Beeldrecept Dani'el van den Berg: Studioportret met klassiek licht

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto gemaakt is. Denk aan camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Dani’el van den Berg vertelt in dit Beeldrecept hoe hij dit bijzondere studioportret heeft gemaakt.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Voor deze foto heb ik beeldonderzoek gedaan in mijn oude studieboeken naar lichtinval. Rembrandt is mogelijk de eerste schilder waar je als Nederlander aan denkt, maar er zijn andere schilders die hem op lichtgebied voor gingen. Zo ben ik bij het lichtgebruik en keuzes in belichting voor deze foto uitgekomen op Caravaggio. Hij gebruikt een sterk contrast van licht en donker

De praktische voorbereidingen waren het inrichten van de studio voor deze shoot. Mijn papierkeuze en de grootte van het doek pastte ik aan aan mijn gekozen kleurenpalet. De keuze van mijn lichtvormer op de studioflitser is bepaald aan de hand van het beeldonderzoek. De oude meesterschilders hadden vaak ateliers met enkele grote ramen voor lichtinval. Deze aanpak van een enkele bron 'daglicht' bracht me bij een grote paraplu met diffusor ervoor.

Welke apparatuur heeft Dani'el gebruikt?

Welke instellingen heb je gebruikt voor deze foto?

Omdat ik gebruik maak van een flitser, heb ik gekozen voor een sluitertijd van 1/125 seconden. Met een diafragma van f/5.6 is de lens optimaal scherp. Daardoor heb ik geen scherpteverlies in de diepte. De lamp heb ik op 15 watt gezet, terwijl deze 500 watt kan produceren. Daar koos ik voor, omdat ik de lichtbron zo dicht mogelijk tegen mijn model wilde zetten om zo zacht mogelijk licht te krijgen. Met deze 15 watt behield ik een goede diepe zwartwaarde in de schaduwen.

Voor de gewenste lichtinval zette ik de lamp 90 graden van het model en 45 graden naar beneden gericht, waarmee ik het gevoel creëerde van een dakraam. Perfect voor het klassieke gevoel in deze foto.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Een punt van aandacht was de pose die het model aanneemt en hoe de lichtval de houding beïnvloedde. Het model en ik hebben samen gekeken naar veel klassieke poses in schilderijen uit de tijd van Caravaggio. Deze poses hebben wij proberen te vertalen naar een interessante houding die goed uit de verf kwam met dit licht. Het doek zat vast met maar drie wasknijpers! Vanaf de grond af aan is het doek om Rianne gewikkeld en het kleed weegt nogal wat. Ideaal voor mooie, lange plooien. Om de illusie van een klassiek beeld te behouden, kan de moderne kleding van het model niet onder het doek vandaan steken. Kortom, het was veel proberen, plooien creëren en een paar wasknijpers gebruiken.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik maak mijn eigen presets in Adobe Photoshop Lightroom. Over deze foto heb ik dan ook een preset geplaatst als start. Van daaruit ben ik bezig geweest met het weghalen van kleine fouten in de plooien. Aan het model heb ik niks bewerkt.

Uiteindelijk was mijn doel om nergens een highlight te veel of een schaduw te diep te hebben, om de belichting perfect te krijgen. Ook de (kleur)tonaliteit moest kloppen met de look en feel van een klassiek schilderij. Natuurlijk zonder overboord te gaan en het gevoel van een foto te verliezen.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Met mijn achtergrond in een studie docent beeldende kunst, heb ik altijd een enorme bewondering en fascinatie voor de klassieke schilders gehad. Om zelf een keer deze stijl te benaderen en te maken, is altijd een wens geweest. In deze foto klopt alles voor mij. Licht en pose vormen samen een fantastisch totaalbeeld.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Het hebben van een plan is alles. Deze foto zat al langere tijd in mijn hoofd om een keer te maken. Voor deze foto heb ik regelmatig overleg gehad met het model. Door steeds te sparren, onderzoek te doen en schetsen te maken, ben ik uiteindelijk tot een concreet plan gekomen. Daardoor was de foto uiteindelijk snel gemaakt.

Over Dani'el

Dani’el van den Berg is een 37-jarige fotograaf uit Zwolle. Hij is fotograaf als beroep, maar werkt daarnaast als AV-specialist bij Cameranu. Het fotograferen begon voor hem tijdens zijn studententijd, waar hij als concertfotograaf werkte in Leeuwarden. Tegenwoordig fotografeert hij voornamelijk mensen. Het mogen vastleggen van de verhalen van mensen is volgens Dani’el een uitdaging die nooit verveeld.

Dani’el houdt zich bezig met verschillende soorten fotografie, van portretten tot bruiloften tot aan reportages. Een goede agenda is volgens hem onmisbaar als fotograaf. Met de juiste planning krijgen klanten hun beelden op tijd en haal je elke deadline. Het werk van Dani’el van den Berg is te bewonderen via zijn Instagram.

Handig voor studiofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.