10 tips voor newbornfotografie

Ilse Hetterscheid
3 jaar geleden

Newbornfotografie is een leuke, maar hele bijzondere tak van fotografie waar je ontzettend veel geduld voor moet hebben. Bovendien gaat de veiligheid van de baby voor alles en moet je altijd goed blijven opletten tijdens het fotograferen. Wat heb je nodig voor een newborn shoot en waar let je op? In dit blog geef ik je 10 handige tips voor het maken van mooie newborn foto’s!

Tip 1: Bereid de ouders voor

Voor mij begint een newborn reportage eigenlijk met het voorbereiden van de ouders door ze goed in te lichten over de shoot. Zorg dat ze weten wat ze kunnen verwachten, dat we echt alle tijd hebben (meestal maximaal drie uur) en vooral dat ieder baby’tje anders is en het altijd goed komt. De ene slaapt gelijk, de ander wordt regelmatig wakker. En ja, zonder luier gebeurt het regelmatig dat ze plassen of poepen... Door de ouders van te voren goed voor te bereiden loopt een reportage zoveel soepeler en gemoedelijker.

Tip 2: Gebruik een lichtsterke lens

Dit is wat ik allemaal gebruik voor mijn newborn foto's:

Daarnaast heb je iets nodig om een baby’tje veilig op te poseren. Ik gebruik een beanbag speciaal geschikt voor newborn fotografie. Een goed gevulde beanbag zorgt voor een stevige, maar toch comfortabele ondergrond om op te poseren. Over de beanbag gebruik ik stoffen in allerlei kleuren en met verschillende texturen welke je terug ziet als achtergrond of als ondergrond. Handig is om voor rekbare stoffen te kiezen, deze kun je mooi strak trekken over de beanbag zodat je ondergrond geen kreukels heeft.

Tip 3: Maak gebruik van accessoires

Afhankelijk van je stijl van fotograferen kun je bij newborn fotografie natuurlijk diverse accessoires gebruiken. Met mijn stijl van fotograferen maak ik voor de “prop shots” vaak gebruik van emmertjes en mandjes. (Tijdens het winkelen vraag ik me bij het spotten van iets leuks regelmatig af of er een baby in of op zou passen?). Maar ook dekentjes, mutsjes en hoofdbandjes. Het liefst gebruik ik monochroom tinten en lekker veel verschillende texturen.

Er zijn prop shops all over the world waar je van alles kunt bestellen voor newborn fotografie. Lang niet altijd kan ik vinden wat ik in mijn hoofd hebt en regelmatig ga ik dan ook zelf aan de slag met verf, hout, wol en breinaalden. Dat is leuk en ontspannend om te doen. Bij mij staat wel voorop dat de foto om het kindje draait en niet om de accessoires. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld geen fan van giga hoofdbandjes die de foto helemaal over kunnen nemen.

Tip 4: Zoek het beste daglicht

Een reportage bij mensen thuis deed ik altijd met gebruik van natuurlijk licht. Vaak was dat wel even zoeken en schuiven met meubels. Een plekje bij, liefst een laag raam maar niet met direct zonlicht en dan graag ook nog met wat werkruimte. Zo eindigde ik zelf wel eens onder de eettafel om een bepaalde foto te kunnen maken… Houd er rekening mee dat je tegen wat beperkingen aan kunt lopen qua ruimte, licht en styling. Zeker wanneer je de newborn samen met een oudere broer of zus wilt fotograferen.

Tip 5: Gebruik een grote lightshaper

In mijn eigen studio fotografeer ik met een studioflitser die op een lampstatief met wielen staat. Veel flexibeler dan een raam en ook op donkere regenachtige dagen heb ik altijd fijn licht. Ik houd van schaduwen in mijn foto’s en probeer dan altijd te zorgen dat mijn licht vanaf het hoofdje van de baby komt, in een hoek van 45 graden of 90 graden afhankelijk van de pose.

De flitser die ik gebruik is de Einstein E640 in combinatie met een 86” PLM paraplu met een wit diffusiepaneel. Het verstandige en meest praktische is om voor een studioflitser te kiezen waarvan de lichtopbrengst goed in te stellen is, zodat je met een open diafragma kunt fotograferen zonder dat je foto’s overbelicht zijn. Let ook op de ruimte die je beschikbaar hebt, de 86” PLM neemt behoorlijk wat ruimte in.

Tip 6: Werk met een open diafragma

Een newborn baby alleen fotografeer ik meestal met een diafragma van f/2.8 of groter (een lager f-getal) waardoor je een mooi zacht beeld krijgt. Belangrijk is om goed op te letten dat de scherpte dan wel precies op de wimpers valt en bijvoorbeeld niet op het dekentje onder het babytje. Ik zorg er altijd voor dat ik meerdere foto’s maak van dezelfde pose, want yep met mijn lens wijd open zit ik er qua scherpte ook wel eens naast... Door een pose te fotograferen vanuit diverse hoeken en standpunten, kun je met één pose vaak wel drie tot vijf verschillende foto’s maken. Regelmatig pak ik tussendoor even mijn macrolens erbij om nog wat mooie detailfoto’s te maken.

