9 dingen die je kunt fotograferen in januari

De dagen zijn kort en de zon schijnt gemiddeld maar een paar uur per dag: het is januari. Misschien heb je niet zoveel zin en energie om er op uit te trekken. Toch is het zeker de moeite waard om deze maand je camera uit de tas te halen. Op deze pagina staan negen inspirerende onderwerpen waar je in januari prachtige foto’s van kunt maken!

Tip 1: Tuinvogeltelling

Elk jaar in januari kun je deelnemen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Deze georganiseerde telling is een uitgelezen kans om je steentje bij te dragen en om mooie foto’s van tuinvogels te maken. Maak het jezelf gemakkelijk en zet je camera op een statief klaar. Zo kun je snel wisselen tussen het tellen van de vogels die je spot en het maken van nieuwe beelden. Dubbel zo leuk!

Lees hier tips van Alexander Koenders over tuinvogels fotograferen

Tip 2: Grijze zeehonden

Aan de noordkant van de Waddeneilanden kun je zeehonden spotten in de winter. Grijze zeehonden krijgen midden in de winter jongen en die worden geboren met een witte vacht waar ze niet mee kunnen zwemmen. Daarom zul je ze op het land kunnen waarnemen totdat ze gaan verharen. Houd afstand en gebruik een objectief met een extreem lange brandpuntsafstand, tijdens dit seizoen wil je deze kwetsbare roofdieren niet verstoren!

9 dingen die je kunt fotograferen in januari - 2

Tip 3: Baardmannetjes

Deze prachtige vogels zijn een graag gezien onderwerp voor natuurfotografen. De kleuren en de lange bakkebaarden van de mannetjes zijn onmiskenbaar. Het is een beschermde soort die heel gevoelig is voor kou, maar toch zijn deze vogels ook in de winter waar te nemen! Ze zijn te vinden in en om rietvelden waar ze insecten vangen en de grootste populatie in Nederland is in de Oostvaardersplassen te vinden.

Tip 4: Ochtendnevel

Mist en ochtendnevel kunnen in de winter langer blijven hangen. Dat is dé uitgelezen kans om bijzondere plekjes in het bos te bezoeken en te fotograferen. De zo alledaagse lanen en paadjes krijgen een hele mysterieuze uitstraling. Neem een statief mee zodat je eventueel met lange sluitertijden kunt werken. Met een beetje geluk komen er later nog wat heldere zonnestralen tussen de bomen door en dan kun je zonneharpen fotograferen.

Lees Martin Podt zijn tips over ochtendnevel fotografie

Tip 5: Vossen

De paartijd van vossen, ook wel ranstijd genoemd, duurt van ongeveer december tot februari. In januari heb je de meeste kans om koppeltjes tijdens dit unieke moment te spotten en vast te leggen. Welpjes worden rond maart geboren. De rode vos leeft verspreid door heel Nederland: je kunt ze waarnemen op open weides en akkers. Een bekend leefgebied is de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Tip 6: Kruiend ijs

Wanneer het lange tijd heeft gevroren en het gaat dooien, in combinatie met een harde wind, dan is er een steeds grotere kans op kruiend ijs. De smeltende ijsschotsen komen in beweging en ‘kruipen’ op elkaar. Daardoor zijn er langs de kust bergen ijs te zien. Het kruiende ijs is op heel veel verschillende manieren te fotograferen. Neem verschillende objectieven mee en leef je lekker uit!

Lees hier waar je kruiend ijs kunt fotograferen

Tip 7: Kruisbekken

Het is niet moeilijk om te bedenken hoe de kruisbek aan zijn naam komt: de bovenste en onderste helft van de snavel kruisen elkaar en daardoor heeft deze soort een ongewoon uiterlijk. Tijdens de vogeltrek en in de winter verblijven ze graag in Nederland. Je vindt ze in de buurt van naaldbomen zoals lariksen. Hoog in de bomen zijn ze op zoek naar dennenappels of sparappels.

Tip 8: Buizerds

Roofvogels zijn prachtig en in de wintermaanden zijn er meer buizerds waar te nemen in Nederland. Het verenkleed heeft allerlei kleuren en patronen. Als je vaak in het leefgebied van een buizerd terugkomt, zal deze langzaam steeds meer aan je aanwezigheid wennen. Door te observeren zul je het gedrag van de vogel leren kennen waardoor je gericht op pad kunt gaan met je camera. Wil je deze vogels in volle vlucht vastleggen, dan zul je een hele snelle sluitertijd moeten gebruiken om scherpe resultaten te krijgen.

Roofvogels fotografeer je zo!

Tip 9: Sterrensporen

Een heldere winternacht is een uitgelezen kans voor het fotograferen van sterrensporen. De aarde draait en door sterren te fotograferen met een lange sluitertijd, zie je sterrensporen of ‘star trails’ ontstaan in. In plaats van puntjes, worden de sterren kleine, lichtgevende strepen. Hoe langer jij de sluitertijd instelt, hoe langer de strepen worden. Het is een interessante technische uitdaging waar je jezelf prima mee kunt vermaken. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om in de nabewerking meerdere beelden samen te voegen tot één geheel.

Handig om mee te nemen

Bevroren zeepbel foto's
Bevroren zeepbel foto's
Om bevroren zeepbellen te fotograferen heb je snelheid en een heleboel geduld nodig. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Lees meer
Hoe fotografeer je sterren?
Hoe fotografeer je sterren?
Het fotograferen van de sterren of de melkweg is helemaal niet zo moeilijk. Volg de stappen op deze pagina en doe het zelf!
Lees meer