This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Welke camera moet ik kopen?

Wil je graag een nieuwe camera kopen, maar weet je nog niet welke? Hier lees je alles wat je moet weten over het kopen van een digitale fotocamera. Welke soorten zijn er, hoe kies je de juiste camera en waar moet je, naast je budget, nog meer op letten?

Top 10 compact camera's | Top 10 bridgecamera's | Top 10 systeemcamera's | Top 10 spiegelreflexcamera's

Wat wil je gaan fotograferen?

Als je weet wat je wilt gaan fotograferen, dan kun je al gerichter op zoek gaan naar een passende camera. Grofweg zijn er drie type fotocamera’s waar je een keuze uit kunt maken: compact camera’s, systeemcamera’s én spiegelreflexcamera’s. Een compact camera heeft een vaste lens en bij een systeemcamera en een spiegelreflexcamera bepaal je zelf met welk objectief je fotografeert of filmt.

Vakantie
Een compact camera of een bridgecamera met veel zoom is ideaal voor op vakantie. Je hoeft niet tussendoor van lens te wisselen én je hoeft er niets extra's voor mee te nemen. Een bijkomend voordeel is dat er water- en koubestendige compact camera’s te koop zijn. Handig voor op wintersport of als je foto's wilt maken in het zwembad!

Portretfoto's
Ben jij een echte portretfotograaf? Dan heb je het meest aan een systeemcamera of een spiegelreflexcamera met een lichtsterk objectief tussen de 50mm en 200mm. Daarmee kun je foto’s maken waarbij je onderwerp er echt uitspringt omdat de achtergrond mooi onscherp is.

Bloemen en insecten
Macrofotografie kan met alle drie genoemde cameratypes, maar met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera met een écht macro-objectief, heb je veel meer mogelijkheden. Je kunt kleine onderwerpen zoals bloemen en insecten beter in beeld krijgen en haarscherp op de foto zetten. Met een compact camera kan het vaak ook wel, maar is het een stuk lastiger om te doen.

Bewegende onderwerpen
Wil je vooral kinderen, huisdieren, racende bolides of sporters op de foto zetten? Dan heb je een systeemcamera of spiegelreflexcamera nodig waarmee je snelle sluitertijden kunt halen. Deze snelle sluitertijden behaal je door een hogere ISO-waarde of een groter diafragma in te stellen. Voor het fotograferen van rijdende voertuigen en sporten heb je ook nog een objectief nodig met een lange brandpuntsafstand. Hiermee kun je verder inzoomen en het onderwerp dichterbij halen.

Wildlife en natuur
Voor het fotograferen van wilde dieren heb je afstand nodig en dat betekent: veel zoom en eventueel ook snelheid. Hiervoor kun je het beste een spiegelreflex- of systeemcamera aanschaffen met een telezoom objectief. Zo heb je de nodige afstand tot de dieren. Heb je een wat lager budget of begin je net met natuurfotografie? Dan is een bridgecamera of 'superzoom' de camera voor jou. Je hebt automatische én handmatige instellingen en een groot zoombereik - wel zijn deze camera's trager met scherpstellen.

Landschappen
Om landschappen vast te leggen heb je voldoende aan een camera met een groothoeklens waar je filters of een filterhouder voor insteekfilters op kunt bevestigen. Met behulp van een polarisatiefilter en verschillende grijsfilters heb je veel meer belichtingsmogelijkheden. Omdat het onderwerp niet wegloopt en je de tijd hebt voor de instellingen, is de camerasnelheid niet zo belangrijk.

Vlogs maken
Geen foto's maken, maar vlogs opnemen? Het woord vloggen staat voor 'video weblog'. Ben je van plan om je dagelijkse leven te vloggen? Kijk dan eens naar een compact camera of een systeemcamera met een kantelbaar scherm! Dan kun je tijdens het filmen altijd goed zien hoe je zelf in beeld staat.

Wat heb ik nodig om te vloggen?

Welke camera moet ik kopen? - 1

Wil je veel of weinig instelmogelijkheden?

