Zo gebruikt Ruby Cruden de Canon EOS R6 systeemcamera

Ruby Cruden
3 jaar geleden

Ik heb een motto dat mij veel heeft geholpen in mijn weg naar professioneel fotograaf worden: je camera is een vertaalmiddel van je visie. Dit heeft me in het begin van mijn carrière aangemoedigd om gewoon in het diepe te springen, in plaats van jaren te sparen voor de allerbeste, meest gelikte en nieuwste camera’s of toebehoren. Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat je wilt maken en wat je daarvoor nodig hebt. Maar hoe langer je die dromen in de wacht zet, hoe meer motivatie je verliest om ze ook écht te gaan verwezenlijken. Waar wacht je nu écht op?

Autodidact

Ik ben Ruby en ik ben fotograaf en videograaf. Soms zet ik hier nog eens “self-taught” voor, maar ik vraag me regelmatig af hoe belangrijk dat eigenlijk is? Ik denk dat elke fotograaf tot op zekere hoogte self-taught is, aangezien je niet alles van A tot Z kunt leren tijdens een opleiding voor fotografie. Je visie, die ontwikkel je zelf. Door te doen, duizenden foto’s te maken, de puntjes te verbinden en te ontdekken wat jou het meest inspireert.

Je eigen stijl ontdekken

Mijn eigen, kleurrijke stijl ontdekte ik tijdens mijn opleiding. Maar deze stijl werd vaak nogal platgeslagen door docenten en weggezet als kinderachtig of slordig. Hierdoor probeerde ik bij alles wat ik maakte een strakkere, meer minimalistisch stijl tot leven te roepen, in plaats van de stiekeme wervelwind aan kleuren te uiten die ondertussen in mijn hoofd aan het woeden was. Telkens als ik me iets teveel ‘liet gaan’, kwam ik weer uit bij de meest kleurrijke, drukke beelden en uiteindelijk besefte ik me iets. Je kunt je verzetten tegen je visie, maar vroeg of laat kom je jezelf altijd weer tegen. Mijn advies is om die visie te omarmen, in plaats van met man en macht iets anders proberen na te bootsen. Gelukkig is diezelfde kleurrijke, licht melancholische en vrije stijl nu juist hetgeen dat mij karakteriseert. En op basis van deze stijl probeer ik mij te onderscheiden in alles wat ik doe.

Zo gebruikt Ruby de Canon EOS R6 systeemcamera - 1
Zo gebruikt Ruby de Canon EOS R6 systeemcamera - 2

Samen met Cameranu en Canon dook ik in de studio om te laten zien hoe die wervelwind zich af en toe uit. Voor deze shoot werkte ik met de Canon EOS R6 systeemcamera, een lichte camera die me in al mijn ideeën ontzettend fijn ondersteunde. Als ik foto’s of video’s maak, ben ik het liefst zo mobiel mogelijk. Op het gebied van mobiliteit stond ik versteld van de Canon R6. De body is licht, wat al snel scheelt, aangezien objectieven flink wat kunnen wegen. Nu sjouw ik meestal niet meer dan drie lenzen met me mee, maar op een lange dag telt elk gewicht.

Zo gebruikt Ruby de Canon EOS R6 systeemcamera - 3

Fotograferen met de Canon R6

De shoot begon in de ochtend en eindigde in de namiddag, toen het begon te schemeren. Omdat ik niet van super strakke, cleane beelden houd, werk ik het allerliefst met daglicht. Dit betekent wel dat je als fotograaf direct heel veel factoren uit handen geeft, zoals bijvoorbeeld de intensiteit en kleur van het licht én eventueel lengte van de schaduw. Met name tijdens shoots die langer duren is het met die reden erg belangrijk dat je je bewust bent van het effect dat je wilt creëren. Hier kwam de R6 mij als een soort alwetende assistent te hulp.

Tijdens het schieten in de AV-modus (semi-automatisch met diafragmavoorkeuze), ving de camera de veranderingen in het licht super goed op. Dit is met name handig als je buiten aan het werk bent en je je niet bezig wilt houden met teveel verschillende factoren om een mooi beeld te schieten. Denk bijvoorbeeld aan wildlife fotografie. Als je in de AV-stand fotografeert, wil je je volledig kunnen focussen op je onderwerp en je gewenste scherptegebied, in plaats van constant je overige lichtinstellingen aan te moeten passen. Ondanks dat deze shoot rustig was en met maar één model, was het fijn om te merken hoe de camera zich moeiteloos aanpaste aan de beschikbare hoeveelheid licht.

Zo gebruikt Ruby de Canon EOS R6 systeemcamera - 4

In het donker fotograferen

Ik ben er dol op om de wereld om me heen door de lens te verkennen. Toen ik mijn eerste camera kocht, sprong ik ’s nachts op de fiets om er een testronde te maken. Eenmaal achter Amsterdam Centraal pakte ik de pont en maakte ik lange sluitertijd foto’s van hoe het licht weerkaatste op het klotsende water van het IJmeer. Terwijl ik mijn favoriete playlist hard aan had gezet, ontdekte ik dat fotografie niet alleen ontspannend maar ook zó bevrijdend werkte. En zo ontdekte ik mijn liefde voor nachtfotografie. Juist omdat alles zo donker en rustig is, kun je zelf als het ware gaan tekenen met je camera. Dit doe ik zelf bijvoorbeeld graag door te spelen met gekleurd licht. Overdag heeft dit niet veel effect, maar ’s nachts kun je met gekleurd licht zoveel verschillende effecten bereiken. En hier kwam de R6 als geroepen.

Tijdens een kleine test shoot nam ik mijn R6 en twee gekleurde lampen mee. Toen het ging schemeren begon ik portretten te maken terwijl het gekleurde licht op het gezicht van mijn model gericht was. Het effect was vrij heftig, maar hoe ik het licht tussendoor veranderde, de autofocus en oogdetectie van de camera werkten perfect mee. Zelfs toen ik het model snelle dansbewegingen liet maken.

De oogdetectie is super handig voor het maken van portretten bij weinig of bijzonder licht. Dit gaf mij nog een reden waarom de Canon EOS R6 systeemcamera de ideale camera is om alles uit te voeren wat in mijn hoofd opkomt. Ik had geen betere camera kunnen kiezen. De R6 is een heerlijke match als je - net als ik - houdt van experimenteren, rondrennen met je camera en lekker onderweg zijn!

Bekijk de Canon EOS R6

Auteur

Ruby Cruden

Ruby Cruden is een ambitieuze en experimentele beeldmaker uit Amsterdam. Twee van haar sterkste vaardigheden zijn visualisatie en branding. Een foto of video is voor Ruby een verhaal dat met zorg naar iets zichtbaars vertaald is.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.