Wat heb je nodig voor foodfotografie?

Voor foodfotografie heb je helemaal niet zoveel nodig, wist je dat? Een heerlijke pasta, prachtige taart of frisse cocktail kun je al heel goed fotograferen met een camera en wat goedkope hulpmiddelen. Hier lees je welke apparatuur en accessoires je het beste kunt gebruiken voor foodfotografie.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera

Voedsel en dranken kun je op veel verschillende manieren fotograferen. Natuurlijk kan dit met je telefoon voor een foto’tje op Insta. Maar als je serieus aan de slag wil met fotografie dan is het beter om te werken met een spiegelreflex- of een systeemcamera. Daarmee heb je de beste controle over de instellingen, de scherptediepte van de beelden én je kunt van objectief wisselen wanneer dat nodig is.

Bekijk alle camera's

Welke lens voor foodfotografie?

Voor het maken van foodfoto’s heb je geen lichtsterke lens nodig, want vaak fotografeer je met een hoger diafragma-getal zoals f/8 om meer scherpte in het beeld te krijgen. Veel foodfotografen werken met een allround zoomlens zoals een 24-70mm, vast brandpunt objectieven of met macrolenzen voor het maken van haarscherpe close-up foto’s. Je kunt prima foodfoto’s maken met een kitlens op 55mm, maar als je meer wilt dan zit je met een 60mm macro óf een 100mm macro zit je zeker goed!

Gebruik een stevig statief

Door je camera op een statief te zetten kun je tussendoor zelf kleine aanpassingen maken aan het licht of de setting, zonder dat je het perfecte standpunt kwijt bent. Daarnaast is het met een statief makkelijker om met langere sluitertijden te werken. Soms is dat nodig voor het gewenste resultaat. Bovendien is het met een statief eenvoudiger én veiliger om tethered te fotograferen in combinatie met je laptop. Je camera is verbonden met je laptop en de foto’s die je maakt, worden meteen op de harde schijf gezet en meteen op een groot formaat getoond. Zo kan de chef kok of de klant waar je de foto’s voor maakt, meteen op het grote scherm meekijken tijdens de fotoshoot.

Dit zijn fijne statieven

Denk aan je colormanagement

Voor smakelijke foto’s moet het eten of drinken precies de juiste kleuren hebben. Colormanagement is zeker iets waar je aan moet denken. Met behulp van een grijskaart kun je, net voordat je gaat fotograferen, de perfecte witbalans instellen in je camera. En met een ColorChecker, een kleurenkaart, kun je zelfs ter plekke een kleurprofiel aanmaken voor de shoot waar je mee bezig bent. Je zult zien dat het de kwaliteit van je foto’s ten goede komt!

Bekijk colormanagement producten

Werk met een achtergrond systeem

Door te werken met een achtergrond systeem, dat bestaat uit twee statieven en een dwarsligger waar de achtergrond aan hangt, kun je makkelijk van achtergrond wisselen. Achtergronden zijn er in allerlei materialen, kleuren, motieven en afmetingen. Kies voor een achtergronddoek met een patroon, voor een papieren achtergrondrol met een opvallende of juist een neutrale kleur of gebruik bijvoorbeeld een opvouwbare achtergrond met de print van een bakstenen muur er op. Er is enorm veel keus.

Bekijk studio accessoires

Maak zelf verschillende ondergronden

Naast de achtergrond moet je als foodfotograaf goed nadenken over de ondergrond. Je kunt niet altijd dezelfde tafel gebruiken. Je kunt lakens gebruiken of achtergronddoeken en zelf een ‘stukje tafel’ maken van mooie, verweerde planken of laminaat. Een rondje in de bouwmarkt of een woonwinkel geeft je vast en zeker wat inspiratie!

Kies voor continulampen of flitsers

Naast het gerecht zelf én de styling speelt het licht een belangrijke rol. Kies je voor continulampen, dan zie je meteen wat het licht doet zodra je de lamp op een andere plek neerzet of het licht harder of zachter zet. Dit werkt heel intuïtief. Continu LED-lampen worden niet warm en dat is een groot voordeel wanneer je voedsel fotografeert.

Als je met studioflitsers werkt, dan zul je merken dat de temperatuur in de studio sneller iets omhoog zal gaan. Dat komt mede door het instellicht dat je nodig hebt, dat geeft warmte af. De meeste foodfoto’s worden gemaakt met continulicht, maar met studioflitsers heb je wel andere fotografische mogelijkheden zoals het kunnen ‘bevriezen’ van bewegingen.

High speed fotografie
Wil je eten of drinken in actie fotograferen, bijvoorbeeld door het te laten vallen, er iets op te strooien of overheen te gieten, door er iets doorheen te schieten of een ingrediënt in water of het drankje te laten vallen? Dan heb je studioflitsers nodig. Houd er bij het kopen rekening mee dat je voor een stel krachtige studioflitsers kiest met een korte flitssnelheid én een korte tussentijdse oplaadtijd. Sommige flitsers hebben zelfs een speciale ‘freeze’ modus ingebouwd voor het maken van dit soort speciale foto’s.

Speciaal geselecteerd

Gebruik een reflectiescherm

Een reflectiescherm is een onmisbaar hulpmiddel voor foodfotografie. Met de witte kant kun je schaduwen oplichten zodat je meer details in het gerecht terugziet. De zwarte kant van een reflectiescherm reflecteert geen licht, maar ‘stopt’ en absorbeert het licht juist dat erop valt. Zo kun je het gerecht afschermen van ongewenst licht of juist schaduw creëren. Probeer het maar eens!

Speel met accessoires

Voor foodfotografie heb je veel verschillende accessoires nodig om de foto’s de juiste sfeer mee te geven. Servetten, borden, kommen, onderleggers, kleden, bestek, rietjes, messen, glitters, bloemen, bakblikken, ovenschalen, pannen, uitsteekvormen voor koekjes, kaarsen en kaarsenhouders, mokken en netjes opgepoetste glazen…, je kunt het bijna zo gek niet verzinnen! Je kunt écht van alles uitproberen.

Dit is handig voor foodfotografie

Meer lezen?

Alles over reflectieschermen
Alles over reflectieschermen
Een reflector is een handige accessoire! Leer over het oplichten van schaduwen, het tegenhouden én verzachten van licht.
Lees meer
Foodfotografie met je smartphone
Foodfotografie met je smartphone
Wil jij met je smartphone toffe foodfoto's maken voor op Instagram? Met deze 8 tips maak je met je telefoon foto's om je vingers bij af te likken!
Lees meer