Product review Benro GH5C schommelkop

4 jaar geleden

Wie veel met een lange telelens werkt, komt er vroeg of laat achter dat een regulier balhoofd niet altijd fijn werkt. Vaak is de draagkracht te beperkt. En als dat niet zo is, moet je de knop behoorlijk aandraaien om te voorkomen dat de lens door het gewicht toch nog net iets naar beneden zakt...

Voor zulke lenzen is de schommelkop uitgevonden, een statiefkop waarop de lange lens zichzelf in balans houdt boven het eigen zwaartepunt. Dergelijke koppen zijn flink van omvang en meestal ook van gewicht. Benro heeft nu een schommelkop in een carbon-jasje gegoten: de GH5C. Ik mocht de Benro GH5C schommelkop testen en reviewen.

Product review Benro GH5C schommelkop - 1

Mijn eerste indruk

Het pakket is bij bezorging wel erg licht. Benieuwd of ik geen lege doos aantref maak ik deze open, maar er zit toch echt een volwaardige schommelkop in. In stukjes, dat wel. Om de omvang beperkt te houden is de lensbeugel losgeschroefd van de rest van de kop. Het zit gauw in elkaar, al ontbreekt een korte handleiding. Hoe de delen in elkaar moeten is erg voor de hand liggend, maar de hoogte waarop je de beugel aan de kop bevestigt maakt voor de balans nogal uit.

Een positieve verrassing is de aanwezigheid van een lange lensplaat. Die zit normaal niet bij een statiefkop en moet je altijd apart aanschaffen. Plusje! De kop is mooi matgrijs van kleur met een paar Benro-blauwe elementen voor de herkenbaarheid. Wat verder opvalt is de wat hoekige vormgeving van het geheel. In de doos is ook nog een stoffen tasje, wat de kop tegen krassen kan beschermen wanneer je deze vervoert.

Product review Benro GH5C schommelkop - 2

Het gewicht van de Benro GH5C

Het belangrijkste kenmerk van dit gimbalhoofd is het gewicht. Verder zijn er niet heel veel toevoegingen aan een schommelkop te doen. Voordat ik er mee het veld in ging, heb ik de kop op de weegschaal gelegd en vergeleken met de Wimberley schommelkop die ik al in bezit had. Waar de Wimberley de weegschaal net boven de 1500 gram aantikt, blijft de Benro steken op 1050 gram. Dat is procentueel toch een aanzienlijk verschil. In absolute getallen lijkt 450 gram niet veel, maar als je er een hele dag mee moet rondsjouwen scheelt het een slok op een borrel...

Product review Benro GH5C schommelkop - 3

De schommelkop mee in het veld

Met die wetenschap ben ik met beide koppen en twee camera’s met lange lenzen richting een vogelhut gereden die speciaal voor de fotografie is gebouwd. Je werkt er zonder statief en schroeft de schommelkop rechtstreeks op de vensterbank van de hut. De fullframe camera's stonden naast elkaar en op de een zat een 500mm f/4.0 lens en op de ander een 400mm f/2.8 lens gemonteerd. Deze objectieven wegen nagenoeg hetzelfde en in lengte ontlopen ze elkaar weinig, wat een eerlijk vergelijk mogelijk maakt.

Product review Benro GH5C schommelkop - 4

De bediening

De bediening van de Benro is identiek aan die van de Wimberley, alle knoppen zitten op dezelfde plek. Hetzelfde geldt voor de afmetingen van beide koppen, gelijkspel. Ik was vooral benieuwd of de Benro met zijn lage gewicht net zo degelijk en betrouwbaar zou aanvoelen en of de kop net zo soepel zou roteren als de Wimberley. Dat is zeker het geval. Net als bij een statief voelt het carbon als een stevig en degelijk materiaal aan waarop je met een gerust hart je dure camera en lens bevestigt, totaal geen plastic gevoel dus.

Soepel en degelijk

De kop roteert heel soepel over de basis en ook de rotatie van de arm loopt vloeiend. Bij sommige koppen gaat dit heel schokkerig waardoor het meebewegen met een bewegend onderwerp of het vloeiend filmen van links naar rechts onmogelijk wordt gemaakt. Zo niet de Benro, de beweging gaat heel soepel en gedempt. De vierkante vormgeving is even wennen, omdat je hand nu eenmaal beter om een ronde vorm grijpt dat om een hoekige. Maar omdat de hoeken netjes zijn afgerond ligt de Benro prima in de hand.

Sterker: door de hoekige vormgeving is er net wat meer ruimte tussen de draaiende delen, waardoor je minder snel met je hand of vingers er tussen komt te zitten. Bij de Wimberley kon dat nog wel eens pijn doen, en ik heb niet eens dikke vingers. De knoppen zijn van stevig maar zacht rubber gemaakt, net als bij de concurrent. De draaiing gaat soepel. Het geheel voelt gewoon heel degelijk en goed afgewerkt aan!

Product review Benro GH5C schommelkop - 5

Zwieren en zwaaien

Fotograferen vanaf de Benro is een genot, je zwaait en zwiert zonder problemen de lange lens alle kanten op en zoals beloofd blijft deze in elke positie netjes hangen. Als je de positie van de lensbeugel en de positie van de lens in de klem maar zorgvuldig hebt bepaald. En hoewel een korte beschrijving hiervan dus ontbreekt in de doos, is de Benro-kop voorzien van een centimeterschaal, zodat je bij gebruik van diverse lenzen kan opschrijven op welke hoogte de lensbeugel voor elke lens bevestigd moet worden voor een ideale balans.

Tenslotte heb ik een paar keer tegen de zonnekap getikt terwijl ik door de zoeker keek, om te bepalen hoe het met de trilling zit. Als de kop slecht afgewerkt is en er speling tussen de delen is, zie je dat duidelijk terug in de duur van het natrillen. Maar ook in dat opzicht functioneert de Benro voorbeeldig.

Mijn conclusie?

De Benro GH5C schommelkop is een precisie-instrument dat precies doet wat het belooft, namelijk een lange telelens netjes in balans houden. De kop is degelijk gebouwd en beweegt in alle richtingen heerlijk soepel. Door 'm van carbon te maken spaar je in één klap 450 gram uit op je schouders of in je tas als je op reis gaat. De prijs is ook nog eens concurrerend, zeker omdat er een extra lange lensplaat wordt bijgeleverd, die je bij andere merken altijd los moet aanschaffen.

> Bekijk de Benro GH5C schommelkop

Auteur

Marijn Heuts

Marijn Heuts is een natuurfotograaf die net zo lief landschappen fotografeert als dieren, planten en abstracten. Altijd met een eigen en dikwijls creatieve insteek en gevoel voor licht en compositie. Ook schrijven is een manier om zijn gevoel en gedachten in iets tastbaars om te zetten en te kunnen delen. Marijn schrijft, biedt fotoreizen aan en maakt videotutorials over beeldbewerking voor natuurfotografen.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.