Het Beeldrecept van Evely Duis: een spiegelportret van vroeger

Cameranu
2 weken geleden

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land… In het Beeldrecept ontdek je hoe een bepaalde foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, welke apparatuur en benodigde voorbereidingen. In dit Beeldrecept vertelt professioneel fotograaf Evely Duis hoe ze dit portret opnieuw heeft gemaakt voor de Cameranu serie Terug naar Toen. Vroeger maakte zij samen met haar beste vriendin Hyves profielfoto's. Ze werkten samen alles uit van concept en styling tot het fotograferen.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Voor deze shoot heb ik gekeken naar het referentiebeeld uit 2010 dat gemaakt is op de slaapkamer van mijn ouders. De spiegel die gebruikt was op de originele foto had ik nog en was in het beeld ook het key-item. Naast de spiegel heb ik nog een paar kleine elementen toegevoegd om extra diepte en sfeer in het beeld te brengen. Denk hierbij aan Vera in de voorgrond en de vaas met veren bij de spiegel.

Welke apparatuur en accessoires heb je gebruikt?

Voor dit beeld heb ik gewerkt met de Canon EOS R5 systeemcamera. Deze camera heeft een fullframe sensor met veel megapixels en dit is ideaal voor campagnes die ik schiet. Deze camera gebruik ik in combinatie met een Canon EF 50mm f/1.2L USM objectief. Dit objectief is erg natuurgetrouw, daarnaast heeft de lens ook een diafragma van f/1.2. Hiermee kun je een prachtige onscherpte creëren. Deze combinatie maakt het objectief ideaal voor portretfotografie. Om het beeld uit te lichten heb ik de Profoto A2 flitsers gebruikt. Deze heb ik weerkaatst tegen de muur.

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

De instellingen die ik heb gebruikt zijn gericht op het creëren van een aangename onscherpte in het beeld om de sfeer te versterken. Voor deze foto heb ik gebruik gemaakt van een ISO 100, een sluitertijd van 1/100e van een seconde en het diafragma stond op f/1.2 ingesteld. Bovendien heb ik de camera-instellingen afgestemd op het flitslicht. Dit doe je door rekening te houden met de flitssynchronisatietijd, zodat er toch nog een natuurlijk ogend licht ontstaat. Om dit te bereiken, heb ik het licht tegen de muur weerkaatst, waardoor er een zachte, natuurlijke verlichting in de omgeving ontstaat.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Tijdens het fotograferen heb ik speciale aandacht besteed aan het vastleggen van de algemene sfeer om ervoor te zorgen dat deze overeenkwam met het originele beeld uit 2010. Bovendien heb ik de camera zo ingesteld dat Vera later ook een foto kon maken in dezelfde setting, op dezelfde manier als mijn vriendin Myrthe en ik dat vroeger deden tijdens onze fotoshoots. Door van tevoren de juiste instellingen in te stellen, kon Vera een passend beeld creëren met de juiste techniek, passend bij de gemaakte setting.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Bij de beelden heb ik vooral de sfeer die ik al in de opname heb gecreëerd versterkt in de edit. De kleuren zijn iets uit het beeld gehaald, dit deed ik door de levedigheid wat naar beneden te halen, maar niet zo sterk als bij de originele beelden om er toch nog net wat meer levendigheid in te behouden. Verder is er een huidretouche door middel van verschillende retouche techniecken gedaan zodat de storende plekjes op de huid weg zijn.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Bij deze beelden vind ik het sterk dat het goed refereert aan het origineel maar wel weer een 2.0 versie is geworden. Ook doordat de foto op dezelfde manier gemaakt is als vroeger. Daardoor kon Vera, de presentatrice van de documentaireserie, daarna weer van mij een beeld maken in de setting die oogt als het beeld dat ik vroeger gemaakt heb. En dat komt door de juiste setting, instellingen en begeleiding.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

“Soms is het goed om een beeld te analyseren en hier een eigen versie op te maken als oefening voor jezelf. In dit geval was het een oud beeld van mijzelf waarbij ik gekeken heb naar wat ik toen deed en hoe ik het nu anders zou doen. Een leuke uitdaging als je het mij zegt. Blijf wel altijd dicht bij jezelf en ga niet zomaar een beeld namaken van een andere fotograaf. Wanneer je begint met een concept of idee en vanuit daar een beeld gaat maken, krijg je een uniek beeld.”

Daarnaast heb ik nog een handige tip voor fotografen die graag zelfportretten willen maken. Zelf maak ik namelijk altijd gebruik van de Canon camera connect-app op mijn smartphone. Ik koppel mijn camera aan de telefoon en dan kan ik vanaf mijn telefoon kijken of ik in de juiste houding zit en of de instellingen goed staan.

Over Evely Duis

Evely Duis is een 29-jarige fotografe uit Noord-Brabant. In 2014 studeerde ze excellent af aan het Sintlucas in Boxtel met de richting fotografie. In september 2014 startte ze haar tweede fotografie opleiding. De professionele Bacheloropleiding aan de Luca School of Arts, Campus Narafi. Hier studeerde ze in juni 2017 cum laude af. Door deze twee studies heeft ze veel verschillende professionele takken in de fotografie leren kennen.

Evely staat bekend om perfecties na te streven en haar ideeën te realiseren. Haar werk is voornamelijk conceptuele portret- en modefotografie. Met haar bedrijf richt ze zich op modefotografie en fotografie voor bedrijven, merken en producten. In haar vrije tijd werkt ze nog regelmatig aan eigen concepten en maakt ze zelfportretten. Je kunt haar werk bekijken en Evely volgen op haar website en Instagram.

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.