8 dingen die je kunt fotograferen in mei

De maand mei is een drukke periode voor de natuur: de lente is bijna voorbij en de zomer staat om de hoek. De warme dagen en koele nachten zorgen voor veel verschillende verschijningen van dieren en het weer die het zeker waard zijn om te fotograferen. Wij hebben acht interessante onderwerpen voor je op een rijtje gezet ter inspiratie!

1: Jonge vosjes

Vanaf eind april komen jonge vosjes meestal voor het eerst boven de grond. Je ziet ze in het begin met de dag schoner worden! Deze nieuwsgierige, speelse dieren zijn een lust voor het oog en hun ontdekkende gedrag zorgt voor fotowaardige blikken en momenten. Behoud een afstand van minstens twintig meter tot de burcht en ga uit de wind zitten om te voorkomen dat je wordt opgemerkt. Vergeet ook zeker je statief niet!

2: Vogeltrek

In de herfst trekken veel vogels naar het zuiden toe om daar te overwinteren…, maar in het voorjaar komen ze terug naar Nederland. Ontelbaar veel vogels passeren, vertrekken weer na de winter of komen juist naar ons land toe voor het broedseizoen. Spot de gierzwaluwen, wespendieven, sternen, piepers, kwikstaarten of bijzondere vogels zoals zwarte wouwen, wielewalen en purperreigers. Neem je verrekijker en je camera mee en geniet van de vele vogelsoorten in bijvoorbeeld Breskens, de Kamperhoek of op de Waddeneilanden

Lees Alexander Koenders zijn tips over het fotograferen van vogels

3: Visdiefjes

Deze vogels komen in groten getale voor in de kustgebieden, maar ze worden steeds vaker waargenomen bij binnenwateren. Het is een herkenbare sternvogel met een zwarte kopkap die tot in de nek doorloopt. In mei en juni broeden de visdiefjes en dit doen ze in een zogeheten nestkuiltje. Hierdoor is het niet moeilijk om hun pluizige jongen te observeren en fotograferen zodra ze uit het ei gekropen zijn. Doe dit op gepaste afstand, dus neem een telezoomlens mee en maak het jezelf gemakkelijk vanuit een wat lager standpunt.

4: Mist en nevel

In het voorjaar laat de zon zich steeds vaker zien en wordt het warmer buiten. Toch kan het ‘s avonds en ‘s nachts onverwachts nog behoorlijk afkoelen. Is het ‘s nachts koud geweest en is het windstil? Dan is er de volgende morgen een grote kans op mist. Mist en nevel zijn echt een cadeautje voor landschapsfotografen door de mystieke sfeer. Houd daarom altijd het weerbericht in de gaten als je graag foto’s wilt maken met deze omstandigheden!

Klik hier voor alles over fotograferen in de mist

8 dingen die je kunt fotograferen in mei  - 3

5: Daslook

Het vrij zeldzame daslook bloeit van ongeveer april tot juni. Deze sterk naar uien ruikende schaduwplant komt in Nederland voor in de bossen van Zuid-Limburg en aan waterkanten. De plant wordt maximaal veertig centimeter hoog. De uitgebreide bedden met witte bloemen zijn een lust voor het oog en zorgen voor unieke landschapsfoto’s! Maar ook in close-up zijn de bloemen interessant om te fotograferen.

Lees het blog van Rutger Bus over close-up-fotografie met een telelens

6: Tuinvogels

Het voorjaar is een drukke periode voor de tuinvogels. Het is tijd om een nestje te bouwen en zo veel en snel mogelijk af en aan te vliegen met eten voor de nakomelingen. Hierdoor kan het in je tuin een drukte van jewelste zijn! Het is ontzettend interessant om de vogels te observeren en het gedrag vast te leggen. Ga niet fotograferen bij het nest, maar houd gepaste afstand en gebruik een telelens om de vogels niet te storen.

8 dingen die je kunt fotograferen in mei  - 4

7: Slakken

Een onderwerp waar je niet ver weg voor hoeft te gaan zijn slakken! Zodra er weer veel groen is verschenen, bezoeken slakken je tuin of moestuin voor een hapje. Slakken zijn bijvoorbeeld gek op lupines, brandnetels, irissen, boterbloemen en dahlia’s. Niet alleen kun je ze dicht bij je eigen huis fotograferen, je kunt er lekker de tijd voor nemen. Bij regen en vochtig weer worden ze flink actief. Let tijdens het fotograferen goed op de scherptediepte wanneer je het volledige slakkenhuis en alle sprieten scherp in beeld wilt hebben.

8: Schotse hooglanders

Deze grote grazers komen in kuddes voor in verschillende natuur- en recreatiegebieden in Nederland. Het zijn graag geziene en rustige dieren die er zowel imposant als vriendelijk en zelfs knuffelbaar uitzien. Er worden het hele jaar door kalfjes geboren, maar er is een piek in het voorjaar en in de zomer. Wil je graag Schotse hooglander kalfjes fotograferen, dan heb je in deze tijd van het jaar een goede kans.

Vind hier de beste locaties om wilde te fotograferen in Nederland

Handig om mee te nemen

Lees verder

Wat heb je nodig voor vogelfoto's?
Wat heb je nodig voor vogelfoto's?
Welke camera is het beste voor het fotograferen van vogels? En wat voor objectief koop je er precies bij? Je leest het hier!
Lees meer
5 tips voor je telelens
5 tips voor je telelens
Met een telelens kun je onderwerpen die ver weg zijn, dichtbij halen. Lees deze 5 tips voor het werken met een telezoom objectief!
Lees meer