Wil je graag makkelijk en snel een leuke foto maken, heb je geen zin om je in de instellingen te verdiepen of gebruik je de camera niet zo vaak? Kies dan voor een compact camera. Deze zijn eenvoudig in gebruik. Met een bridgecamera (een compact camera met een groot zoombereik) kun je ook lekker ver inzoomen en al wat meer dingen instellen.

Wil je echt met fotografie bezig en zoek je een camera waarbij je zelf de instellingen kunt aanpassen voor het beste resultaat? Kies dan voor een systeemcamera of een spiegelreflexcamera met losse objectieven. Na een beetje oefenen maak je hier nóg betere foto’s mee!

Welk type camera past bij mij?

Is snelheid belangrijk?

De snelheid van een camera is zeker iets om rekening mee te houden! Fotografeer jij vaak bewegende kleine kinderen of dieren, dan heb je een camera nodig die met vijf of meer beelden per seconde kan schieten in de 'burst modus'. Heb je te maken met sporters en voertuigen op hoge snelheid, dan heb je meer aan een camera die met 10 beelden per seconde kan fotograferen.

Ook het kunnen werken met korte sluitertijden én een snelle automatische scherpstelling zijn enorme pluspunten bij het fotograferen van dingen die in beweging zijn. Voor het fotograferen van snel bewegende onderwerpen kom je daarom al snel uit op een systeemcamera of een spiegelreflexcamera met een lichtsterk objectief.

Welke camera moet ik kopen? - 2

Hoeveel megapixels heb je nodig?

Als je de foto’s op een klein formaat wilt afdrukken, in een fotoalbum wilt gebruiken of online deelt, dan is een camera met een 10 megapixel sensor ruim voldoende. De kwaliteit van de huidige camera’s is al zó goed dat je bij de aanschaf niet per se op het aantal megapixels hoeft te letten. Wanneer je richting de professionele fotografie gaat, je foto’s regelmatig digitaal uitsnijdt of foto’s op een groot formaat wilt printen, dan worden de megapixels pas iets om naar te kijken.

Welke eigenschappen wil je gebruiken?

Het is ten eerste belangrijk dat de camera zelf, of het objectief dat je bij de camera koopt, genoeg zoombereik heeft voor jou. Houd er rekening mee dat optische zoom en digitale zoom van elkaar verschillen. Bij digitale zoom wordt het beeld softwarematig door de camera vergroot, waardoor je alsnog op kwaliteit inlevert.

Display en vormgeving

Wil je graag een kantelbaar display of een touchscreen, én is het display groot genoeg voor je? Een kantelbaar scherm is een uitkomst voor het maken van selfies, vlogs of het fotograferen vanuit lastige hoeken. Ligt de camera prettig in de hand, zijn de juiste knoppen voor jou aanwezig en begrijp je de menustructuur van de camera?

De ISO-waarde en het diafragma

Fotografeer jij regelmatig in een donkere of contrastrijke omgeving, of in een ruimte waar je niet mag flitsen? Dan heb je een camera nodig die veel licht op kan vangen. Een groot diafragma (een laag f-getal zoals f/2.8) en een hoge ISO-waarde zorgen hiervoor.

Let bij de aanschaf van een camera op de maximaal in te stellen ISO-waarde en het maximale diafragma dat je in kunt stellen. Bij systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s bepaalt het objectief het maximale diafragma. Dit wordt aangeduid met het f-getal, bijvoorbeeld f/4.0. Hoe lager dit getal, hoe meer licht je binnen kunt krijgen.

Wil je ook kunnen filmen?

Met de meeste digitale fotocamera’s kun je óók video’s opnemen. Het filmen met een compact camera, is wezenlijk anders dan het filmen met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Niet elke compact camera is voorzien van een hotshoe aansluiting of een speciale aansluiting voor een externe microfoon. Je kunt meer instellen bij een systeemcamera of spiegelreflexcamera én er zijn meer accessoires beschikbaar om met deze type camera’s te filmen.

Bekijk camera's met Full HD of UHD/4K videofunctie

Heb je wifi en GPS nodig?

