Het Beeldrecept van Gertjan Nieuwdorp

4 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over een van zijn of haar favoriete foto's. In dit Beeldrecept vertelt Gertjan Nieuwdorp, één van onze verkopers uit de winkel, hoe hij deze spraakmakende foto van parende haviken heeft gemaakt.

Hoe heb je deze foto voorbereid?

De voorbereiding vind ik erg leuk! Ruim voordat het broedseizoen begon heb ik als voorbereiding - en in overeenkomst met de terreinbeheerders - een fototent op locatie in het leefgebied neergezet. Op deze manier wennen de vogels aan de aanwezigheid van de tent. Door vanuit een schuiltent te fotograferen val je niet op en zo verstoor je het natuurlijke gedrag niet, terwijl je dat juist zo graag wilt vastleggen. Daarom ben ik zo trots op deze foto. Dit soort opnames zie je amper:

Het Beeldrecept van Gertjan Nieuwdorp - 1

Dit heb je nodig

  • Canon EOS 5D Mark II DSLR
  • Canon EF 300mm f/2.8 objectief
  • Een zwaar Gitzo statief
  • Een hoekzoeker
  • ISO: 1600
  • Diafragma: f/3.5
  • Sluitertijd: 1/400e

Waarom heb je deze materialen gebruikt?

Ik streef altijd een zo hoog mogelijke kwaliteit na en daarom heb ik gekozen voor een full frame camera met een prime lens. Een lichtsterke lens met een grote brandpuntsafstand is heel fijn voor het fotograferen van vogels. Je hebt een goede afstand tot je onderwerp en door de lange brandpuntsafstand wordt de achtergrond mooi onscherp. De vogels steken daardoor mooi af tegen de achtergrond.

Waarom heb je deze instellingen gebruikt?

Ik heb deze instellingen bewust gebruikt om een zo kort mogelijke sluitertijd te krijgen met zo min mogelijk ruis. Door een korte of ‘snelle’ sluitertijd in te stellen voorkom je onscherpte. De autofocus van mijn Canon camera stond op AI servo, dat is de stand waarop de camera continu blijft scherpstellen. Dat is handig voor bewegende onderwerpen zoals vogels. De witbalans stel ik trouwens altijd handmatig in op 5200K.

Het Beeldrecept van Gertjan Nieuwdorp - 2

Heb je nog ergens extra opgelet?

In deze foto zit natuurlijk een hele tijd observeren van het gedrag van de vogels. Zo leer je ze beter kennen en weet je wat je wanneer kan verwachten. Voordat ik deze foto kon maken, heb ik wel vier dagen ongeveer tien uur in mijn fotohut gezeten...

Ik heb het gedrag van het vrouwtje extra goed in de gaten gehouden. Ze zat al zeker een uur te plukken aan een prooi toen het mannetje ineens in de buurt kwam en ze een soort van contact maakten. Op een gegeven moment veranderde haar houding en ging ze een heel apart geluid maken. Hier heb ik eens over gelezen in een boek. Toen wist ik dat er een paring ging komen. Als je dit ziet gebeuren, moet je heel snel reageren. Vogels zien en horen alles en vooral beweging kan het moment echt verpesten. Daarom heb ik de camera voorzichtig wat naar rechts gedraaid voor de perfecte compositie. Het mannetje kwam aanvliegen en binnen vijf, zes foto's was het alweer voorbij.

Omdat ik het mooi vind om op ooghoogte van een vogel te fotograferen, fotografeer ik met een hoekzoeker. Zo kan ik zelf comfortabel in de fotohut zitten en toch makkelijk de juiste compositie bepalen. Het lage standpunt draagt zeker bij aan deze foto.

Wat heb je aan bewerking gedaan?

De foto heb ik in RAW gemaakt en het beeld heb ik op de computer bij het opslaan omgezet naar JPG. Eigenlijk is de bewerking aan deze foto minimaal, want verder heb ik alleen maar wat vignettering toegevoegd. Meer was niet nodig.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Ik heb mezelf al honderden uren met deze roofvogels beziggehouden en dan kan dit je gelukkig een keer gebeuren… Verdiep je dus echt goed in het gedrag van je onderwerp en ‘bijt’ je er helemaal in vast. Blijf bovendien altijd opletten. Als de zangvogels ineens een ander geluid maken, dan weet je bijvoorbeeld dat er ergens een roofvogel in de buurt is. Geduld is een schone zaak! En als dit je passie is, dan is dat het zeker waard.

Het Beeldrecept van Gertjan Nieuwdorp - 3

Over Gertjan

Voor Gertjan is fotografie echt een passie. Toen hij ermee begon had hij een analoge camera, de Praktica LTL. Inmiddels werkt hij al jaren met een fullframe Canon spiegelreflexcamera en diverse objectieven. Zijn favoriete lens is de Canon EF 70-200mm f/ 4.0, omdat die compact is, niet te zwaar is en perfect in balans is met zijn camera. Naast vogelfotografie houdt Gertjan zich ook bezig met macro- en landschapsfoto’s. Lekker op pad gaan, fotograferen en je hoofd leegmaken!

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.