoires. Je kunt ook willekeurige zakjes met MOLLE-achtige bevestigingen gebruiken, zoals een handschoenhouder of zelfs een slaapzak vastmaken met behulp van twee eenvoudige riemen. Dit geeft je de flexibiliteit om je rugzak aan te passen aan jouw specifieke behoeften en uitrusting.

Een andere handige eigenschap van de Tenba Axis V2 rugzak is het ingebouwde statiefvoet zakje. Dit zorgt ervoor dat je statief stevig op zijn plaats blijft tijdens activiteiten, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het onbedoeld laten zakken van je statief terwijl je onderweg bent.

Met meerdere bevestigingspunten kun je gemakkelijk statieven, wandelstokken of andere accessoires bevestigen, waardoor je de vrijheid hebt om je handen leeg te maken en optimaal te genieten van je (mini)avontuur!

De riemen en draagcomfort van de Tenba Axis V2

De Tenba Axis V2 is een ruime rugzak die bij volledige vulling erg zwaar kan worden, waardoor het belangrijk is om deze op de juiste manier te dragen om rugpijn tijdens wandelingen en fotosessies te voorkomen. Hoewel de schouderbanden naar wens kunnen worden aangepast, is er een beperking omdat ze in het rugpaneel zijn vastgenaaid en niet hoger of lager kunnen worden gezet.

Een positieve toevoeging aan de Tenba Axis V2 is wel de dubbele borstband, die zorgt voor een betere gewichtsverdeling. Deze borstbanden zijn verstelbaar in lengte en hoogte, waardoor je ze kunt aanpassen aan je comfortniveau. Als je om welke reden dan ook maar één borstband wilt gebruiken, is het mogelijk om er één te verwijderen. Persoonlijk vind ik een borstband handig om mijn camera stevig tegen mijn lichaam te houden, vooral tijdens langere wandelingen, waardoor ik geen last heb van een stuiterende camera op één schouder.

De goed gewatteerde heupriem kan indien nodig worden verwijderd, maar gezien de grootte van de rugzak en de mogelijke vulling met zware apparatuur, is het waarschijnlijk handig om de heupriem te behouden, omdat deze helpt bij het verdelen van het gewicht over je heupen.

Een andere handige toevoeging aan de rugzak is de trolleyriem op het rugpaneel. Deze riem maakt het mogelijk om de rugzak aan een trolleykoffer te bevestigen, wat het reizen met meerdere tassen tegelijkertijd erg handig maakt.

Het gewatteerde rugpaneel van de Tenba Axis V2 biedt demping en bevordert de luchtstroom en ventilatie, wat helpt om je rug comfortabel te houden tijdens langdurig gebruik. Bovendien fungeren deze kussens als een beschermende laag tussen je rug en de camera-uitrusting.

Hoewel de rugzak goed bij mij past, benadruk ik dat comfort subjectief is en afhankelijk van individuele lichaamstypes. Het is verstandig om de Tenba Axis V2 in een fysieke winkel te proberen voordat je tot aankoop overgaat, om er zeker van te zijn dat deze goed aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren.

Mijn conclusie over de Tenba Axis V2

Als je kiest voor de 32-liter versie van de Tenba Axis V2, krijg je een ruime rugtas met een overvloed aan opbergmogelijkheden die er bovendien nog eens cool uit ziet. De interne ruimte biedt al veel mogelijkheden, maar de toegevoegde MOLLE straps staan klaar om de tas extern verder uit te breiden, mocht je nog meer opslagruimte nodig hebben.

Hoewel de tas ontzettend handig is voor het dragen van een tweede camera met een bevestigde lens in het bovenste deel van de tas, merk ik op dat het bijna onmogelijk is om deze setup via het achterpaneel uit de tas te krijgen. In dergelijke gevallen moet je de bovenste rits gebruiken, wat misschien niet altijd ideaal is. Desondanks is dit een klein ongemak in vergelijking met de vele voordelen van de tas.

Het is waar dat de schouderbanden beperkt verstelbaar zijn en het geweldig zou zijn geweest als ze in hoogte verstelbaar waren. Dit zou de pasvorm voor individuele gebruikers verder hebben verbeterd.

Ondanks deze twee kleine kanttekeningen, ben ik van mening dat de algemene positieve prestaties van de Tenba Axis V2 veel zwaarder wegen. De veelzijdigheid, bescherming en gemakkelijke toegang tot je apparatuur maken deze rugzak een uitstekende keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle tas voor hun fotografische avonturen.

Bekijk de tas

Auteur

Glenn Vanderbeke

Als landschapsfotograaf ontdekt en blogt Glenn over België. Als fulltime fotograaf en videograaf is Glenn dag in dag uit bezig met beeld. Met WIT fotografie & videografie helpt hij bedrijven met hun digitale beeldtaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.