Kuddegedrag door de lens van Yvonne Stroomberg

Cameranu
1 jaar geleden

Yvonne Stroomberg had de wens om één keer op fotoreis te gaan om dieren in het wild te fotograferen. Tijdens het maken van deze foto was ze in Tanzania getuige van een bijzonder moment. De kudde was rustig aan het grazen en de jonge olifantjes waren met elkaars staarten aan het spelen, toen er plots onrust ontstond. Er kwam nog een olifant aanlopen met een kleintje en de hele kudde liep die kant op. Voor Yvonne kwamen de geluiden van de olifanten enigszins dreigend over. Maar tegen alle verwachtingen in, ging de kudde in een cirkel om de twee nieuwkomers heen staan en zo werden ze opgenomen in de groep. Samen liepen ze verder door het kenmerkende landschap…

Een onvergetelijke reis naar Afrika

Yvonne zag toevallig een advertentie op Facebook voor een fotoreis naar Tanzania. Het was een reis van bijna twee weken waarbij ze met een aantal andere fotografen, een begeleider en een plaatselijke gids vijf wildparken zou gaan bezoeken. “Ik heb meer dan honderdtwintig verschillende dieren kunnen fotograferen. Vooral de Ngorongoro krater was heel mooi, daar kun je in één foto wel acht diersoorten vastleggen. Het is prachtig hoe ze daar allemaal met elkaar leven”.

Deze fotoreis was een cadeautje aan haarzelf om een heftige periode af te sluiten, het was eigenlijk een hele spontane actie. Maar dit bijzondere moment bij de olifanten zal ze nooit meer vergeten! Het mooist aan deze foto vind Yvonne het groene weidse landschap van Nationaal park Tarangire in combinatie met dat de bruine olifanten verdeeld zijn over de hele breedte van het beeld.

Fotograferen gaat om de beleving

Fotografie begon voor Yvonne als afleiding in moeilijke tijden. Eerst na het overlijden van haar moeder en later na het overlijden van haar man. Het fotograferen gaat voor haar dan ook om de beleving, want je moet genieten van het leven! Weer thuiskomen met een goede foto is simpelweg mooi meegenomen. Yvonne: “Leer wat de belichtingsdriehoek is en leer je eigen camera goed kennen. Weet wat je ermee kunt doen, waar de beperkingen van het toestel liggen en hoe je dat eventueel kunt oplossen. Dan hoef je minder na te denken tijdens het maken van foto’s.”

Natuurfoto’s met een compact camera

De foto van de olifanten is gemaakt met een Sony Cybershot DSC-RX10 IV compact camera. Deze camera is allround met een groot bereik van 24mm tot 600mm. Yvonne vind het heel fijn dat ze geen losse lenzen mee hoeft te nemen. En met de ingebouwde converter kun je, als je in JPG fotografeert, zelfs tot 1200mm inzoomen.

Yvonne heeft het diafragma op f/4.0 ingesteld omdat de scherpte op dat diafragma het beste is bij haar camera. Ze heeft voor een ISO-waarde van 200 gekozen omdat het licht bewolkt was. Door de sluitertijd van 1/500e van een seconde kon ze de lopende olifanten scherp in beeld brengen. Tijdens het fotograferen heeft ze extra gelet op de compositie en storende elementen buiten beeld gehouden. De foto is niet bewerkt!

Over Yvonne

Yvonne Stroomberg- Nobels uit Heerhugowaard is met pensioen, maar ze zit zeker niet stil. Het werken zat haar fotografie in de weg en nu heeft ze tijd om te doen wat ze leuk vind. En dat is met haar camera het binnen- en buitenland verkennen, ondanks dat ze een hekel heeft aan ver vliegen. Jan van Genten op Helgoland, de zeehonden op Dune, karakteristieke Papegaaiduikers op de Farne eilanden, Noorderlicht op IJsland, het prachtige landschap van Lofoten, wilde dieren in Tanzania, maar ze kan ook uren rondstruinen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en andere natuurgebieden in Nederland. Volg Yvonne op Instagram om meer van haar foto’s te zien.

Op reis met de Sony RX10 IV

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.