Met wifi kun je de camera verbinden met je smartphone en zo direct foto’s doorsturen en delen op social media. Met de GPS-functie kun je later op je computer terugzien waar de foto is gemaakt. Dat is handig na een vakantie of bij het maken van een fotoalbum.

Bekijk camera's met wifi en GPS

Moet het toestel waterdicht zijn?

Voor het vastleggen van echt extreme omstandigheden, kun je kiezen voor een action cam. Maar sommige compact camera’s zijn ook waterdicht. Het voordeel van een waterdichte compact camera is dat ze vaak ook schokbestendig zijn én te gebruiken zijn in wat meer extremere temperaturen: ideaal voor een familietrip of een sportieve vakantie!

Bekijk waterdichte camera's

Welke camera moet ik kopen? - 3

Verschillen in camerasensoren

Een sensor is het lichtgevoelige deel van een camera, maar niet elke camera heeft dezelfde sensor. Fullframe camera’s zijn wat duurder doordat ze een grotere sensor hebben. Hierdoor heb je vaak een groter dynamisch bereik, betere prestaties in situaties met weinig licht en een fijnere scherptediepte.

Camera’s met een APS-C- of Micro Four Thirds-sensor worden crop-camera’s genoemd en zijn goedkoper in aanschaf. Doordat de sensor klein is, wordt het beeld uitgesneden en staat je onderwerp (met dezelfde lens) groter in beeld dan bij een fullframe camera. Dat is handig als je sport, vogels en wildlife fotografeert. Wil je een weids landschap of een interieur fotograferen, dan is het juist weer niet zo handig.

Welke camera moet ik kopen? - 4

Wat is cropfactor? | Wat is een fullframe camera?

Wil je foto’s met een onscherpe achtergrond maken?

Je krijgt een onscherpe achtergrond door een groot diafragma (klein getal) te gebruiken óf door te fotograferen met een telelens. Wil je graag portretfoto’s maken met een onscherpe achtergrond? Dan kun je het beste kiezen voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera met losse, lichtsterke objectieven. Een 50mm f/1.8 of een 85mm f/1.8 objectief is perfect voor het maken van zulke portretten.

Met een compact camera is het maken van een foto met een onscherpe achtergrond wat uitdagender, omdat je niet altijd genoeg instelmogelijkheden of voldoende optische zoom hebt. Met een bridgecamera die heel veel optische zoom heeft, is het al een stuk makkelijker.

Waarom moet je een 50mm lens kopen?

Welk merk moet je kopen?

Er zijn meerdere fabrikanten voor camera’s. Canon, Nikon en Sony zijn wellicht de meest bekende. Andere merken zijn Fujifilm, Panasonic, Pentax en Olympus. Iedere fabrikant heeft een andere menustructuur en het is belangrijk dat je het menu begrijpt en de ‘juiste’ bedieningsknoppen voor jou aanwezig zijn. Welk merk het best bij je past is echt een persoonlijke voorkeur.

Misschien mag je van vrienden of iemand in je familie een keer een camera lenen en uitproberen. Er is niet één merk het beste, maar als je een camera intensief gebruikt, dan ontdek je wel écht goed of deze bij je past of dat je beter naar een camera van een ander merk kunt kijken. Fotografeert een bekende van je met een bepaald cameramerk? Dan kun je veel van hem of haar leren!

Bekijk alle Canon camera’s | Bekijk alle Nikon camera's | Bekijk alle Sony camera's

Bekijk deze camera's

Meer lezen over camera's?

Compact of systeemcamera kopen?
Compact of systeemcamera kopen?
Wat zijn de voor- en nadelen van een compact camera of een systeemcamera? Vergelijk deze type camera's om je keuze makkelijker te maken.
Read on
Spiegelreflex- of systeemcamera?
Spiegelreflex- of systeemcamera?
Hier staan de voordelen en nadelen van DSLR's en systeemcamera's bij elkaar. Dit helpt je bij het kiezen tussen deze twee verschillende type camera's.
Read on