Productreview DJI Mavic 3 Pro drone

Cuno de Bruin
9 maanden geleden

Sinds 2017 is een drone niet meer uit mijn cameratas weg te denken. Als reisfotograaf kom ik op veel plekken waarbij ik een drone gebruik. De natuur en vooral de bergen zijn echt de perfecte plek om de nieuwe DJI Mavic 3 Pro drone te testen. In deze review lees je meer over mijn verwachtingen, de specificaties en wat mijn indruk van deze drone is. Daarnaast kun je even meegenieten van mijn reis naar Zwitserland.

Bekijk de DJI Mavic 3 Pro drone

Mijn verwachtingen van de drone

Ik begon zelf met de DJI Spark en vanaf toen heb ik bijna alle DJI modellen in mijn bezit gehad behalve de DJI Phantoms en de DJI Inspire.

Een drone die ideaal is voor meer allround werk dan ooit tevoren, met de telelenzen kun je beelden maken met meer compressie en cinematic film mogelijkheden. Deze mogelijkheden waren voorheen alleen te bereiken met grotere drones zoals de DJI Inspire. De hoofdcamera van de DJI Mavic 3 Pro heeft een vernieuwde Hasselblad 4/3 inch camera met 24mm lens en daarnaast heb je bij de drone de beschikking tot twee telelenzen, 70mm en 166mm. Hierdoor is het bijna alsof je een 70-200mm lens op je drone hebt en laat dat nou net één van mijn favoriete lenzen in mijn cameratas zijn.

Ik heb de drone voor het eerst getest bij de Top of Europe in Zwitserland. Een prachtig uitkijkpunt over de Aletschgletscher. De perfecte plek om deze drone te testen. Goed om te melden is dat ik toestemming heb gekregen om hier te vliegen en tijdens mijn vluchten nauw contact had met een aantal helikopterplatforms in de buurt. Normaal gesproken is het een no-go om hier te vliegen met je drone.

De specificaties van de DJI Mavic 3 Pro

De grootste vernieuwing ten opzichte van de normale Mavic 3 is de extra lens van 166mm, maar laat ik beginnen met de hoofdcamera. Dat is de 4/3 CMOS Hasselblad 24mm equivalent lens met een diafragmabereik van f/2.8 tot f/11 en 20 megapixel.

De tweede camera heeft een 1/1.3 inch CMOS Hasselblad sensor met 70mm equivalent lens. Deze lens heeft een vast diafragma van f/2.8 en kan 48 megapixel foto’s schieten. De derde camera heeft een 1/2–inch CMOS Hasselblad sensor met een 166mm equivalent lens met een vast diafragma van f/3.4 en 12 megapixel foto’s.

Foto’s kunnen met de Mavic 3 Pro gemaakt worden in JPEG en/of RAW met een dynamisch bereik tot 12.8 stops. Hiermee kun je de verschillen tussen licht en donker perfect overbruggen. Dit kan goed van pas komen bij het eventuele nabewerken van je foto’s en video’s. De videokwaliteit met 5.1k en 50fps en 4K met 12fps opnamen is super goed. Belangrijk om te weten is dat dit bereik alleen haalbaar is met de hoofdcamera van de drone.

Met één batterij vlieg je tot wel 43 minuten. Daarnaast heb je net zoals in de Mavic 3, een occusync 3.0 voor een stabiel bereik en 360 graden obstakeldetectie om crashes te kunnen voorkomen. De Cine variant heeft nog de Apple Prores video + ingebouwde SSD van 1TB.

De Mavic 3 Pro is een zeer intelligente drone met slimme functies zoals FocusTrack, ActiveTrack 5.0, Mastershots, Quickshots en Panorama modus. De panorama functie legt met één druk op de knop een 100 megapixel panorama foto voor je vast.

Mijn eerste indruk van de DJI Mavic 3 Pro 3 drone

Bij het uitpakken van de drone valt gelijk op dat de gimbal een stuk groter is in vergelijking met zijn voorganger. De voorzijde van de drone is dan als een soort meme op internet rondgegaan en veelvuldig uitgemaakt voor de nieuwe Darth Vader.

Qua formaat wijkt de drone verder niet af van de normale Mavic 3. De drone wordt geleverd met de DJI RC-RM330 Smart Controller. Deze afstandsbediening heeft een ingebouwd scherm en dit werkt lekker zodra je de drone opstart, je hoeft niet eerst je telefoon of iets dergelijks te verbinden om te kunnen vliegen.

Wat belangrijk is, is het gewicht van de drone. Deze is iets zwaarder dan de normale Mavic 3. Met een totaal van 958 gram voor de Pro en 963 gram voor de Pro Cine. Dit is geen groot verschil vergeleken met de Mavic 3, maar wel genoeg om de Pro modellen in de Europese C2 classificatie te plaatsen. Dit betekent dat de gebruiker van de drone moet beschikken over een EU dronebewijs A1-A3 en het aanvullende A2 bewijs.

Wat is mij nog meer opgevallen?

De accu’s zijn hetzelfde als bij de normale Mavic 3 drone. Wel viel mij op dat er een vernieuwde snellere batterijlader bij de drone geleverd wordt. Een 100W lader met twee USB-C poorten. Zo kan je altijd je DJI RC en batterijen tegelijk opladen. Dit zit als het goed is alleen in het Fly More Combo pakket.

