Zo kun je zeepbellen abstract fotograferen!

David Verolme
3 jaar geleden

Ik wilde wat nieuwe, abstracte beelden maken voor mijn beeldbank en ben aan de slag gegaan met zeepbellen. Bij het opblazen van de zeepbellen viel direct op dat ze door de allesreiniger extreem veel kleuren en diverse verschillende patronen kregen. Door met een flitser te werken kreeg ik de explosie van kleuren en patronen goed in beeld. Het lijken bijna planeten! In dit blog leg ik uit hoe ik deze foto's heb gemaakt en hoe ook jij dit kunt doen.

Zo kun je zeepbellen abstract fotograferen - 1

Dit heb je nodig

  • Rietjes
  • Schoonmaakmiddel of afwasmiddel etc. (allesreiniger werkt goed)
  • Glycerine (niet verplicht, maar de bellen blijven wat langer staan)
  • Wijnglas, glas, kopje, bakje
  • Macrolens, telelens of zoomlens (geen groothoek)
  • Statief voor je camera
  • Flitser met softbox
  • Donkere achtergrond
  • Donkere kamer
Zo kun je zeepbellen abstract fotograferen - 2

Zo maak je de opstelling

Ik heb alle benodigde spullen bij elkaar gepakt en de opstelling gemaakt zoals in de onderstaande foto. Zet een bakje of wijnglas op een tafel en zorg voor een donkere achtergrond. De flitser met softbox zet je er pal boven. Ik heb de Profoto B10 met een Profoto 2x3' softbox gebruikt. De camera zet je op zo’n hoogte dat deze net boven het glas of bakje uitkomt.

Zet de scherpstelling van de lens op handmatig (MF of Manual Focus) en stel zelf scherp op de zeepbel. Als hulpmiddel kun je eventueel scherpstellen door je hand boven het glas of bakje te houden en daarop scherp te stellen. Zo zijn alle foto’s gefocused op het juiste punt en zal je camera niet eindeloos ‘zoeken’ zodra de bel is geknapt en er niets in beeld meer is.

Zo kun je zeepbellen abstract fotograferen - 3

Zo maak je perfecte zeepbellen

Voor een zeepbel die wat langer blijft meng je het schoonmaakmiddel met een beetje glycerine en vul je het glas of bakje helemaal. Hou ongeveer 75% schoonmaakmiddel aan en 25% glycerine. Heb je geen glycerine in huis, dan werkt enkel schoonmaakmiddel ook goed. De zeepbel zal dan wel wat sneller knappen.

Het kan zijn dat je wat moet oefenen om een goede zeepbel op te blazen met het rietje, maar uiteindelijk heb je een grote zeepbel die enkele seconden zal blijven staan. Je ziet tijdens het opblazen al een grote hoeveelheid kleuren voorbij komen. Blaas af en toe eens voorzichtig langs de zeepbel heen om de kleur patronen helemaal door elkaar te husselen. Zo krijg je nog meer abstracte plaatjes!

Tijdens het fotograferen kwamen de kleuren en patronen eerst niet goed naar boven en daarom ben ik met de flitser aan de slag gegaan. Door de zeepbel te verlichten en de omgeving donker te houden, krijg je het juiste contrastverschil!

Zo kun je zeepbellen abstract fotograferen - 4

Gebruik een hoog f-getal

Voor de foto’s heb ik een sluitertijd gebruikt van 1/320e, een diafragma van f/20 en een ISO-waarde van 100. Door de korte sluitertijd blijft de omgeving donker en kun je de snelle bewegingen van de kleuren in de zeepbel goed vastleggen. En een korte sluitertijd voorkomt dat je bewegingsonscherpte krijgt.

Het hoge f-getal is om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen van de zeepbel. De ISO-waarde heb ik op 100 gehouden. Door de flitser is er voldoende licht en met een lage ISO-waarde voorkom je ruis in de foto. Heb je geen flitser? Dan kun je een lamp gebruiken en een wat hogere ISO-waarde instellen om zo de zeepbel goed te verlichten en de omgeving donker te houden.

Let op de reflecties

De zeepbellen reflecteren erg goed waardoor je zelf snel zichtbaar bent in de reflectie. Daarnaast zijn spullen in je omgeving soms goed zichtbaar. Zorg daarom dat je niet in de reflectie zichtbaar bent waar het licht van de softbox zich bevindt.

Bewerk de foto's

De zeepbel zal niet altijd je frame volledig vullen door de verschillende pogingen en verschillende groottes van de zeepbel. Ook zal het licht niet volledig op de zeepbel vallen met kleinere softboxen. In de nabewerking kun je dit prima oplossen door netjes bij te snijden tot een mooie compositie die vol is met kleuren. Als je dit soort foto’s met een macrolens maakt is het bijsnijden waarschijnlijk niet nodig omdat je daarmee dichtbij genoeg kunt komen. Daarnaast heb ik vooral de hooglichten wat verlaagd en het contrast flink verhoogd.

Neem de tijd!

De diversiteit in de kleuren en de structuren, die bij geen enkele foto hetzelfde zijn, maakt dat de foto’s uniek zijn en er lekker uitspringen. Dit soort foto’s zijn mooi op een muur en als achtergrond voor je computer of zelfs je smartphone. Deze momenten van creeëren en uitproberen zijn wel echt momenten van leren. Neem daarom echt de tijd hiervoor. Het is een leuke bezigheid om in alle rust, enkele mooie abstracte beelden te maken!

Handig om te gebruiken

Auteur

David Verolme

David Verolme is dronespecialist en maakt vanuit de lucht foto- en videoreportages. Met zijn drones maakt hij unieke reportages voor bedrijven en tv-producties. Hij heeft een grote passie voor techniek, fotografie en heeft als doel om mensen te verwonderen met zijn gemaakte beelden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.