Tip 7: Poseer voorzichtig

Een newborn reportage vindt meestal plaats tussen de 8-12 dagen na de geboorte, mede afhankelijk natuurlijk van of het kindje rond de uitgetelde datum geboren is en hoe zwaar de bevalling was. Gezondheid is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Rond deze periode slapen de meeste kindjes nog veel en vinden ze het nog heerlijk om lekker opgekruld te liggen. Terwijl als kindjes ouder worden dit steeds minder wordt. Dat wil absoluut niet zeggen dat dit met wat oudere kindjes niet lukt hoor, ik heb wel eens een super succesvolle reportage gemaakt met een kindje van zes weken maar ook wel eens een kindje van acht dagen oud dat amper meer wou slapen, garanties zijn er nooit.

Poseren lukt meestal alleen wanneer een kindje slaapt en baby’s met een volle buik slapen beter dan baby’s die honger hebben. Als een baby’tje niet slaapt of nog niet diep genoeg slaapt, maak ik meestal eerst een “wrapped shot”. Lekker ingebakerd in een rekbare doek helpt soms ook om goed in slaap te vallen. De kunst is dan wel om ze niet wakker te maken met het ‘uitpakken’ wanneer je daar klaar mee bent... Ik vind het heerlijk om de verbazing en verliefdheid bij de ouders te zien als hun kleintje daar zo heerlijk ligt te slapen in een bepaalde pose. Regelmatig vragen first time ouders of ik ook ‘s nachts beschikbaar ben of dat ze misschien in plaats van een wiegje, toch maar een mandje moeten kopen.

Tip 8: Denk aan de hygiëne en veiligheid

Een van de belangrijkste dingen van werken met pasgeboren babytjes zijn natuurlijk hygiëne en veiligheid. Je werkt met het meest kostbare 'bezit’ dat mensen hebben en niet alles is wat het lijkt...

Bij sommige poses zoals de “froggy” pose hieronder, maak ik altijd gebruik van twee foto’s die later samengevoegd worden, een compositie. Bij de eerste foto wordt het hoofdje voorzichtig door iemand aan de bovenkant vastgehouden. Bij de tweede foto onder de handjes. Door die foto's samen te voegen krijg je een 'los' eindresultaat, maar een baby kan zelf het hoofdje niet zo omhoog houden!

Bij een propshot zit er altijd iemand vlak naast het baby’tje met de handen op of achter de baby. Op het moment dat ik de foto maak worden de handen opgetild waardoor het lijkt of het babytje alleen in een mandje ligt. Dus veiligheid voor alles, ook slapende baby'tjes kunnen ineens wakker worden of een krampje krijgen!

10 tips voor newbornfotografie - 10

Tip 9: Gebruik een Expodisc

Door het gebruik van een Expodisc zorg ik ervoor dat de witbalans van mijn camera goed ingesteld is. Baby huidtinten zijn lastig, bij lichte baby’s vaak veel rood en oranje tinten en soms natuurlijk ook de nodige baby acne. Met een Expodisc kun je door het maken van een foto met de disk op je lens de witbalans goed instellen. Het beste is om dit bij iedere nieuwe setup opnieuw te doen, maar eerlijk is eerlijk, tussendoor vergeet ik het nog wel eens. Gelukkig is de eerste setup dan een goede referentie.

Bekijk de Expodiscs

Tip 10: Bewerk je foto’s

MIjn eerste selectie maak ik in Adobe Lightroom en daarna gaan alle foto’s voor een meer gedetailleerde bewerking door Adobe Photoshop. Vlekjes op de huid worden bijgewerkt, maar sommige dingen horen ook gewoon bij pasgeboren babytjes. Zoals velletjes op de voetjes bijvoorbeeld, daar blijf ik zoveel mogelijk af. Ik zorg ervoor dat de foto al zo goed mogelijk is in camera, qua licht en compositie maar denk daarbij ook aan dat geen kreukels in de achtergrond zitten. Dat scheelt bijvoorbeeld al zo enorm veel tijd in de nabewerking!

Nog wat afsluitende tips

Zorg altijd dat je zelf goed voorbereid bent! Op internet is allerlei informatie te vinden en er zijn diverse workshops te volgen maar gebruik vooral je gezonde verstand. Een baby’tje in een glazen schaal of zonder toezicht in een emmertje is echt niet veilig! Zorg er bovendien voor dat de ruimte waar je de foto’s gaat maken warm is, want het baby’tje is veelal bloot en als jij zelf niet zweet dan is het niet warm genoeg, haha. Maar het belangrijkste voor het fotograferen van newborns is het hebben van geduld. Geduld, geduld, geduld en nog meer geduld, vaak kun je beter iets langer wachten dan te snel gaan...

Handig voor newborn fotografie

Auteur

Ilse Hetterscheid

Newborn fotografie is wat ik het meeste doe. Soms een zwangere buik of een sitter session en in de zomerperiode wat meer gezinnen, heerlijk voor de afwisseling. Zoals bij zoveel fotografen was fotograferen ooit alleen een hobby, maar dat liep al snel uit de hand. Ik houd van de combinatie fotograferen en styling waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Veel dingen die ik gebruik tijdens een newborn reportage maak ik dan ook zelf.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.