Werken met een tekentablet van Wacom

7 jaar geleden

Met de aanschaf van mijn Canon EOS 5D Mark III kwam er ook een Intuos Pro tekentablet met pen mee. Over het werken met een tekentablet had ik wel eens wat gelezen, maar het nooit zelf ervaren in de praktijk. Nu ruim een jaar later teken ik mijn ervaringen met deze tekentablet op. De Wacom Intuos Pro medium is een zogeheten tekentablet die je met een USB-kabeltje of draadloos aansluit op je PC of Mac en kunt gebruiken als vervanger van je muis om mee te tekenen en te retoucheren zoals veel fotografen zoals ik doen. Het is daarmee ook een ergonomische vervanger van je muis.

De tablet is aanraakgevoelig en kun je ook zonder de pen gebruiken. Je kunt dus er ook mee swipen of je vingers net als op een iPad gebruiken. Dit hoeft dus niet per sé in combinatie met Photoshop of een ander creatief programma te zijn. Op de tablet zitten aan de linkerzijde een aantal zelf te programmeren knoppen waarmee je toetsenbordfuncties zoals CTRL, ALT en SHIFT kunt gebruiken en zo dus niet je toetsenbord hoeft te gebruiken. Het instellen van deze knoppen werkt allemaal zeer eenvoudig na het installeren van de software. In mijn geval heb ik de functietoetsen of express keys ingericht op gebruik binnen Adobe Lightroom CC en Adobe Photoshop CC, simpelweg omdat ik deze programma's nu eenmaal het meeste gebruik.

Hoe helpt een tekentablet je?

De Intuos Pro en dus ook de pen is primair een vervanger van je muis. In mijn geval kwam me dat prima uit, omdat ik bij tijd en wijle wel wat last had van mijn muishand. In het begin moest ik enorm wennen aan het werken met de pen, vooral het dubbelklikken en navigeren. Vooral het vasthouden van de pen en die niet te krampachtig vasthouden is iets wat doorzettingsvermogen vraagt. Ook het ontdekken van de knoppen op de pen en hoe je dit handig doet vraagt enige oefening. Het vinden van de juiste instelling en een prettige werkwijze hoort hier ook bij. Een pen is kortom een ergonomisch hulpmiddel als je veel werkt met je PC en dus dagelijks een muis in je handen hebt.

Ook dien je te wennen aan de plaatsing van je toetsenbord, want daar ligt nu je tekentablet. Als je met programma’s als Adobe Lightroom werkt kun je de Wacom het beste gebruiken nadat je de foto’s hebt geïmporteerd. Je hoeft in je workflow dus niet meer trefwoorden te typen, wat ik in mijn geval al voor 95% doe als ik foto’s importeer in Lightroom. Dankzij de express keys die je zelf kunt instellen, schuif ik steeds meer het toetsenbord aan de kant. Zo heb ik twee toetsen toegewezen aan de sneltoetsen van Lightroom P (kiezen) en X (weigeren). Handig dus.

De Intuos Pro komt pas echt in beeld als je fijne bewerkingen gaat doen. Dat kan zijn het wegwerken van vlekjes, of als je doorschakelt naar Photoshop en gaat retoucheren en maskeren. Dan is de nauwkeurigheid van de Wacom erg prettig om te gebruiken. Naast dat ik een beetje kennis heb opgedaan in Photoshop, kon ik sommige foto's nooit zo afwerken als eerst. Je zult je afvragen waarom? Dankzij de pen kan ik iets dat stoort nauwkeurig selecteren en dat element uit de foto halen.

Mijn beeldschermdiagonaal is 27” en desondanks de ruime afstand van het scherm in vergelijking met de medium tablet kun je toch blindelings je weg vinden en zijn scherm en tablet prima uitgelijnd met elkaar. Ook staat het tablet nauwkeurig werken eenvoudig toe, zoals ik hierboven al beschreef. Wat ik zelf erg prettig vind, is dat je gebruik kunt maken van de Touch Ring. Zo kun je door met je linker vinger over de ring te draaien bijvoorbeeld je brushformaat groter of kleiner maken. Dit scheelt het weer een greep naar je toetsenbord. Ook vind ik het erg prettig dat ik zowel voor Lightroom als voor Photoshop de functietoetsen afzonderlijk ingesteld heb. Ze gedragen zich dus in deze applicaties net weer even iets anders. Dit herkent de Intuos Pro zelf!

Deze foto's zijn met de Wacom tablet bewerkt

De pen

Over de pen kan ik kort zijn. Ik heb geen overdreven grote of kleine handen, maar deze ligt perfect in mijn hand. En dankzij de rubberen afwerking houd je hem ook makkelijk vast. Je plaatst de pen in de houder als je deze niet gebruikt. In deze houder zitten nog een aantal losse stiftjes die weer hun eigen karakteristiek schijnen te hebben. Ik heb hier zelf niet echt mee geëxperimenteerd. Door de pen om te draaien kun je de achterzijde ook gebruiken als gum. En in combinatie met de tablet kun je door harder of zachter te drukken ook de vloeimodus sterker of zachter maken als je bijvoorbeeld aan het doordrukken of tegenhouden bent. Photoshop ondersteunt dit perfect.

Conclusie

De Wacom Intuos Pro is het ideale nauwkeurige hulpmiddel voor de actieve fotograaf die tijd en zorg aan de nabewerking van zijn foto’s besteed. Je zult er even aan moeten wennen om de ergonomie als positief te ervaren, maar als je eenmaal je weg hebt gevonden met de Wacom dan wil je niet anders meer. Niet per sé omdat het je niet alleen minder vermoeidheid in je arm of handen krijgt, maar vooral omdat je nog preciezer je foto’s kunt bewerken. En dit komt de kwaliteit van je foto’s ten goede. Mocht je de Wacom Intuos Pro M zoals ik beschreven heb willen uitproberen, sinds mei 2016 is Cameranu een officieel Wacom Experience Centre. Hier krijg je advies en kun je zelf een van de Wacom tekentablets proberen. Ik zou zelf niet meer zonder kunnen en willen.

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.