Het Beeldrecept van Susanne Vedder

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over het maken van een bepaalde foto. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, compositie en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt Susanne Vedder hoe zij deze geweldige foto van een springende eekhoorn maakte!

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Eind september ging ik op pad om springende eekhoorntjes te fotograferen. Ik doe dit vanuit een schuilhut die voor een vijver staat en zorg dat ik vroeg op die bestemming ben. Eekhoorns zijn vaak vroeg in de weer om eten te verzamelen dus ik heb noten bij me, walnoten dit keer. Vrijwel iedere dag zijn de eekhoorntjes bij deze hut te vinden. Het werkt bij eekhoorns eigenlijk net zoals bij vogels: wanneer je ze voert komen ze regelmatig terug om te kijken of er nog eten ligt. Fijn zo’n buffet!

Om de eekhoorns te laten springen, is er een setting gebouwd waarbij ze vanaf de rand van de vijver op een tak kunnen lopen. Vervolgens moeten ze een klein stukje springen naar een andere tak waar een bakje walnoten aan bevestigd is. Eekhoorns zijn niet bang voor water en banjeren daar wel eens doorheen. Echter kiezen ze meestal liever voor een sprong.

Dit heeft Susanne gebuikt

Wat waren de camera-instellingen?

Fotograferen doe ik altijd in de M-stand, zodat ik zowel het diafragma als de sluitertijd en de ISO-waarde zelf in de hand heb. Ik ben geneigd om de sluitertijd langzaam te zetten zodat ik de ISO wat kan drukken, maar dan heb je meer kans op onscherpe foto’s. Met mijn huidige camera is het mogelijk om een hoge ISO te gebruiken, zonder dat er te veel ruis in de foto’s zichtbaar wordt. Dat is erg fijn! Deze foto is geschoten op 1/800e van een seconde met een diafragma van f/6.3 en ISO 5000 op een brandpuntsafstand van 600mm.

Daarnaast heb ik gebruikgemaakt van back button focus. Bij deze techniek ontkoppel je de autofocus van de ontspanknop, door hem op een andere knop op je camera onder te brengen. Je gebruikt die knop om scherp te stellen en de ontspanknop om af te drukken. Op die manier ben je in staat om vooraf op een bepaald punt scherp te stellen waarna je de knop voor het scherpstellen loslaat. Het scherpstelpunt blijft net zo lang ingesteld als je wilt, ook al beweeg je de camera van links naar rechts.

Het voordeel van deze techniek boven scherpstellen door middel van handmatig scherpstellen, is dat je nu ook sneller kunt reageren op andere dieren die zich voor de hut vertonen. Met de back button focus heb ik scherpgesteld op het punt tussen de tak waarvan de eekhoorn zich afzet en de tak waarop hij landt. Wanneer de eekhoorn springt is het een kwestie van veel foto’s maken! De eekhoorn springt sowieso door jouw ‘scherpstelpunt’ heen, dat maakt de kans op een mooie foto groot.

Het Beeldrecept van Susanne Vedder - 2

Waar heb je extra op gelet bij het maken van de foto?

Tijdens het fotograferen probeer ik, als het kan, altijd rekening te houden met de uitsnede van de foto. Een onderwerp zet ik het liefst mooi in een hoek, bij een springende eekhoorn is dat een uitdaging. Soms springen ze hoog, soms laag en daarnaast proberen ze zichzelf vaak te corrigeren tijdens een sprong. Het gaat letterlijk zo vliegensvlug dat je daar niet op kunt reageren. Het is vaak een kwestie van geluk hoe zo’n foto uitpakt. Het houden van voldoende afstand en de sluitertijd waren daarom belangrijk, zodat de eekhoorn niet uit beeld zou springen.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik heb voldoende afstand gehouden bij het maken van deze foto om de kans op een goed shot te vergroten. De foto heb ik daarom opnieuw uitgesneden om de positie van de eekhoorn in de foto te veranderen. Daarnaast heb ik de foto iets lichter gemaakt, een beetje contrast toegevoegd en de kleurtemperatuur wat warmer gezet.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Wanneer je in een hut zit en je meerdere keren springende eekhoorntjes kunt fotograferen, dan heb je altijd een aantal foto’s die scherp zijn. Tussen die foto’s kies ik de leukste uit: de uitdrukking van het dier en de houding zijn dingen waar ik naar kijk. Bij deze foto klopt het verhaal gewoon! De ogen en kop zijn mooi scherp, de pootjes en het lijfje hebben een mooie houding en de staart is goed zichtbaar. Tot slot is het puntje van de staart een klein beetje onscherp. Hieruit blijkt dat het eekhoorntje zich aan het corrigeren is tijdens de sprong. Ik krijg bij deze foto een beetje een ‘jeeehaaa’ Kung Fu gevoel, als je begrijpt wat ik bedoel... Op het moment dat de eekhoorn sprong vlogen de regendruppels in het rond, ik denk dat dat de foto ‘afmaakt’.

Het Beeldrecept van Susanne Vedder - 3

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Gooi je sluitertijd en de ISO-waarde omhoog bij het fotograferen van onderwerpen zoals eekhoorntjes, zodat je in ieder geval een scherpe foto hebt. Beter een scherpe foto met wat ruis, dan een onscherpe foto die je niet kunt gebruiken!

Het Beeldrecept van Susanne Vedder - 4

Over Susanne Vedder

Hobbyfotograaf Susanne Vedder woont in Hengelo. Tijdens Susanne haar zwangerschap ruim dertien jaar geleden, kocht ze haar eerste digitale spiegelreflexcamera; een Sony A100. Vijf jaar geleden begon ze met natuurfotografie. Ze was altijd al gek op dieren, maar na het spotten van een IJsvogel in een openbare vogelkijkhut was ze verkocht.

Vogels en wildlife zijn haar favoriete onderwerpen om te fotograferen met de Sony Alpha A9 en het Sony FE 200-600 f5.6-6.3 G OSS objectief. Door deze ‘snelle’ combinatie met tracking kan ze goed vliegende vogels fotograferen. Onmisbare items voor natuurfotografen zijn volgens haar een pittenzak, een statief en een verrekijker. Bekijk Susanne haar foto's op Instagram.

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.