Tijdens mijn eerste vlucht wilde ik natuurlijk gelijk de zoomlenzen proberen. Wat hierbij opvalt is hoe anders het vliegen met de zoomlenzen is. Vooral met de 7x zoom lens merk je hoe groot de compressie is. Je weet niet waar je vliegt en het vergt dus wat oefening om dit goed onder de knie te krijgen. Maar eenmaal onder controle is het parallax effect wat je met de zoomlenzen kunt bereiken echt waanzinnig.

De drone vliegt super stabiel en is met krachtige wind nog prima te besturen. Op Top of Europe in Zwitserland staat vaak veel wind, maar hier had de DJI Mavic 3 Pro drone geen enkel probleem mee. De behuizing van de drone voelt stevig aan en is goed gebouwd zoals je dit van DJI eigenlijk altijd kunt verwachten.

Beeldkwaliteit van de DJI Mavic 3 Pro drone

De hoofdcamera is van uitstekende kwaliteit en voor mijn fotografische werkzaamheden is dit een perfecte camera. Ook de 3x zoom en 7x zoom zijn een aanrader om te gebruiken wanneer je een locatie zoals deze vastlegt. Ik merk bij de 7x zoom dat je echt goed moet opletten waar je scherp stelt, de drone is met die lens wat gevoeliger dan de andere lenzen.

De compressie is ontzettend gaaf met deze drone en dit geeft je zoveel meer mogelijkheden vanuit de lucht. De RAW-foto’s zijn top en met veel zonlicht kan ik nog steeds veel details uit de lucht halen. Donkere omstandigheden zijn ook zeker goed te doen met deze drone en qua ruis valt het mij met de hoofdcamera allemaal reuze mee.

Met video gebruik ik de 5.1K modus met 25fps. Bij de hoofdcamera en 3x zoom lens heb je de beschikking tot D-LOG en zijn je colorgrading mogelijkheden eindeloos. Helaas zit dit bij de 7x zoom lens niet, hierdoor kostte het mij wat extra tijd om mijn gemaakte video’s in kleur te laten matchen.

De videokwaliteit is scherp en stabiel. Zorg ervoor dat je oefent met de zoomlenzen voordat je video-opnamen wilt maken die je ergens voor wilt gaan gebruiken. De compressie zorgt ervoor dat het een heel ander gevoel geeft tijdens het vliegen en dat je niet meer weet waar je precies vliegt met je drone. De videokwaliteit van de DJI Mavic 3 Pro drone is verder top. En vanaf dezelfde vlieglocatie kun je super veel kanten op met de zoom lenzen om een mooie video te maken.

Wat is mijn conclusie?

De Mavic 3 Pro van DJI is een fantastische drone. De twee zoomlenzen zijn echt een toffe toevoeging die de mogelijkheden eindeloos maken. De drone is zoals je dit van DJI mag verwachten super stabiel in de lucht, ik heb nooit te maken gehad met signaalproblemen en in de wind vliegt hij nog steeds erg stabiel.

Qua minpunten kan ik eigenlijk maar twee dingen benoemen. Het eerste is het missen van de D-LOG functie in de 7x zoom lens. Hierdoor kost het meer tijd om je video qua kleur gelijk te krijgen met de andere twee lenzen en dit is zonde. Ook is de 7x zoom lens nog wat gevoelig qua scherpstelling, je moet hier zelf scherp op zijn tijdens het maken van je opnames.

Het tweede is het gewicht. De DJI Mavic 3 Pro drone is net wat zwaarder dan zijn voorganger en dit zorgt ervoor dat de drone in de C2 classificatie valt. Dit kan voor sommige mensen echt een dealbreaker zijn. Zeker in Europa.

Een groot pluspunt voor mij als reisfotograaf is de compressie die ik met de zoomlenzen kan bereiken. Soms ben ik alleen op stap en gebruik ik graag een persoon op de voorgrond in mijn landschappen, dit ben ik dan vaak zelf en met de compressie kan ik nu beelden creëren die ik normaal alleen met een 70-200mm lens op mijn Canon EOS R5 systeemcamera kan maken.

De Micro Four Thirds sensor zorgt voor een mega dynamisch bereik en dit komt echt goed van pas tijdens het nabewerken van de foto’s. Met zonsopgang en zonsondergang hoef ik me geen zorgen meer te maken dat ik cruciale details mis in mijn foto’s.

Tegenover de normale Mavic 3 is deze drone echt een verbetering. Waar bij die drone de zoomlens nog als een soort gimmick voelde, is het bij de Pro variant echt een toevoeging aan de drone geworden. En dit is dan ook één van de grote pluspunten van de DJI Mavic 3 Pro drone.

Deze drone zul je voorlopig wel in mijn cameratas terugvinden, want op reis is het een absolute topper qua mogelijkheden. Voor mij is het nu de ideale reisgenoot!

Bekijk de drone

Auteur

Cuno de Bruin

Cuno studeerde fotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Zo leerde Cuno dat hij het erg leuk vind om natuur en architectuur vanuit een ander perspectief te fotograferen voor een verrassend eindresultaat.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.